Subiectele Zilei: De ce ne preseaza Comisia Europeana sa scumpim gazele; Cum au "vopsit" regii marcajelor licitatia de semnalizare a soselelor; Povestea fetitei de 9 ani care deschide defilarea de 1 Decembrie; Ceausescu a tinut cu Israelul in "razboiul de sase zile"
De ce ne preseaza Comisia Europeana sa scumpim gazele. Marile companii energetice din Europa, prezente si in Romania, isi sustin prin lobby la Bruxelles interesul de a creste preturile din tara noastra. Guvernul ar trebui sa aiba forta de a contracara aceste presiuni, explica liderii Asociatiei Oamenilor de Afaceri. OMV, E.ON Gas si GDF Suez – companii cu o reala influenta pe piata unica europeana – „realizeaza exporturi de gaze din Romania doar pe hartie”, a explicat pentru „Adevarul” Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Exporturile apar in bilanturile globale ale acestor companii, care devin astfel vulnerabile la un control mai amanuntit, pentru ca, de fapt, Romania nu are posibilitatea tehnica de a exporta gaze. De aceea, marile companii se folosesc de lobby-ul pe care il pot exercita la Bruxelles, pentru ca Romania sa fie presata de Comisia Europeana sa-si puna la punct capacitatile tehnice de export. „Asa am ajuns la acest infringement in domeniul gazelor”, a continuat Cristian Parvan, scrie Adevarul.
Cum au „vopsit” regii marcajelor licitatia de semnalizare a soselelor. Cinci firme din domeniul marcajelor rutiere, apropiate unele de altele, sunt acuzate de trucarea unor licitatii organizate de catre Ministerul Transporturilor, fiind amendate de Consiliul Concurentei cu 3 milioane de lei. Consiliul Concurentei (CC) a sanctionat cinci firme cu o amenda in valoare totala de 3 milioane lei, pentru trucarea unei licitatii organizate de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) privind un contract de lucrari de marcaje rutiere, a anuntat marti CC. Licitatia in cauza a fost demarata de catre CNADNR in urma cu o luna, are drept obiect intretinerea marcajelor rutiere pe cei 16.000 kilometri de drumuri nationale pe urmatorii doi ani si are o valoare estimativa de 200 milioane lei, anunta Romania Libera.
Povestea fetitei de 9 ani care deschide defilarea de 1 Decembrie. Anne Marie Bontea va defila calare cu ocazia paradei de 1 Decembrie. Ea s-a pregatit si anul trecut pentru acest eveniment la care nu a mai participat Victor Ponta i-a promis, atunci, in direct la Antena 3 ca in anul 2012 va fi prezenta alaturi de „colegii” ei jandarmi. Comentariile politice, legate de faptul ca ea este nepoata lui Dumitru Iliescu, fostul sef SPP din Epoca presedintelui Ion Iliescu, un personaj controversat, au fost pur si simplu spulberate de farmecul acestei fetite. Ea a debutat la un concurs international de calarie in Italia, la Arezzo, la care a iesit pe locul V, si de atunci a tot castigat medalii si diplome, 11 la numar, in doar sase luni de zile, la concursuri nationale si internationale. Din tot ce a castigat ea este cea mai mandra de titlurile de vicecampioana la debutanti-copii, campioana la debutanti juniori si locul III la seniori, informeaza EVZ.
Geografia politica, un subiect dificil. O afirmatie problematica: „Regionalizarea trebuie sa se faca doar pe principii economice, nu pe principii etnice si nici de o culoare” (Mircea Dusa, ministru de interne). Din perioada comunista si pana astazi impartirea teritorial administrativa a Transilvaniei a pus mari probleme. Regimul sovietic, care a cultivat peste tot unde s-a impus o politica de divizare etnica, a creat in 1952 Regiunea Autonoma Maghiara pe contururile vechilor scaune secuiesti, provocand astfel, in mod insidios, o grava delegitimare a problemei etnice. „Emanciparea” maghiara facuta sub semnul comunismului a creat un impas psihologic peste care se trece greu si astazi. Totusi ar trebui sa evitam aceste capcane, tocmai pentru a nu cadea in plasa intinsa de perfidia sovietica pentru care trecutul trebuia, in cele din urma, sters si uitat complet. In Romania problema este si mai complicata, caci Ceausescu a desfiintat Regiunea Autonoma Maghiara in 1967, inaugurand un comunism national, care i-a dat liderului de la Bucuresti o noua legitimitate nu mai putin falsa ca aceea sovietica, scrie Deutsche Welle.
Ceausescu a tinut cu Israelul in „razboiul de sase zile”. Nicolae Ceausescu si premierul de atunci, Ion Gheorghe Maurer, au refuzat catalogarea Israelului ca „agresor” in conflictul cu Siria, Egipt si Iordania din iunie 1967. La inceputul lunii iunie 1967, intr-o ofensiva a Israelului impotriva Egiptului, Siriei si Iordaniei, au fost anexate Cisiordania, Fasia Gaza si platoul Golan. Evenimentul a intrat in istoria conflictelor arabo-israeliene drept „razboiul de sase zile”. La 5 iunie 1967, Israelul a ripostat fata de blocarea stramtorii Tiran de catre Egipt, petrecuta in luna mai a aceluiasi an. Aviatia statului evreu a bombardat 11 aerodromuri militare egiptene, distrugand astfel cea mai mare parte a flotei aeriene. Astfel, Egiptul si-a vazut capacitatea de reactie drastic limitata. In zilele urmatoare, Israelul a ocupat Fasia Gaza, partea de est a Ierusalimului, Inaltimile Golan. Ostilitatile s-au incheiat dupa sase zile, in 10 iunie, anunta Adevarul.
O autopsie in cautarea poloniului. Investigatiile privind cauza mortii lui Yasser Arafat reaprind discordia in familie. Experti francezi, elvetieni si rusi au fost prezenti ieri la Ramallah, unde a avut loc exhumarea ramasitelor lui Yasser Arafat in vederea unor prelevari necesare determinarii cauzei mortii sale, in 2004. Operatiunea este parte a anchetei justitiei franceze declansata la cererea sotiei liderului palestinian, care crede ca acesta a fost otravit. Surse palestiniene au anuntat ieri incheierea operatiunii de deshumare a ramasitelor lui Yasser Arafat si de prelevare de esantioane pentru determinarea cauzei mortii sale si care vor fi analizate de experti internationali in trei tari diferite. Mausoleul lui Arafat a fost reinchis dupa opt ore si esantioanele predate expertilor francezi, elvetieni si rusi, potrivit responsabilului comisiei palestiniene de ancheta asupra mortii liderului istoric palestinian. La operatiune au asistat si cei trei judecatori francezi insarcinati cu ancheta pentru asasinat, deschisa dupa o plangere depusa in Franta de vaduva lui Arafat, si experti elvetieni si rusi, informeaza Romania Libera.