Sari direct la conținut

Povestea ministrului Dezvoltarii german si a covorului sau zburator din Afganistan

HotNews.ro
Covor zburator prin Germania, Foto: Dani Rockhoff
Covor zburator prin Germania, Foto: Dani Rockhoff

A fost odata un politician liberal, al carui partid voia sa desfiinteze Ministerul Dezvoltarii, daca ajunge la guvernare. Dar iata ca soarta i-a pus in maini tocmai acest minister si, din 2009, Dirk Niebel (FDP) se lupta cu zmeii Opozitiei, ca sa faca treaba. Proiectele lui se intind pana departe, peste hotare. In timpul unei vizite din martie in indepartatul Afganistan, pe ministru l-a prins vraja Orientului si si-a cumparat un covor. Un covor mare, de noua metri patrati. Si fiindca in avionul „normal” nu l-a putut lua cu el, ministrul a apelat la servicii. La serviciile speciale, mai bine zis. Caci covorul a zburat, doua luni mai tarziu, peste mari si tari, cu avionul BND, al serviciilor germane de informatii. Si a ajuns la destinatar, nevamuit. Acum, scandalul „covorului zburator” al lui Niebel a prins aripi.

Dupa informatiile de vineri ale Deutsche Presse Agentur, BND n-ar fi stiut ca marfa de transportat era un bun privat. Versiunea acestora este ca era vorba de „un cadou oficial”, facut la Kabul oaspetelui german. BND-ul zice ca „s-a presupus ca era vorba de un bun «de serviciu»”. Asa ca seful BND, Gerhard Schindler, l-a adus in Germania si l-a predat destinatarului, fara vreo umbra de gand ca ar fi trebuit sa-l treaca prin vama.

Treaba ar fi trecut neobservata, daca nu si-ar fi bagat nasul presa. Astfel, s-a aflat despre „itele” covorului de noua metri patrati, cumparat in luna martie la Kabul, cu 1.400 de dolari. Ministrul nici macar nu l-ar fi cumparat dintr-un magazin de pe strada, ci de la un comerciant care si-a desfacut oferta, in toata splendoarea ei, la ambasada germana din capitala afgana. Purtatorul de cuvant al lui Niebel, Rolf Steltemeier, a confirmat locul achizitiei. Un alt purtator de cuvant, al Ministerului de Externe german, a refuzat sa faca declaratii pentru Die Zeit, daca „astfel de afaceri private se obisnuiesc in cadrul reprezentantelor oficiale germane, cu prilejul vizitelor de ministri”.

Odata cumparat, covorul lui Niebel s-a dovedit cu ghinion. In avionul „de linie” cu care zbura inapoi, ministrul nu si-ar fi putut imbarca si covorul voluminos, cantarind 30 de kg. Asa ca acesta a ramas la ambasada in pastrare, pana cand se va ivi vreo ocazie de transport. Si aceasta s-a ivit. „In 20 mai, covorul a fost zburat cu Jet-ul BND la Berlin, de unde soferul lui Niebel l-a ridicat fara sa-l treaca prin vama si l-a dus la casa ministrului”, scrie Zeit.de.

Dupa ce, in premiera, Spiegel a relatat despre caz, ministrul Niebel a fost nevoit sa dea explicatii. Acestea au fost facute publice pe site-ul oficial al Ministerului pentru Cooperare si Dezvoltare (Bundesministerium für Zusammenarbeit und Entwicklung – BMZ) in 7 iunie.

„Regret ca solicitarea de vamuire a fost trimisa cu intarziere. Vamuirea retroactiva este deja in curs. Desigur ca-mi voi indeplini diversele obligatii legale care decurg din comportamentul meu privat si de serviciu. Aveam intentia sa iau covorul ca bagaj personal, spre Germania, la viitoarea mea vizita in Afganistan. Nici asta nu m-ar fi costat, ca si transportul actual -de care m-am bucurat, caci pe aceasta cale n-a trebuit sa astept asa mult covorul”, scrie ministrul pe site-ul oficial citat mai sus.

La cele sapte intrebari puse de Spiegel, ministrul confirma ca predarea obiectului s-a facut „la 20 mai in jurul orei 14.30, pe pista ne-comerciala a aeroportului Schoenefeld”. El mai confirma si faptul ca gestul sefului BND ar fi fost de natura privata, nu de serviciu. Pentru acest favor nu s-ar fi platit nici un fel de bani, precizeaza Niebel. Tot la solicitare, ministrul recunoaste insa ca n-a purtat cu acesta discutii despre rezolvarea formalitatilor vamale pentru covor.

Acum, marfa e la vamuit. Pentru introducerea in Germania de covoare provenind din tarile din afara Uniunii Europene, se percepe o taxa echivalenta cu TVA-ul de 19%. Plafonul maxim liber de vama este de 430 de euro. Prin urmare, la o marfa de aprox. 1.000 de euro, vama ar fi fost de cca 110 euro. De ce s-or fi incurcat un ministru si un sef de Servicii cu astfel de mizilicuri, daca ne gandim la bani? Numai ei o stiu. Cert este ca acum, vama germana verifica nu numai valoarea taxei vamale, ci si a amenzii pentru nevamuire la timp, in timp ce procuratura s-a pus si ea in alerta, sa vada daca nu exista indicii de actiune frauduloasa.

Iar „Mutti”, mama guvernului german, e si ea suparata. Deoarece Opozitia l-a atacat pe ministrul Niebel, spunand ca ministerul condus de el e „un magazin cu autoservire al liberalilor (FDP)”, Angela Merkel a transmis, prin purtatorul sau de cuvant Steffen Seibert, ca se asteapta de la Niebel sa faca „repede si complet”, tot ce este necesar pentru a recupera situatia. Ceea ce, de regula, in limbajul diplomatic al lui Merkel, poate echivala cu o condamnare la moarte politica si din cabinet, a celui ce a pacatuit.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro