Sari direct la conținut

Jeffrey Franks (FMI): Cresterea salariilor in Romania depinde de reducerile de personal si de cresterea veniturilor bugetare

HotNews.ro

Capacitatea Guvernului de a creste salariile in sectorul public „va depinde in mod crucial de reducerea in continuare a numarului de personal si de posibilitatea cresterii veniturilor la buget, astfel incat sa se formeze resurse pentru marirea lefurilor”, a declarat seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, intr-un interviu acordat Agerpres.

„Cele mai recente date de care dispunem arata ca anumite rezultate (ale reformei, n.r.) incep sa se faca simtite. In sectorul privat au avut loc mariri de salarii, desi ele raman modeste. Somajul a mai scazut si s-a lansat procesul de creare a unor noi locuri de munca. In sectorul public, capacitatea guvernului de a creste lefurile va depinde in mod crucial de reducerea in continuare a numarului de personal si de posibilitatea cresterii veniturilor la buget, astfel incat sa se formeze resurse pentru marirea lefurilor”, a apreciat Jeffrey Franks.

Acesta a spus ca FMI va reduce prognoza de crestere economica a Romaniei in 2012, intrucat „problemele actuale din zona euro sunt resimtite in intreaga Uniune Europeana si dincolo de hotarele acesteia, iar Romania nu poate face exceptie”.

„As spune ca acum Romania este mai rezistenta la socuri decat era in 2008. Deficitul de cont curent si cel fiscal sunt mult mai mici. Si inflatia s-a diminuat. Sistemul bancar ramane bine capitalizat si supravegheat indeaproape de BNR. Problema cu care ne confruntam acum este ca alte zone ale Europei au devenit deosebit de fragile, iar problemele de acolo ar putea lovi dur Romania. Suntem in curs de a revedea prognoza de crestere si vom anunta rezultatul la finalul apropiatei noastre misiuni la Bucuresti. Cresterea in 2012 va fi mai mica decat cea pe care o anticipasem, si asta din cauza efectelor problemelor cu care se confrunta restul Uniunii Europene”, a precizat seful misiunii FMI.

Intrebat daca anul electoral 2012 s-ar putea dovedi periculos pentru economia romaneasca, Jeffrey Franks a subliniat: „Avand in vedere incertitudinile din climatul economic global, va fi important ca Romania sa isi pastreze angajamentele fata de continuarea reformelor economice prevazute in programul cu FMI si UE, in ciuda presiunilor electorale. Sper ca politicienii din toate partidele, indiferent de diferentele de opinii dintre ei, vor recunoaste ca politicile economice sanatoase sunt singura cale pentru a evita contagiunea din cauza crizei din alte zone si pentru a asigura o crestere sustenabila”.

  • Reamintim ca o delegatie FMI va sosi in Romania saptamana viitoare pentru a discuta cu autoritatile proiectul de buget pentru 2012, precum si indeplinirea masurilor asumate in acordul de tip precautionary. Tot saptamana viitoare este asteptata si prognoza oficiala de crestere pentru 2012 realizata de Comisia Europeana, prognoza in functie de care Guvernul Romaniei isi va croi bugetul.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro