Sari direct la conținut

Victor Vlad Cazana, OPSPI: Este o chestiune de zile pana cand vom iesi cu un plan pentru preluarea Arpechim

HotNews.ro

Autoritatile romane vor prezenta in cateva zile un plan pentru preluarea rafinariei Arpechim de catre Oltchim, avand in vedere ca este nevoie de recrearea lantului de aprovizionare al combinatului chimic, a declarat marti Victor Vlad Cazana, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), citat de Mediafax. El a precizat ca spera intr-o „tranzactionare in termeni acceptabili” a rafinariei Arpechim de la OMV Petrom la Oltchim.

„Speram intr-o tranzactionare in termeni acceptabili a rafinariei Arpechim. Este nevoie de recrearea lantului de aprovizionare a Oltchim, ar disparea TVA dintre doua societati. Interesul nostru ar fi sa avem surse de materii prime, cat si celelalte materii pentru a produce produsul finit la Oltchim”, a afirmat Cazana la o conferinta organizata de Mediafax.

El a aratat ca Oltchim nu are bani si ca sunt necesare 50-100 milioane de euro pentru a ajunge la pragul de rentabilitate.

„Situatia in care s-a ajuns este explicata prin faptul ca dupa criza a disparut sursa de materii prime pentru Oltchim (…) Statul nu are acum surse pentru integrarea economica a Oltchim. Incercam sa atragem capital sau sa reconstruim putin sistemul Oltchim”, a mai spus Cazana.

Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom a decis la finele lunii martie sa inchida Arpechim Pitesti, deoarece optiunea vanzarii nu este fezabila in contextul in care compania nu a gasit un cumparator credibil, care sa aiba expertiza si resursele financiare pentru operarea rafinariei.

„Este o chestiune de zile pana cand vom iesi cu un plan in aceasta privinta. Preluarea de Oltchim a Arpechim este un subiect delicat. Probabil ca Petrom asteapta o anumita suma de bani, dar este prematur sa spunem cat costa. Sursa de finantare a acestei achizitii, nu stiu, posibil sa fie combinata, ori Oltchim sa ia un credit acceptabil, ori achizitia sa fie facuta de stat in numele Oltchim, dar astfel devine putin neeconomic intrinsec”, a precizat Cazana.

Guvernul a initiat discutii cu OMV Petrom pentru a determina compania sa reporneasca rafinaria Arpechim Pitesti, dar trebuie sa accepte ca decizia apartine investitorului strain, in functie de interesele economice ale acestuia, si nici nu poate activa clauze speciale din contractul de vanzare.

Arpechim are o capacitate nominala de circa 3,5 milioane tone pe an si a fost initial proiectata ca parte a unui complex petrochimic. Activitatea de petrochimie a Arpechim a fost preluata in luna ianuarie a anului trecut de Oltchim. Rafinaria Arpechim a functionat anul trecut numai trei luni, din ratiuni economice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro