Sari direct la conținut

Politia germana, intre demiteri la varf si scandalul legat de Ku-Klux-Klan

HotNews.ro

Miercuri, ministrul federal de interne Hans-Peter Friedrich i-a demis pe seful politiei federale si pe cei doi adjuncti ai acestuia. Presedintele Oficiului Federal pentru Protectia Constitutiei a fost pensionat inainte de vreme. In afara declaratiei ministrului ca relatia cu cei patru functionari de prim rang „nu se mai baza pe incredere”, motivul demiterilor ramane, pentru opinia publica, un mister. Concomitent, iese la iveala ca doi politisti din Baden-Württemberg, colegi ai unei politiste gasite in 2007 impuscata in cap, au fost membri in Ku-Klux Klan.

Presedintele Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) Heinz Fromm are 64 de ani si era pe post de 12 ani, unde intentiona sa ramana pana la pensia legala. Insa din institutia pe care o conducea au disparut sau au fost distruse documente importante legate de ancheta inceputa in noiembrie 2011, cu privire la cazul „Subteranei national-socialiste” (Nationalsozialistischer Untergrund -NSU). Nici soarta vicepresedintelui BfV, Alexander Eisvogel, nu e clara. In presa germana au aparut informatii ca si el ar trebui sa plece.

Cazul NSU incepe la 5 noiembrie 2011, cand explodeaza o casa din Zwickau, oras nu departe de granita cu Cehia, in fostul RDG. Trei tineri sunt considerati a fi fost direct implicati in caz: Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt si Beate Tschäpe. Cronologic, faptele s-au petrecut la finele anului 2011, dupa cum urmeaza:

5 noiembrie. In dimineata zilei de sambata, doi barbati ataca o banca din oraselul Eisenach, din Turingia. Apoi fug. In timpul urmaririi, politistii dau peste doua cadavre, intr-o auto-caravana. In masina se gasesc si cateva arme, care sunt trimise la control balistic.

7 noiembrie. Intre pistoalele gasite de politie in auto-caravana sunt identificate si cele de serviciu ale celor doi politisti germani atacati in anul 2007, la Heilbronn. Cei doi politisti fusesera atacati pe cand stateau in masina, barbatul a supravietuit, grav ranit. Politista Michele Kiesewetter a fost insa ucisa, impuscata in cap. Pe urmele faptasilor, in timpul anchetei desfasurate ulterior de politie, a fost urmarita, multa vreme, „Fantoma”. Amprentele acesteia erau de gasit peste tot, la luarea de probe pentru ADN. Ulterior, s-a descoperit ca mult disputatele amprente lasate de „Fantoma” ar fi fost celei ale unei lucratoare la fabrica ce furniza politiei betigasele vatuite, cu care se prelevau probe. Timp de cinci ani, cazul a ramas neelucidat. Descoperirea armei politistei in auto-caravana de la Eisenach a dat noi impulsuri in elucidarea cazului din 2007.

Cadavrele din auto-caravana sunt identificate. Uwe Mundlos si Uwe Böhnhardt ar fi fost cei doi atacatori ai bancii din Eisenach. Cei doi tineri ar fi locuit impreuna cu o femeie (Beate Tschäpe) intr-o casa din Zwickau, care a explodat la putin timp dupa atacul armat asupra bancii. Femeia dispare si este data in urmarire generala. 8 noiembrie. Beate Tschäpe se preda la politia din Jena. Ea sta in arest preventiv si tace. Apar speculatii asupra legaturilor dintre aceasta, cei doi atacatori de banca si legaturile lor cu miscarea neo-nazista din Germania.

9 noiembrie. Politia si procuratura din Saxonia o acuza initial, pe femeie, doar pentru explozia provocata asupra casei din Zwickau. La scurt timp dupa ce chiriasa Tschäpe ar fi parasit casa cu nr. 26, din Frühlingstrasse, aceasta a explodat. Impreuna cu Mundlos si Böhnhardt, Tschäpe n-ar fi fost straina de terorismul de nuanta extremista, din Turingia. Ministrul de Interne al landului, Jörg Geibert, declara despre cei doi barbati, acum morti, ca „au avut pana in 1998 legaturi cu neo-nazistii de la Thüringer Heimatschutz – ulterior insa nu”.

10 noiembrie. Intre daramaturile casei mistuite partial de incendiu din Zwickau, anchetatorii mai gasesc cateva arme si DVD-uri cu continut propagandistic neo-nazist, prezentat intr-o forma bizara, ca un periplu ucigas al Panterei Roz.

11 noiembrie. Intre armele gasite in daramaturi este identificat un pistol marca Ceska model 83, calibru 7,65 mm Browning. Cu o Ceska fusesera ucisi, intre anii 2000-2006, noua mici antreprenori, majoritatea turci, cu varste intre 25-50 de ani. Cazul a fost supranumit „Döner-Morde” (Crimele Saormei)

In Nürnberg au fost „executati” florarul Enver S., croitorul Abdurrahim Ö. si proprietarul unei saormarii, Ismail Y. Seria crimelor a continuat la München, Hamburg, Dormund, Kassel si Rostock. I-au cazut victime proprietarul de aprozar Habil K. si coproprietarul unui serviciu de chei, Theodorus B. Inca un vanzator de saorme, Yunus T., un proprietar de chiosc, Mehmet K., si proprietarul unui Internetcafe, Halit Y., au fost ucisi in acei ani.

In timpul anchetelor anterioare, s-a avansat ipoteza unor rafuieli pentru bani de protectie.

Dupa descoperirile de la Zwickau, crimele acestea ar aparea intr-o noua lumina. La caz m-am referit pe larg si in articolul „Teroarea bruna si celula neo-nazista din Zwickau„.

Iata insa ca miercuri sunt date publicitatii informatii referitoare la doi politisti din Baden-Württemberg, care au fost membri ai gruparii „European White Knights of KKK”, o sectiune europeana a Ku-Klux-Klan-ului american. Pe pagina de internet a postului NTV se stabileste o eventuala legatura (cu semnul intrebarii) intre cei doi si cazul politistei ucise in 2007: „Ministerul de interne din Baden-Württemberg a confirmat ca doi functionari de stat au apartinut temporar organizatiei rasiste si sunt inca in functie, la politie. Dincolo de aceasta, exista speculatii despre o legatura cu uciderea politistei din Baden-Württemberg, Michele Kiesewetter”.

Cei doi politisti (de 42 si 32 de ani) au lucrat la serviciul de interventii al politiei din Böblingen, unde lucra si Kiesewetter. Unul dintre ei ii era sef de grupa, celalalt coleg. Initierea ritualica si apartenenta celor doi la Ku-Klux-Klan s-ar fi produs in 2002 si nu ar fi durat mult. Politistii neaga orice amestec in cazul neelucidat al uciderii politistei, cu un glont in cap. Ministrul de interne al landului Baden-Württemberg, Reihold Gall, a cerut o clarificare rapida a situatiei: „Vreau sa stiu ce s-a intamplat atunci” a spus el. Toata lumea ar vrea sa stie, caci atat „executia” tinerei politistei, cat si a turcilor „saormari” sunt inca neelucidate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro