Sari direct la conținut

Noi scântei între Chișinău și Moscova. Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, convocat la Ministerul de Externe după declarațiile acide ale aliaților lui Putin

HotNews.ro
Chișinău, Republica Moldova, Foto: Alessandro Serrano'/AGF / Sipa Press / Profimedia
Chișinău, Republica Moldova, Foto: Alessandro Serrano'/AGF / Sipa Press / Profimedia

Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, va fi convocat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, pentru a i se cere explicații după „declarațiile denigratoare ale unor oficiali ruși la adresa țării noastre și Uniunii Europene”, potrivit TV8.

Vasnețov a fost convocat din nou la Ministerul moldovean de Externe după ce fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat că „Republica Moldova nu există ca țară, a fost vândută României”.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că autoritățile de la Chișinău „și-au distrus limba” și iau „decizii care vizează pierderea suveranității”.

„Ei şi-au distrus deja limba, nu o mai numesc limba moldovenească. Vedem o tendinţă de absorbţie din partea României. Vedem acţiuni menite să le limiteze în mod deliberat propria suveranitate şi aşa mai departe”, a spus Peskov, arătând că este de acord cu vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, potrivit TASS, citată de news.ro.

„Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene nu va comenta limbajul absolut inacceptabil al declarațiilor unor oficiali ruși, expuse astăzi, dar subliniem faptul ca ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, va fi convocat la minister pentru a i se cere explicații pe marginea afirmațiilor ce vizează țara noastră”, se arată într-un comunicat al MAE de peste Prut.

„S-ar putea să existe regrete”

În plus, Dmitri Peskov a acuzat conducerea Republicii Moldova că „se îndreaptă rapid spre rusofobie”.

„Este evident că actuala conducere a Republicii Moldova se îndreaptă rapid în direcţia rusofobiei pe care o cunoaştem deja foarte bine. În acelaşi timp, dintr-un motiv oarecare, ei identifică dorinţa lor, aşa cum cred ei, de integrare europeană cu proliferarea rusofobiei. Ei cred că trebuie să fie un atribut absolut obligatoriu al integrării europene să urască Rusia şi orice manifestare pro-rusă”, a comentat Peskov.

„S-ar putea să existe regrete în această privinţă”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Peskov a insistat că această linie antirusescă a conducerii moldoveneşti nu se corelează cu starea de spirit din societate. „Există diferite stări de spirit acolo. Dar, cu toate acestea, desigur, este vorba de o ţară care acum încearcă rapid să devină neprietenoasă cu noi”, a conchis Peskov.

Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a reacționat vineri după ce premierul Republicii Moldova Dorin Recean a anunţat că mai mulţi oficiali ruşi, inclusiv președintele Vladimir Putin, sunt pe o listă neagră și nu au voie să intre în țară. Fostul preşedinte rus a spus că Republica Moldova nici măcar nu mai există ca ţară, pentru că „a fost vândută” României.

„Nu există o astfel de ţară”

În replică, Dmitri Medvedev a declarat că oficialii ruşi nu intenţionează „deocamdată” să vină în Republica Moldova, care oricum nu mai există ca ţară, pentru că a fost „vândută” României de guvernarea prooccidentală, ocazie cu care a cerut oficialilor moldoveni să respecte „suveranitatea Republicii Moldoveneşti Nistrene”, numele cu care este desemnată Transnistria.

„Fiinţa misterioasă pe nume Recean a anunţat că nici preşedintele Rusiei, nici feţele oficiale ruse nu vor putea intra în ţara lor – Moldova. În primul rând, nimeni nici nu intenţiona să plece acolo. Poate, cumva, mai târziu… În al doilea rând, nici nu există o astfel de ţară. Şefii locali au vândut-o României, devenind trădători ai propriei patrii”, a scris Medvedev.

„Şi nu are niciun sens să discuţi cu ei. Să se lămurească poporul cu ei. Şi să decidă, în sfârşit, cine sunt – moldoveni sau români”, a adăugat Medvedev, citat de NewsMaker.

În finalul mesajului, într-un post scriptum, Medvedev spune: „Evident, cu menţiunea că toţi „recenii” şi „alde sandu” trebuie să respecte suveranitatea Republicii Moldoveneşti Nistrene”.

Tensiuni între Chișinău și Moscova

Declaraţiile lui Medvedev vin pe fondul unor relaţii tensionate între Chişinău şi Rusia şi în condiţiile în care duminică au loc în regiunea semiautonomă Găgăuzia, majoritar prorusă, alegeri pentru desemnarea liderului regional (başcanul).

Acest context electoral a determinat autorităţile din Republica Moldova să interzică la 17 aprilie intrarea pe teritoriul ţării a liderului republicii ruse Tatarstan, un incident diplomatic ce s-a soldat ulterior cu gesturi în oglindă la Chişinău şi Moscova: ambasadorii au fost chemaţi la sediile ministerelor de externe respective şi au fost anunţaţi de expulzarea cîte unui membru al personalului lor diplomatic.

De asemenea, Rusia a interzis intrarea pe teritoriul țării a unor oficiali moldoveni: ministrul de Interne Ana Revenco și mai multor deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate al președintelui Maia Sandu: Oazu Nantoi, Olesea Stamate și Lilian Carp.

Relațiile dintre Rusia și Rep. Moldova s-au deteriorat semnificativ după ce în țara vecină a ajuns la putere guvernul pro-occidental al președintelui Maia Sandu, care a acuzat de mai multe ori Moscova că a încercat să destabilizeze țara după ce a invadat Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 429-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro