Derivatele pe Dow Jones, in topul lichiditatii pe piata Sibex in prima parte a sedintei de luni
Derivatele pe Dow Jones s-au mentinut in topul lichiditatii pe piata Sibex si in prima parte a sedintei de luni, cu aproape 1.100 de contracte incheiate pana la ora 16:15. Cel mai urmarit indice din lume avea o evolutie negativa pe piata futures din SUA, cotatiile de la Sibex fiind corelate cu aceasta, semnalizand o sedinta „rosie” pe Wall Steet.
Pe scadenta decembrie, devenita orizont investitional scurt, cotatia DEDJIA_RON scadea cu 180 puncte, iar pentru martie 2012 cu 147 puncte. Piata futures americana a scazut puternic pe fondul reinnoirii temerilor fata de o posibila falimentare a Greciei, situatie care a determinat investitorii sa marcheze din profiturile din saptamana precedenta si sa se reintoarca catre active sigure, cum e aurul. Si in Europa pietele de actiuni s-au depreciat, directie urmata si de titlurilor bancare, printre care Deutsche Bank si Societe Generale, in conditiile in care temerile ca liderii europeni nu vor putea impiedica prabusirea Greciei au reaparut.
Pe segmentul marfuri se remarca derivatul pe aur cu simbolul SIBGOLD, prin aproape 700 de contracte realizate pana la ora 16:15. Pe scadenta octombrie uncia castiga 6,6 dolari, iar pe decembrie 2012, 3,1 dolari. Si contractul SIBGOLD_RON, de 10 uncii, indica cresterea aurului, dar cu 17,2 dolari pe scadenta octombrie. Conform Bloomberg, care-l citeata pe Tony Hall, managerul uni fond de hedging, „aurul, platina si petrolul Brent vor conduce in continuare castigurile de pe segmentul marfuri, in conditiile in care investitorii cauta sa-si protejeze activele detinute”.
In zona derivatelor pe actiuni s-a remarcat derivatul pe actiunile SIF5 Olteniam cu 736 contracte incheiate pana la ora 16:00, pe fondul unor scaderi importante de 4,72% pe scadenta decembrie si 5,19% pe scadenta martie 2012, evolutie in ton cu cea a activului pe piata suport.
Pachetul Phoenix, cel mai nou produs lansat la tranzactionare pe piata Sibex, a fost bine receptat de catre speculatori, care au incheiat in prima parte a sedintei 223 de contracte pe scadenta decembrie 2011. Instrumentul este bazat pe diferenta dintre pretul futures a zece uncii aur si pretul futures al DJIA denominat in lei. Directia estimata pentru pretul pachetului Phoenix era, la ora 16:15, una pozitiva, in conditiile in care aurul cresterea, iar indicele Dow Jones scadea pe piata futures americana. Cotatia pachetului Phoenix avea o crestere de 3,13%, cei dintai beneficiari ai evolutiei acestui derivat fiind cumparatorii, care au obtinut, inca de la deschidere, un randament de pana la 13%.
Din sectorul derivatelor pe cursuri valutare s-au remarcat contractele pe perechea EUR/USD, denominata in lei, in numar de 162 conform datelor de la ora 16:15. Potrivit estimarilor investitorilor, moneda unica se deprecia cu 1,03% pe scadenta decembrie si cu 1,07% pe scadenta martie 2012. Pe pietele externe, moneda unica s-a depreciat pana aproape de minimul ultimilor sapte luni fata de dolar, dupa ce oficialii europeni au esuat in a oferi un plan de stopare a crizei datoriilor din regiune. Dolarul a crescut fata de majoritatea valutelor reprezentative, cu exceptia yen-ului, inaintea unei intalniri de doua zile a Fed, programata sa inceapa marti.