UPDATE Guvern: Masinile inmatriculate in alte state pot circula maxim 90 de zile pe teritoriul Romaniei
Autovehiculele inmatriculate in alte state vor putea circula pe teritoriul Romaniei doar 90 de zile intr-un an de la data emiterii actului de vanzare-cumparare a masinii. Aceasta este una dintre prevederile unui proiect de lege aprobat marti de Guvern pentru completarea OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. Pe teritoriul Romaniei circula aproximativ 45.000 de masini inmatriculate in alte state, dintre care cele mai multe, circa 19.800, in Bulgaria.
Masura se aplica pentru cei care au sediul, domiciliul, resedinta ori rezidenta in Romania.
- Practic, autovehiculele si remorcile inmatriculate in alte state, detinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul, resedinta ori rezidenta normala in Romania, vor putea circula pe drumurile publice pentru o perioada de maximum 90 de zile de la data dobandirii titlului de vanzare-cumparare, intr-un an calendaristic.
Dupa expirarea perioadei de 90 de zile, soferii nu mai pot circula cu acele masini, in caz contrar riscand amenda si retinerea certificatelor si placutelor de inmatriculare. „In situatia in care se constata ca un astfel de conducator conduce acest autovehicul peste perioada admisa i se vor retine certificatul de inmatriculare si placutele cu numarul de inmatriculare”, a spus Lucian Dinita, seful Directiei Politiei Rutiere. Amenzile difera: „Pana la 8 puncte amenda, adica 560 lei, iar pentru categoria a patra, de la 9 la 21 de puncte, si aici amenda e mult mai substantiala”, a spus Dinita.
- Acesta a precizat ca cele 90 de zile sunt valabile efectiv de la data intrarii in posesie, chiar si in situatia in care masina nu a circulat in acea perioada pe teritoriul Romaniei. Practic, cele 90 de zile sunt valabile chiar daca proprietarul nu a circulat cu masina pe drumurile din Romania. Exista, totusi, si exceptii de la lege: autovehicule conduse de cetateni straini.
Persoanele cu domiciliul in Romania, care conduc pe drumurile publice un vehicul inmatriculat in alt stat, vor avea obligatia de a prezenta, la cererea politistului rutier, pe langa documentul de identitate sau, dupa caz, permisul de conducere, documentul de inmatriculare ori de inregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, un document doveditor al titlului cu care este detinut vehiculul; acest document va fi insotit de traducerea in limba romana, in original, efectuata de catre un traducator autorizat a carui semnatura a fost legalizata.
Guvernul a mai aprobat introducerea de la 1 ianuarie 2013 a permiselor de conducere pentru mopede si motocicletele din subcategoriile A1 si A2. De asemenea, pentru categoriile C si D perioada de valabilitate se va scurta la 5 ani, urmand ca acesta sa fie reinnoit dupa aceasta perioada. La celelate categorii ramane perioada de 10 ani.
O alta prevedere introduce obligativitatea efectuarii controlului medical periodic ori de cate ori se solicita eliberarea unui permis de conducere cu o noua perioada de valabilitate.
Proiectul de lege adoptat de Guvern va fi transmis Parlamentului cu solicitarea de a fi dezbatut si aprobat in procedura de urgenta. Prevederile din actul normativ referitoare la inmatricularea autovehiculelor vor intra in vigoare la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, urmand ca intr-un termen de inca 30 de zile sa fie elaborate procedurile de aplicare a acestor reglementari. Aspectele vizand obligativitatea controlului medical periodic se aplica de la intrarea in vigoare a actului normativ, iar celelalte reglementari vor intra in vigoare incepand cu data de 19 ianuarie 2013.