Sari direct la conținut

VIDEO Cronica de film: "The Man of Tai Chi" – Mandale si masini

HotNews.ro
The Man of Tai Chi, Foto: Ro Image 2000
The Man of Tai Chi, Foto: Ro Image 2000

Debutul regizoral al lui Keanu Reeves ii va umple de jena pe fanii actorului. Nemaiavand pe altcineva care sa ii spuna cum sa joace, Reeves face gesturi de robot si vorbeste ca Terminator. Povestea pe care o pune in scena ar fi putut fi scrisa si de un scolar dupa ce a vazut „Fight Club”, iar amintirile din „The Matrix” si cliseele din filmele de arte martiale de serie B duc filmul spre divizia C, cu toata coregrafia lui Woo-ping Yuen.

Ca ex-fan Keanu Reeves, am tot dreptul sa fiu dezamagita. Cariera sa e in panta descendenta, iar stangacia din fata camerei devine tot mai vizibila pe masura ce trec anii. Cand un prieten mi-a spus ca debutul sau ca regizor, „The Man of Tai Chi”/”Ucigas cu suflet pur”, e de Zmeura de Aur, am replicat ca, spre deosebire de altii, Keanu Reeves si-a stiut dintotdeauna locul si nu s-a dat cine nu era.

Pe urma am vazut filmul. Sper sa nu mai faca altul. Cum sa spun, e ca si cum l-ai vedea scobindu-se in nas sau in alt moment de intimitate. Daca acest film il reprezinta – iti imaginezi ca de asta a tinut sa debuteze in regie, te simti prost pentru el. Ar putea fi o parodie, dar mi-e teama ca omul nu are atata umor.

Inspirat, spun notele de productie, din viata cascadorului Tiger Chen (Tiger Hu Chen), care e si protagonistul filmului, „The Man of Tai Chi” il urmareste, in China, pe Chen Lin Hu, un tanar practicant de Tai Chi care in loc sa-si vada de meditatie – cum il sfatuieste obsesiv maestrul de cate ori se vad, o ia pe calea cea rea (ca in „Razboiul stelelor”, „the dark side of the Force”) si devine luptator.

E vorba despre stravechea tema a pierderii inocentei: eroul va accepta sa se bata pentru bani, ca sa salveze templul maestrului de la demolare si le va prinde gustul. „Hmm.. Inocent!”, gajaie si Keanu alias Donaka Mark, antagonistul imbracat numai in negru si proprietar al acestui „fight club”, ca nu cumva sa nu intelegem despre ce e vorba in film.

Donaka Mark il urmarise pe Chen Lin Hu batandu-se in competitia sportiva Wulin, pentru ca isi alegea singur sportivii pe care ii punea sa se lupte cu adversari tot mai puternici pana cand, la final, dupa ce le dezvaluia amanuntul ingrozitor ca viata lor fusese inregistrata pe video si ca a vazut-o toata lumea (!), ii punea sa se bata pana la moarte.

Pervertirea eroului se face, ni se spune, treptat. Mai intai salveaza de la demolare templul rezolvand si o chestie administrativa (il trece pe lista monumentelor istorice), pe urma le ia parintilor saraci televizor si masina de spalat, iar lui isi cumpara o masina de fite. Dar aici se opreste lacomia, pentru ca involutia eroului nu tine de fapt numai de etica ci, mai degraba, de metafizica.

Raul din el e hranit de luptele pe care le castiga si se umfla ca o buba pana cand, la o competitie Wulin, isi pocneste urat adversarul facand praf ideea de sportivitate.

Ca intr-un film de televiziune facut cu bani si personaje putine, comisia monumentelor istorice afla imediat si templul maestrului e scos de pe lista cladirilor de patrimoniu, ocazie cu care eroul se enerveaza si mai mult, Chi-ul lui se duce si mai vijelios pe calea rea, iar Keanu se felicita ca povestea e coerenta.

Mai e si o politista care urmareste totul din masina pana cand intervine salvator, (dar la final), mai e mult gri in fiecare cadru, o scenografie Zen-Matrix, plus mandale cu Yin-Yang (pe maestru il cheama Yang!), spirale si jocuri de oglinzi (realitatea nu e ce pare a fi, da?) plus o caruta de masini ultimul racnet de la marile firme care au sustinut proiectul, dar care dau povestii un aer si mai artificial.

Scenariul scris de necunoscutul Michael G. Cooney (un pseudonim al lui Keanu?) ne da imbucaturile gata mestecate. El vorbeste despre diferenta dintre „fighter” si „warrior” cu aceeasi subtilitate cu care surprinde psihologia personajelor si cu aceeasi fluenta cu care bifeaza momentele subiectului.

„Fara meditatie, drumul va duce spre distrugere”, spune inteleptul Yang, care pana la urma, fara sa miste nici un varf de Chi, isi vede rezolvata si problema locativa (intr-un mod super haios, demn de un clasic film chinezesc – nu degeaba ne uitam la o coproductie americano-chineza.).

„Vrem sa vedem pierderea inocentei”, auzim inaintea unei lupte. Ei bine, la ce ne-a folosit ca am vazut-o? Chi-ul ni s-a dus tai-tai.

Trailer:

„Ucigas cu suflet pur”/”The Man of Tai Chi” de Keanu Reeves, cu: Tiger Hu Chen, Keanu Reeves, Karen Mok. Premiera romaneasca 18 octombrie 2013

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro