Sari direct la conținut

VIDEO Colinde ale compozitorilor romani din sec. XVIII-XIX. Episodul 9 – D.G. Kiriac / Statuia distrusa de comunisti

HotNews.ro
D.G. Kiriac, Foto: filarmonicapitesti.ro
D.G. Kiriac, Foto: filarmonicapitesti.ro

In perioada de pana la Al Doilea Razboi Mondial, aleile Gradinii Ateneului erau impodobite cu busturi ce reprezentau mari oameni politici, de cultura sau artisti romani. Acestea au fost distruse in anii regimului comunist, aceeasi soarta avand-o si bustul lui D.G. Kiriac. Compozitor, folclorist, profesor universitar si dirijor de cor, Dumitru Georgescu Kiriac (1866-1928) a contribuit la constituirea scolii nationale de compozitie si a unui stil specific, rezultat din interferarea mostenirii bizantine cu elemente ale folclorului muzical. A fost membru fondator al Societatii Compozitorilor Romani (1920), in cadrul careia a pledat pentru constituirea Arhivei de Folclor Muzical.

  • Asculta mai jos colindul Domnul Iisus Hristos, in interpretarea Corului Sound.

Citeste si:

Dumitru Georgescu Kiriac (1866-1928) – compozitor, folclorist, profesor universitar si dirijor de cor

S-a nascut la Bucuresti (nume la nastere: Dumitru Kiriac Georgescu). A studiat la Conservatorul din Bucuresti, la Conservatorul de la Paris si la Schola Cantorum din Paris. A fost licentiat al Facultatii de drept din Bucuresti.

Si-a inceput activitatea de dirijor de cor la Capela romana din Paris (1894-1899). Dupa reintoarcerea in tara, Dumitru Georgescu-Kiriac a pus bazele Societatiile corale „Carmen” (1901-1928), al carei dirijor avea sa fie timp de aproape trei decenii. A fost membru fondator al Societatii Compozitorilor Romani (1920), in cadrul careia a pledat pentru constituirea Arhivei de Folclor Muzical.

A contribuit la constituirea scolii nationale de compozitie si a unui stil specific, rezultat din interferarea mostenirii bizantine cu elemente ale folclorului muzical. A fost un culegator de folclor muzical.

Dintre lucrarile sale:

  • Hai, hai murgule, hai
  • Morarul
  • Codrule, codrutule
  • Cantarile Liturghiei pentru copii si popor, 1926

In perioada de pina la Al Doilea Razboi Mondial, aleile Gradinii Ateneului erau impodobite cu busturile care reprezentau mari oameni politici, de cultura sau artisti romani. Acestea nu s-au pastrat, fiind distruse in anii regimului comunist.

Bustul lui Dumitru Georgescu-Kiriac (de Oscar Han), s-a aflat si el in fata Ateneului Roman, alaturi de busturile altor nume importante: Mihai Eminescu (de Ion Georgescu), Mihail Kogalniceanu (de W. C. Hegel), P.S. Aurelian (de W. C. Hegel), Ion Ghica (Iordanescu), Traian Demetrescu (de Filip Marin), Dumitru Georgescu-Kiriac (de Oscar Han), Ienachita Vacarescu (de W. C. Hegel), Constantin Esarcu (de W. C. Hegel), Gavriil Musicescu (de Milita Petrascu), C. A. Rosetti (de I. Georgescu), Vasile Urechea-Alexandrescu (de W. C. Hegel), generalul Ioan Emanoil Florescu (de I. Georgescu), Grigore Tocilescu, Gheorghe Dem Theodorescu (de Carol Storck), C. I. Stancescu (de W. C. Hegel) si Theodor Serbanescu (de Filip Marin). Azi, in Gradina Ateneului este amplasata o singura statuie, cea a lui Mihai Eminescu, opera a sculptorului Gheorghe Anghel.

Detalii despre D.G. Kiriac gasiti aici, aici si aici.

Corul Sound – Domnul Iisus Hristos (compozitor: D.G. Kiriac)

Colind cunoscut si sub denumirea „Noua azi ne-a rasarit”. Melodia a fost cantata de Corul Sound cu ocazia concertului „Colinde vechi si noi”, desfasurat luna aceasta in cadrul festivalului „Mica Saptamana de Muzica Veche”.

(Noua azi ne-a rasarit) Domnul Iisus Hristos (versuri)

Noua azi ne-a rasarit

Domnul Iisus Hristos

Mesia cel mult dorit

Domnul Iisus Hristos

Din fecioara s-a nascut

Domnul Iisus Hristos

Si cu lapte s-a crescut

Domnul Iisus Hristos

Cum e robul s-a smerit

Domnul Iisus Hristos

Si pe noi ne-a mantuit

Domnul Iisus Hristos

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro