Crima de pe strada Academiei
Nu stiu daca va mai amintiti bancul acela vechi in care un politist descopera un mort pe strada Edgar Quinet si isi anunta superiorul prin telefon. Acesta din urma, nereusind nici in ruptul capului sa scrie corect numele strazii ii spune: “Da’ muta-l mai pe Academiei, sa n-avem probleme !”
De acest banc mi-a amintit cazul Mang si evenimentele recente relative la el, va voi povesti mai jos de ce. Acum, cand respectivul caz pare sa se fi rezolvat prin demisia dlui Mang din postul de ministru cred ca n-ar strica sa incercam sa intelegem cum s-au intamplat lucrurile, nu numai pentru aflarea adevarului ci pentru a avea o idee despre ceea ce ar trebui sa urmeze in continuare. Precum celebrul Hercule Poirot din romanele Agathei Christie – chiar daca perspicacitatea sa e greu de atins – sa strangem laolalta personajele principale si sa incercam o reconstituire.
Acum o saptamana, aflat la Bruxelles, Victor Ponta primeste primele informatii despre problemele dlui Mang. Probabil ca la inceput nu le da prea mare importanta, dar pe masura ce acuzatiile se acumuleaza, intelege ca situatia e serioasa. Sa ne punem un pic in locul sau. Dupa ce prima sa aleasa la Ministerul Invatamantului a trebuit sa fie demisa in urma falsificarii CV-ului propriu agravata de o mutilare a gramaticii, iata ca noul sau ministru se dovedeste a fi un plagiator in serie. Este clar ca dl Ponta a renuntat destul de rapid la orice dubiu asupra vinovatiei dlui Mang. I-am urmarit colegii de partid in emisiunile politice din zilele respective si nici unul n-a indraznit sa-i ia apararea proaspatului ministru. Ecaterina Andronescu, “dna invatamant” a PSD-ului, invitata fiind sa-si dea cu parerea a preferat sa ceara “clarificari” si sa chiuleasca la o emisiune la care promisese ca merge. Cum ati fi reactionat asadar in locul domnului Ponta ? Probabil ca a luat in calcul o demitere a lui Mang, dar dupa cea la fel de rapida a dnei Dumitrescu, dadea cam prost la opinia publica. Si pe urma trebuia nominalizat imediat un alt ministru care sa nu fie in pericol de-a fi demis dupa doua zile. Iata deci de ce Victor Ponta a preferat sa castige timp. Dar cum ?
Metodele prin care politicienii se apara sunt binecunoscute. Exista metoda “atacului politic” care incearca sa discrediteze acuzatiile. Ar fi mers daca acestea veneau numai de la dl. Boc. Dar cum sa-i acuzi de atac politic pe cercetatori isrelieni sau taiwanezi care pana mai deunazi habar n-aveau de existenta dlui Mang ? Pe urma exista metoda “sa lasam justitia sa se pronunte” care face uz de prezumtia de nevinovatie si se bazeaza pe faptul ca justitia se pronunta de cele mai multe ori la calendele grecesti. Metoda cat se poate de eficienta de-a castiga timp. Instanta la care trebuia sa faca apel in mod normal dl Ponta se numeste Consiliul de National de Etica. Dar a face apel la “Consiliul lui Funeriu” ar fi fost extrem de imprudent. Pe de o parte fiindca ar fi validat ideile fostului ministru, foarte implicat in stabilirea de reguli de etica in invatamant si cercetare. Dar mai ales fiindca ar fi deschis o cutie a Pandorei. Puterea de-a demite ministri cu probleme de etica in activitatea de cercetare lasata pe seama unei instante necontrolabile, va dati seama ? In tara in care toti politicienii au doctorate ! Nu, imposibil ! Si uite asa ajuns cadavrul pe strada Academiei.
Spre uimirea mea, Academia l-a primit in casa, acceptand sa analizeze cazul dlui Mang. Ce a discutat la telefon premierul Ponta cu dl. Haiduc, presedintele Academiei nu putem sti. Putem presupune ca dl. Haiduc n-a indraznit sa se opuna stapanirii guvernamentale si a acceptat aceasta curioasa misiune . Pe urma academicienii au cerut si articolele incriminate din care nu aveau decat o parte, si probabil ca toata trebusoara ar mai fi luat ceva timp. Insa latul in jurul dlui Mang se strangea din ce in ce mai tare. Cand o revista prestigioasa precum “Nature” te citeaza ca plagiator, fara a mai astepta verdictul nu stiu carui complet de academicieni, e cam greu sa continui s-o faci pe niznaiul. Dl Mang a sfarsit prin a demisiona.
Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro