Sari direct la conținut

Diplomele strainilor vor fi recunoscute mai repede in Germania

HotNews.ro
Certificat de echivalare de diploma, Foto: Dani Rockhoff
Certificat de echivalare de diploma, Foto: Dani Rockhoff

Imigrantii cu studii universitare si calificari profesionale vor avea pe viitor o viata mai usoara in Germania. Camera deputatilor din Parlamentul german a dat vineri unda verde proiectului de lege propus de ministrul Educatiei, Annette Schavan (CDU). Acesta prevede ca verificarea si eventuala recunoastere a studiilor imigrantilor straini sa se produca in maximum trei luni de la solicitare. Astfel, s-ar elimina situatii absurde, de medici in asteptare care lucreaza luni si chiar ani de zile ca soferi de taxi, sau de mecanici nevoiti sa-si castige existenta la coada maturii.

Noul cadru legal ar urma sa se aplice unui spectru de cca 350 de profesii si meserii. Cand nu s-a dovedit de-a dreptul imposibila, verificarea masurii in care o diploma sau o calificare din strainatate corespunde standardelor germane, s-a lovit mereu de birocratia institutiilor abilitate.

De acum incolo, solicitantii ar urma sa aiba dreptul legal la un raspuns in trei luni, iar daca exista discrepante intre calificarea din Germania si cea din strainatate, acestea trebuie sa le fie comunicate. In cadrul demersului, nu mai conteaza cetatenia si nici apartenenta la un stat al Uniunii Europene.

Schavan a descris proiectul de lege ca „un semnal important, in directia politicii de integrare“. Acesta s-ar impune si datorita lipsei de personal calificat, care ameninta sa se cronicizeze in Germania. Oficiul federal pentru migratie si refugiati intentioneaza sa infiinteze un hotline central dedicat recunoasterii studiilor, a spus purtatorul de cuvant al ministrului Educatiei. Legea ar reprezenta „un semnal pentru cultura bun-venitului, in Germania“ a mai adaugat acesta, citat de Stern.

Numarul celor care vor incerca anual sa-si recunoasca studiile este evaluat la 25.000. Din declaratiile facute la nivel de guvern, cca 300.000 de oameni vor profita de noua lege. Opozitia sesizeaza insa lacune in proiectul de lege, care nu reglementeaza legislativ „post-calificarea” unor solicitanti carora le lipsesc anumite competente, pentru a obtine recunoasterea integrala a calificarii lor profesionale.

Senatorul responsabil de resortul ocuparii fortei de munca din Hamburg, Detlef Scheele (SPD), a reclamat si ca, la nivel central, lipsesc centrele de consultanta care sa-l ghideze pe solicitant „prin jungla institutionala”. El a spus, citat de Süddeutsche Zeitung: „Ce-i foloseste unui mecanic auto sarb ca afla ce mai are de recuperat, cand n-o poate face?“

Si in Die Welt de vineri se considera ca mai e cale lunga pana la transpunerea in fapte a prevederilor viitoarei legi. In unele landuri, n-au fost clarificate „nici macar responsabilitatile ministeriale“ pentru aplicarea ei, scrie publicatia.

Cu toate acestea, responsabila pentru integrare a guvernului Maria Böhmer (CDU), a vorbit de „un puternic impuls” in directia integrarii si un semnal de bun venit pentru forta de munca calificata si absolventii de studii superioare din strainatate. In opinia ministrului Educatiei, Annette Schavan, legea ar demonstra acestor imigranti „ca le respectam pregatirea, iar calificarea lor e necesara si pretuita in Germania”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro