VIDEO O uriasa furtuna solara va lovi joi Pamantul
O furtuna solara ce s-a produs in urma cu doua zile va lovi Pamantul joi, putand sa afecteze comunicatiile si sistemele electrice, transmite Space.com. Potrivit informatiilor, este cea mai puternica furtuna solara care a avut loc in ultimii cinci ani.
Space.com precizeaza ca bombardamentul de particule electromagnetice ar putea sa afecteze satelitii aflati pe orbita, Statia Spatiala Internationala si retelele de energie electrica de pe Terra, in timp ce sistemele GPS s-ar putea confrunta cu probleme. Astronautii de pe SSI nu sunt nevoiti sa ia masuri pentru a se proteja de norul de particule.
Joseph Kunches, om de stiinta specializat in fenomene meteo produse in spatiu, a spus ca avioanele care zboara in apropiere de Polul Nord s-ar putea confrunta cu „probleme de comunicatie” cauzate de furtuna solara. In plus, joi seara, fenomenul ar putea da nastere unor aurore boreale spectaculoase.
Kunches a afirmat ca aceasta furtuna solara poate fi considerata „una dintre cele mai puternice produse dupa decembrie 2006”.
Furtunile solare sunt cauzate de eliberari bruste ale energiei magnetice stocate in atmosfera Soarelui. O furtuna solara poate provoca fenomenul CME (coronal mass ejection), un nor incarcat cu particule emanate de soare (vezi aici un model animat al CME). Acesta poate sa interfereze cu retelele de energie electrica, cu sisteme de comunicatii, cu satelitii, inclusiv cu dispozitivele sat-nav (de navigare prin satelit).
Un astfel de fenomen, supranumit Evenimentul Carrington, a lovit Pamantul in 1859, cand „cea mai puternica eruptie solara cunoscuta in istorie” a dublat temporar luminozitatea soarelui. Au urmat, timp de cateva zile, puternice furtuni magnetice cu impact major asupra Pamantului.
In 1972, o furtuna magnetica a afectat comunicatiile telefonice la distanta in statul american Illinois. In 1989, o alta furtuna a afectat reteaua de electricitate cauzand o pana de curent in provincia canadiana Quebec.
Potrivit Space.com, asistam in prezent la o „faza activa” a ciclului solar, care dureaza 11 ani. Varful acestui ciclu urmeaza sa fie atins in 2013, afirma NASA.