VIDEO NASA: Suvoaiele vizibile pe Marte sunt primele dovezi ale existentei apei in stare lichida
Canalele subtiri si inchise la culoare de pe suprafata planetei Marte, surprinse de camera de pe sonda Mars Reconnaissance, sunt cel mai probabil suvoaie de apa sarata curgand pe cratere, acestea fiind primele dovezi clare ale existentei apei in stare lichida pe Marte, potrivit NASA.
Urmele lasate dispar iarna si reapar in lunile mai calduroase de primavara, arata imaginile surprinse de camera de rezolutie inalta (High Resolution Imaging Science Experiment – HiRISE). Observatii repetate indica schimbari sezoniere pe mai multe vai adanci si cratere din emisfera de sud.
„Cea mai buna explicatie pentru aceste observatii pana acum este cursul apei foarte sarate”, explica cercetatorul Alfred McEwen de la Universitatea din Arizona, principalul autor al raportului referitor la descoperiri care a aparut in revista Science. „Este mai degraba ca un sirop, poate, in modul in care curge”, a mai spus el.
„Este cea mai buna dovada pe care o avem a existentei apei lichide pe Marte astazi”, a precizat si Philip Christensen, geofizician la Arizona si membru al panelului NASA, citat de Reuters.
Cercetatorii considera ca, daca intr-adevar exista apa lichida pe Marte, aceasta este foarte sarata si se afla sub stratul de la suprafata. Acest lucru ar explica de ce nu ingheata la temperaturi care ajung pana la -128 grade Celsius, sau nu se evapora la presiune atmosferica joasa.
Acestia au subliniat ca apa lichida poate sustine viata, aceasta fiind importanta descoperirii.
NASA descoperise pana acum vechi maluri si vai pe Marte, precum si depozite proaspete de minerale care sugerau trecerea recenta a apei.
„Este prima ocazie pe care o avem de a vedea un mediu pe Marte care poate permite existenta unor procese biologice active, daca exista viata acum pe Marte”, a declarat Lisa Pratt, participant de asemenea la masa rotunda care a discutat rezultatele descoperirilor facute cu ajutorul Mars Reconnaissance Orbiter.
Vezi galeria cu imaginile de pe Marte pe site-ul NASA.