Sari direct la conținut

Bulgaria a retras companiei Chevron licenta de explorare si exploatare de gaze de sist

HotNews.ro

Guvernul Bulgariei a decis marti sa retraga companiei americane Chevron licenta de explorare si exploatare de gaze de sist, invocand preocupari pentru mediu, potrivit AFP.

„Guvernul a retras permisiunea de explorare acordata Chevron la mijlocul lunii iunie. Aceasta decizie este motivata de lipsa datelor pentru a asigura protectia mediului inconjurator a perimetrului din cauza utilizarii metodei de fracturare hidraulica”, se arata intr-un comunicat al guvernului.

Autoritatile bulgare au acordat aceasta licenta in luna iunie, pentru un perimetru de 4.398 kilometri patrati, situat in nord-estul tarii. Chevron a castigat aceasta licenta in dauna companiei canadiene BNK, insa un acord in acest sens nu a fost semnat.

In urma protestelor organizatiilor de mediu si a populatiei, Parlamentul pregateste sa adopte un moratoriu privind interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist prin utilizarea tehnicii de fracturare hidraulica. Comisia pentru economie si energie din Parlamentul de la Sofia a adoptat luni, dupa dezbateri aprinse, o propunere care prevede o amenda de 500 milioane de euro in cazul in care aceste prevederi nu sunt respectate.

Acest moratoriu va fi valabil pana la adoptarea modificarilor la Legea privind protectia mediului, prin care va fi ceruta o expertiza obligatorie privind impactul asupra mediului al metodei de prospectare.

Franta este prima tara europeana care a adoptat o lege pentru interzicerea tehnicii de fracturare hidraulica.

Chevron detine si in Romania trei licente de explorare a gazelor neconventionale. Gigantul energetic a anuntat in luna octombrie a anului trecut ca va fora prima sonda de explorare a gazelor de sist pe teritoriul Romaniei in a doua parte a anului 2012.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro