Sari direct la conținut

Exit Poll-uri Marea Britanie: Partidul Laburist câștigă cele mai multe locuri din 2001 încoace / Conservatorii, cel mai slab scor din istorie / Partidul lui Farage, peste așteptări

Laburiștii vor obține o victorie zdrobitoare în aceste alegeri generale, învingând Partidul Conservator, aflat la putere din 2010, sugerează exit-poll-ul televiziunilor. Conform sondajului realizat de Ipsos UK pentru Sky News, BBC și ITV News, laburiștii ar urma să câștige 410 locuri, oferindu-i lui Sir Keir Starmer o majoritate de 170 de locuri. Partidul Conservator ar urma să se prăbușească la 131 de locuri. Partidul antiimigrație al lui Nigel Farage, Reform UK, ar urma să-şi facă o intrare mai importantă decât se prevedea, cu 13 mandate.
Exit Poll-uri Marea Britanie: Partidul Laburist câștigă cele mai multe locuri din 2001 încoace / Conservatorii, cel mai slab scor din istorie / Partidul lui Farage, peste așteptări
Un activist PETA, pentru drepturile animalelor, a organizat un mic protest la secția unde a votat liderul laburist Keir Starmer. FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

În ciuda faptului că laburiștii au obținut probabil o victorie zdrobitoare, majoritatea lor finală de 170 de locuri ar putea fi cu nouă mai mică decât cea obținută de Tony Blair în 1997, potrivit Sky News.

În schimb, scorul Partidului Conservator ar putea fi cel mai slab din istoria partidului.

Numărul final de locuri al partidului ar putea fi afectat de creșterea sprijinului pentru Reform UK, care ar urma să câștige 13 locuri – deși numărul final este foarte incert.

Liberal-democrații au înregistrat rezultate deosebit de bune în locurile în care au început pe locul doi după conservatori, în special în cele pe care le-au deținut până în 2015.

Rezultatele SNP par să fie mai slabe decât anticipau majoritatea sondajelor, câștigând doar 10 locuri.

Analiștii politici au prezis timp de mai multe săptămâni că laburiștii vor obține o majoritate confortabilă în Parlament. Mandatul de 18 luni al prim-ministrului conservator Rishi Sunak va lua sfârșit, iar britanicii se vor trezi vineri dimineață cu un nou partid pregătit să preia conducerea țării, pentru prima dată în ultimii 14 ani.

HotNews transmite cele mai importante momente ale zilei electorale din Marea Britanie:

Keir Starmer, socialistul pro-business și avocatul ambițios care a readus laburiștii la putere

Deși se declară „socialist”, programul său de guvernare „pro-business” pledează pentru disciplină bugetară în perioade de constrângeri financiare. În același timp, acesta promite să repare serviciile publice.

„El crede că statul ar trebui să fie un facilitator și că ar trebui să existe ca o plasă de siguranță”, spune profesorul de științe politice Tim Bale, care vede în aceasta influența istoriei familiei sale.

Partidul Reformei al lui Nigel Farage, pe cale de a obține o victorie spectaculoasă

Rezultatele sondajului sugerează că Farage, care a provocat un cutremur politic pe dreapta după ce a revenit în funcția de lider al partidului luna trecută și a anunțat că s-a răzgândit în privința candidaturii, este aproape să câștige colegiul Essex din Clacton, potrivit The Guardian.

Ben Habib, liderul adjunct al Reform, a declarat: „Acesta este un cap de pod uriaș. Acest lucru este seismic din punct de vedere politic”.

Starmer le mulțumește alegătorilor în timp ce laburiștii se pregătesc pentru o „noapte lungă”

Partidul Laburist câștigă cele mai multe locuri din 2001 încoace

Cât de precise sunt sondajele la ieșirea de la urne?

Radiodifuzorii au comandat sondaje la ieșirea de la urne încă din anii 1970, iar în trecut au existat unele erori spectaculoase. În octombrie 1974, un sondaj realizat de BBC la ieșirea de la urne a anunțat o victorie zdrobitoare a laburiștilor, când, de fapt, Harold Wilson a câștigat cu o mică majoritate. În 1987, BBC și ITV (care realizau sondaje la ieșirea de la urne concurente în acele zile) au subestimat în mod grav cât de mare ar fi fost majoritatea lui Margaret Thatcher și ambele au prognozat un parlament suspendat în 1992, când John Major a câștigat cu o mică majoritate, scrie The Guardian.

Dar în 2005 metodologia s-a schimbat, iar de atunci sondajele la ieșirea de la urne au fost în general precise. Din cele cinci sondaje la ieșirea de la urne anterioare, calculate cu ajutorul acestei metode, două au fost exacte, două au avut o diferență mai mică de 10 puncte, iar unul a avut o diferență de 22 de puncte.

Iată rezultatele complete ale exit-poll-urilor:

Laburiști: 410 locuri
Conservatori: 131
Liberal-democrați: 61
Reform UK (Partidul Reformei): 13-un scor peste așteptări
SNP: 10
Plaid Cymru: 4
Partidul Verde: 2
Altele: 19

Potrivit primelor exit poll-uri din Marea Britanie, Partidul Laburist câștigă cele mai multe locuri din 2001 încoace

Downing Street a luat decizia surprinzătoare de a publica în această seară o listă de onoruri. Aceasta include decorații pentru fostul prim-ministru Theresa May și fostul președinte al Comitetului 1922 al Partidului Conservator, Sir Graham Brady.

De ce sunt așa de puține știri azi despre alegerile din Marea Britanie?

Există reguli stricte pe care radiodifuzorii trebuie să le respecte în ziua votului. Regulile sunt menite să prevină orice influență asupra modului în care oamenii aleg să voteze.

Regulile Ofcom prevăd că orice discuție și analiză a problemelor electorale trebuie să se încheie odată cu deschiderea urnelor, care a avut loc astăzi dimineața, potrivit Sky News.

De asemenea, radiodifuzorii nu au voie să publice rezultatele niciunui sondaj de opinie în ziua alegerilor până la închiderea urnelor la ora 22.00.

În ultimul deceniu, acest lucru a însemnat că fotografiile cu câini la secțiile de votare au devenit un fenomen – în locul unor știri politice mai substanțiale.

Rishi Sunak a mărturisit a mărturisit apropiaților săi că riscă să-și piardă propriul loc parlamentar în circumscripția Richmond și Northallerton, scrie The Guardian.

În 2019, Sunak a câștigat mandatul cu o majoritate de peste 27.000 de voturi. O sursă a declarat pentru cotidianul britanic că premierul „se teme cu adevărat de o înfrângere în Richmond și că riscul ca scorul să fie atât de strâns l-a afectat serios”.

„Este zdruncinat – nu-i vine să creadă că scorul e atât de strâns”, a spus această sursă.

Dar Sunak nu e singur în această situație care ilustrează problemele partidului său. Un nou sondaj YouGov a anticipat că 16 miniștri ai cabinetului își vor pierde locurile.

Visul artizanilor Brexit a murit, scrie Politico

Aproape toate personajele-cheie ale votului pentru Brexit au părăsit scena, scrie Politico.

La cinci ani după ce a câștigat alegerile, Boris Johnson a ieșit din parlament, câștigând milioane din discursuri și articole în ziare. Michael Gove a renunțat la politică mai degrabă decât să suporte viața în opoziție. Dominic Cummings își petrece timpul scriind pe blog despre Dostoievski, TikTok și CIA.

În timp ce arhitecții ieșirii Marii Britanii din UE iau în calcul o perioadă lungă de absență din cercul puterii, țara pe care și-au imaginat-o în timpul campaniei pentru referendumul din 2016 pare să nu existe, cel puțin deocamdată.

Planurile radicale de eliminare în masă a reglementărilor UE din legislația britanică au fost deja abandonate. Beneficiile acordurilor de liber schimb s-au dovedit evazive. Serviciile publice ale Marii Britanii, departe de a primi impulsul promis, aproape că au încetat să funcționeze în multe cazuri.

Iar numărul migranților care sosesc în Marea Britanie este mai mare ca niciodată.

Nu este ceea ce au avut în minte susținătorii Brexit.

La datorie se află încă Nigel Farage și partidul său al Reformei, care amenință să sifoneze o parte importantă a voturilor conservatorilor.

În timp ce milioane de oameni din întreaga țară se îndreaptă spre urne, jucătoarea de tenis Emma Răducanu, care are origini românești, a spus că va alege mai degrabă să se odihnească, adăugând că nici măcar nu știa că alegerile generale au loc astăzi, scrie BBC.

Întrebată ieri, în cadrul unei conferințe de presă, dacă intenționează să voteze înainte de a se antrena la Wimbledon, fosta campioană de la US Open, care concurează vineri în turul al treilea al probei de simplu, a răspuns „Nu. Cred că mă voi odihni, apoi voi veni la antrenament”.

„Nici nu știam că e mâine (scrutinul), ca să fiu sinceră. Mulțumesc că m-ai anunțat”, i-a spus ea jurnalistului.

Nigel Farage, la un pas să intre în parlament pentru prima oară

Principalele preocupări ale alegătorilor includ economia, degradarea serviciului public de sănătate şi imigraţia.

Partidul naţionalist Reform UK şi liderul său Nigel Farage, care candidează pentru a opta oară în Camera Comunelor, au făcut din subiectul imigraţiei principalul cal de bătaie, asociindu-l cu toate relele de care suferă Regatul Unit, cum ar fi lipsa de locuinţe, dificultatea de a obţine asistenţă medicală publică şi lipsa de locuri de muncă pentru tineri.

El a intrat în cursă luna trecută, stimulând imediat intenţiile de vot pentru partidul său, care este acum pe urmele conservatorilor şi chiar i-a depăşit în câteva sondaje, la nivel național. Însă sistemul de vot dezavantajează partidul lui Farage, care ar putea obține, potrivit sondajelor, între cinci și opt locuri.

În vârstă de 60 de ani, fostul deputat european, admirator al lui Donald Trump şi susţinător al Brexitului de o viaţă, are şanse mari să fie ales în Clacton-on-Sea, un oraş de coastă situat la est de Londra.

Miercuri, influentul tabloid britanic The Sun, mai apropiat ideologic de conservatori, și-a anunțat sprijinul în favoarea laburiștilor, care conduc detașat în sondajele de opinie, în ajunul alegerilor generale, potrivit AFP.

Într-un articol publicat pe site-ul său, ziarul, deținut de familia miliardarului australiano-american Rupert Murdoch, afirmă că „conservatorii sunt epuizați” după 14 ani la putere.

Popularul cotidian se alătură astfel unui număr de instituții media de dreapta și de centru-dreapta care au făcut apel la oameni să voteze pentru laburiști, care s-au reorientat de când Keir Starmer a preluat conducerea în 2020 și este așteptat să devină prim-ministru vineri.

Printre acestea se numără cotidianul de afaceri The Financial Times, revista The Economist și The Sunday Times, ediția de duminică a The Times, toate acestea fiind foarte critice la adresa conservatorilor.

Keir Starmer a votat la Londra, împreună cu soția sa, Victoria. Sondajele dinaintea alegerilor sugerează că are cele mai mari șanse de a fi următorul prim-ministru al Regatului Unit, la cinci ani după ce partidul său laburist a suferit o înfrângere dezastruoasă în alegerile generale din decembrie 2019.

De atunci, țara și-a schimbat liderul de două ori, fără să organizeze alegeri generale.

Keir Starmer și soția sa, Victoria, la secția de vot. FOTO: James Manning / PA Images / Profimedia

Keir Starmer și-a împins partidul spre centru și a promis o schimbare, dar nu una radicală. Criticat dinspre dreapta și dinspre stânga pentru politicile sale, el pare însă să fi convins suficienți alegători că în acest moment, este cea mai bună soluție pentru țară.

Cine este Keir Starmer, liderul laburist la un pas să devină premierul Marii Britanii: „Un pic de plictiseală” după complicata guvernare conservatoare

Premierul Rishi Sunak a votat în circumscripția sa din Yorkshire

Rishi Sunak a făcut o scurtă călătorie de la conacul său pentru a vota la Kirby Sigston Village Hall în circumscripția sa Richmond și Northallerton.

Rishi Sunak și soția sa, Akshata Murty, în ziua votului. FOTO: Danny Lawson / PA Images / Profimedia

Sunak și soția sa Akshata Murty au sosit într-un Range Rover, premierul a salutat fotografii în fața secției de votare, apoi, după vot, a plecat fără să comenteze.

Britanicii vor afla vineri dimineață forma exactă a parlamentului

Alegătorii britanici mergi azi la urne pentru a vota în cadrul unor alegeri parlamentare cu rezultat anticipat.

Analiștii politici au prezis timp de mai multe săptămâni că laburiștii vor obține o majoritate confortabilă în Parlament. Dacă cele mai recente sondaje se dovedesc corecte, mandatul de 18 luni al prim-ministrului conservator Rishi Sunak va lua sfârșit, iar britanicii se vor trezi vineri dimineață cu un nou partid pregătit să preia conducerea țării, pentru prima dată în ultimii 14 ani.

Votul începe la ora locală 07.00 (09.00, ora României) și se va încheia la ora locală 22.00 (00.00) ora României, moment în care un exit-poll realizat de Ipsos pentru BBC News, ITV News și Sky News va oferi primele rezultate estimative.

Rezultatele oficiale vor începe să curgă pe parcursul nopții, astfel că vineri dimineață, briitanicii ar putea avea deja forma aproape exactă a parlamentului.

Un sistem care avantajează partidele mari

În cadrul sistemului parlamentar britanic, alegătorii își aleg reprezentanții locali pentru camera inferioară a Parlamentului, Camera Comunelor.

Joi, vor fi puse în joc 650 de mandate parlamentare, fiecare dintre acestea fiind ocupat de un membru al Parlamentului în Camera Comunelor.

Pentru ca un singur partid să obțină o majoritate absolută în Camera Comunelor, acesta ar trebui să câștige cel puțin 326 de locuri – peste jumătate din cele disponibile. Orice partid care reușește acest lucru va forma următorul guvern, iar liderul său va deveni prim-ministru.

Parlamentul a fost dizolvat în mod oficial pe 30 mai, când actualul prim-ministru conservator Rishi Sunak a convocat alegeri, conform procedurii. Înainte de acest pas, Partidul Conservator deținea o majoritate absolută de 345 de locuri, ceea ce îi conferea o putere semnificativă în stabilirea agendei politice.

Sistemul electoral din Regatul Unit, „first-past-the-post” – majoritar uninominal într-un singur tur – presupune că alegătorii primesc un buletin de vot cu o listă de candidați de la diferite partide și aleg doar unul dintre aceștia.

Candidatul din fiecare circumscripție cu cele mai multe voturi câștigă mandatul – fără un prag anume.

Partidele politice mai mici susțin de mult timp că sistemul electoral uninominal a contribuit la consolidarea puterii celor mai mari două partide din Marea Britanie – Partidul Conservator de dreapta, și Partidul Laburist, de stânga.

Ce spun sondajele

Cei 14 ani de guvernare conservatoare au fost marcați de turbulențe politice și economice, dar și de multe schimbări la vârful guvernului.

Cel mai recent sondaj realizat de principalul grup independent de analiză a datelor, YouGov, arată că laburiștii conduc cu o marjă de 17 puncte procentuale, 37% dintre cei intervievați declarând că intenționează să voteze pentru laburiști, față de 20% pentru conservatori.

Ultimele sondaje anunță o victorie record pentru laburiști la alegerile de joi din Marea Britanie

Candidații laburiști ar urma să câștige până la 425 de locuri în Camera Comunelor, ceea ce ar reprezenta un câștig masiv de 223 de locuri pentru partid. Conservatorii ar urma să păstreze doar 108 locuri, ceea ce ar însemna o pierdere cu adevărat seismică, de 257 de locuri.

O prognoză a institutului de sondaje Survation merge și mai departe și sugerează că Partidul Laburist al lui Keir Starmer va câștiga 484 de locuri, peste cele 418 câștigate de fostul lider al partidului, Tony Blair, în faimoasa sa victorie din 1997 și cu siguranță cel mai mare număr de mandate din istoria sa.

Potrivit acestei prognoze, conservatorii ar urma să adune doar 64 de locuri – cel mai mic număr de mandate parlamentare de la înființarea partidului în 1834.

Cine este Keir Starmer, probabilul viitor prim-ministru

Keir Starmer a fost ales de membrii partidului să conducă Partidul Laburist în 2020, imediat după ce partidul a suferit cea mai gravă înfrângere în alegerile generale din ultimii 85 de ani. El și-a declarat imediat misiunea de a face partidul din nou „eligibil”.

A fost criticat frecvent pentru lipsa de carismă, însă eforturile sale de a readuce Partidul Laburist în centrul politicii britanice pentru a-i oferi o mai mare atractivitate electorală par să fi dat roade.

De-a lungul mandatului său, Starmer a eliminat în mod metodic elemente din aripa de extremă-stânga a Partidului Laburist, de orientare socialistă, adică segmentul politic care a condus gruparea în timpul mandatului fostului lider, Jeremy Corbyn.

Trecerea deliberată a lui Starmer de la socialism la centrism a fost criticată de experții și alegătorii de stânga, iar Partidul Laburist ar putea pierde unele voturi în favoarea partidelor mai mici, cum ar fi liberal-democrații și Partidul Verde.

Comentatorii cred că, având în vedere sondajele de opinie, strategia lui Starmer pare să fi fost una câștigătoare în ansamblu.

Problemele conservatorilor

Conservatorii s-au confruntat cu un șir nesfârșit de probleme și provocări de la preluarea puterii în 2010. Mai întâi au fost consecințele crizei financiare globale, care au dus la creșterea datoriei publice și i-au determinat pe conservatori să impună ani de austeritate pentru a echilibra bugetul.

Apoi, a venit momentul istoric în care partidul a condus Marea Britanie spre ieșirea din Uniunea Europeană, promițând o epocă de prosperitate după acest moment, una care nu s-a materializat însă.

Țara s-au confruntat apoi cu una dintre cele mai mortale epidemii de COVID-19 din Europa de Vest și, recent, a fost lovită de inflație, asemenea multor alte state europene, după începerea războiului Rusiei din Ucraina.

Mai puțin de un sfert dintre britanici cred acum că Brexit a fost o idee bună

Indiferent de circumstanțe, mulți alegători îi acuză pe conservatori pentru numeroasele probleme cu care se confruntă Marea Britanie, de la criza sistemului de sănătate la serviciile feroviare nesigure, prețuri ridicate, criminalitate și afluxul de migranți care traversează Canalul Mânecii.

În plus, partidul a fost afectat de repetatele abateri etice ale miniștrilor, inclusiv petrecerile din birourile guvernamentale în timpul lockdown-ului COVID.

Scandalurile l-au alungat pe fostul prim-ministru Boris Johnson din funcție și, în cele din urmă, din Parlament, după ce s-a dovedit că a mințit parlamentarii.

Succesoarea sa, Liz Truss, a lovit în plin economia deja slăbită cu un pachet de reduceri drastice ale impozitelor, agravând criza costului vieții. Ea a rezistat doar 49 de zile în funcție.

Nigel Farage se întoarce și ar putea intra pentru prima dată în Parlament

O trecere la un guvern laburist de centru-stânga în Marea Britanie ar contracara tendința din Europa, unde partidele de extremă-dreapta au crescut semnificativ.

Însă Marea Britanie a înregistrat, de asemenea, o creștere a sprijinului pentru candidații de extremă dreapta în acest ciclu electoral.

Nigel Farage, un aliat al fostului președinte Donald Trump, este în centrul atenției, din acest punct de vedere. Retorica sa anti-migrație a devenit extrem de influentă în mișcarea care a condus la Brexit.

După zeci de ani în care a lâncezit la marginea arenei politice britanice, nereușind să câștige un loc în Parlament în ciuda celor opt încercări anterioare, Farage pare pregătit în acest an să revendice în sfârșit locul pentru circumscripția sa locală Clacton, în sud-estul Angliei.

Se preconizează că Partidul Reformei al lui Farage va obține între cinci și opt locuri în Parlament, inclusiv cel al lui Farage, însă YouGov estimează sprijinul general pentru Reform UK la nivel național la aproximativ 15% din electorat, iar din poziția sa actuală, cu zero locuri în Camera Comunelor, se pare că partidul se îndreaptă spre o creștere semnificativă a popularității.

Analiștii politici spun că mesajele anti-imigranți ale Partidului Reformist absorb o mare parte din voturile Partidului Conservator.

Astfel, deși Farage nu va prelua puterea prea curând, se pare că este pe cale să revină în prim-planul politicii britanice și, cu o cotă considerabilă de sprijin public, ar putea ajunge să exercite o influență disproporționată asupra politicii Partidului Conservator britanic, care încearcă să se reconstruiască în urma a ceea ce ar putea fi o alegere devastatoare.

INTERVIURILE HotNews.ro