Sari direct la conținut

PDL va contesta la Curtea Constitutionala validarea Corinei Dumitrescu in functia de membru CSM din partea societatii civile

HotNews.ro

​PDL va inainta o sesizare la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) cu privire la modul in care a fost validata Corina Dumitrescu, sotia deputatului PSD Cristian Dumitrescu, ca membru reprezentant al societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii. „Am stabilit sa facem o sesizare la CCR pe care o vom depune saptamana asta. Contestam procedura prin care doamna Dumitrescu a fost votata pentru ca in sala de plen a Senatului, la momentul votului, nu era cvorum”, a declarat pentru HotNews.ro senatorul PDL Iulian Urban.

Am hotarat sa facem o contestatie la Curtea Constitutionala pe care o depunem saptamana asta. Contestam procedura prin care doamna Corina Dumitrescu a fost votata de catre plenul Senatului. In acel moment, cand s-a votat, in sala nu era cvorum de sedinta. Vom face o paralela cu cazul Ghise din comisia juridica, atunci cand un raport a fost votat tot asa in lipsa de cvorum, si opozitia l-a declarat nul in plen. Daca plenul a acceptat asa ceva, atunci inseamna ca la fel trebuie sa faca si aici„, a declarat pentru HotNews.ro senatorul PDL, Iulian Urban.

Senatorul democrat-liberal a mai explicat ca daca CCR va admite contestatia privind validarea Corinei Dumitrescu in functia de membru CSM din partea societatii civile va fi reluat in plenul Senatului si ca ea poate fi si invalidata daca nu va intruni destule voturi „pentru”.

Urban a mai amintit si de starea de incompatibilitate in care se afla momentan Corina Dumitrescu, ea fiind membru validat in CSM, dar si rector al Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir”, iar potrivit noii legi a Educatiei functia de rector este incompatibila cu cea de demnitate publica.

Validarea Corinei Dumitrescu – Puterea: Nu a fost cvorum de sedinta / Opozitia: A fost cvorum. Senatorii puterii au semnat prezenta, dar nu au fost in sala la vot

Pe 6 iunie, Plenul Senatului a validat-o pe Corina Dumitrescu in functia de reprezentant al societatii civile in CSM cu 58 de voturi pentru. Sedinta a fost suspendata mai apoi dupa ce senatorii puterii au semnalat lipsa cvorumului de sedinta.

Lipsa cvorumului a fost constatata dupa ce secretarul democrat-liberal al Senatului, Gheorghe David, a contestat rezultatul votului si a precizat ca „desi 58 de voturi pentru sunt intr-adevar 58 de voturi pentru, nu au fost in sala 69 de senatori, asa cum prevede Regulamentul„.

In replica, liderul grupului parlamentar al PSD din Senat, Ilie Sarbu, a declarat ca, potrivit tabelului cu prezente, semnat la inceputul sedintei de plen, cvorumul de lucru este asigurat, fiind prezenti 88 de senatori.

Cartelele lor sunt in aparate. Ca nu voteaza, e treaba lor. Oricum, pe tabelul cu prezente s-au semnat 88 de senatori”, a spus Ilie Sarbu.

Cazul Ghise si raportul comisiei juridice anulat de plenul senatului pe motiv de lipsa de cvorum

In martie 2011, in Comisia Juridica a senatului s-a discutat proiectul de lege privind alegerea primarilor din primul tur de scrutin.

La sedinta s-a prezentat si senatorul Ioan Ghise care a semnat foaia de prezenta, dar apoi a parasit lucrarile comisiei. In momentul votului, Ioan Ghise nu se mai afla in sala de sedinte, iar raportul favorabil pentru proiectul de lege a fost votat doar de senatorii prezenti, mai putini in numar decat cvorumul necesar de sedinta.

In momentul in care raportul a ajuns sa fie dezbatut in plen, senatorii PSD si PNL au contestat raportul si au sustinut ca pentru a fi cvorum de sedinta, domnul Ghise trebuia sa fie prezent in sala de sedinta in momentul votului. Opozitia a cerut atunci plenului Senatului sa constate nulitatea raportului si sa il retrimita Comisiei Juridice pentru a-l dezbate si a-l vota din nou.

Corina Dumitrescu, in stare de incompatibilitate: membru CSM si rector universitar

Corina Dumitrescu, fost secretar in Ministerul Justitiei, este rectorul Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir”, institutie care a propus-o pentru functia de membru CSM din partea societatii civile.

Ea este sotia deputatului PSD Cristian Dumitrescu, parlamentar care a fost membru PD inainte de a se inscrie in PSD, parasind tabara democratilor in momentul in care Traian Basescu a preluat presedintia partidului. Cristian Dumitrescu este membru al Comisiei pentru Invatamant a Camerei Deputatilor.

Noua lege a educatiei, intrata in vigoare de la data de 10 februarie, spune ca sotia deputatului PSD Cristian Dumitrescu trebuie sa aleaga intre locul din CSM si functia de rector al Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir”. Statutul membrilor Consiliului spune ca „Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au calitatea de demnitar”, iar noua Lege a Educatiei spune la Art. 215, alin. (3) ca „Persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului”.

Validarea Corine Dumitrescu a venit la trei zile dupa ce Agentia Nationala de Integritate a anuntat ca rectorii-parlamentari se afla in stare de incompatibilitate, pentru ca acestia cumuleaza functia de parlamentar cu cea de rector al unei universitati, cumulare interzisa prin noua lege a Educatiei Nationale.

In Statutul Membrilor CSM se precizeaza faptul ca in caz de „nerezolvare a starii de incompatibilitate in termen de 15 zile de la data alegerii ca membru al Consiliului”, calitatea de membru inceteaza. Asadar, Corina Dumitrescu are la dispozitie pana la 15 zile sa se decida pentru care functie opteaza, membru CSM sau rector universitar.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro