Sari direct la conținut

NASA: Explozie cosmica de proportii in constelatia Dragonului

HotNews.ro

NASA a mobilizat mai multe telescoape, printre care si telescopul orbital Hubble, pentru a observa o galaxie indepartata in care se produce cea mai puternica si indelungata explozie cosmica observata pana in prezent, informeaza AFP.

Astronomii sustin ca nu au vazut niciodata o explozie de o intensitate luminoasa atat de variabila si de o durata atat de lunga. In general, puternicele emisii de radiatii gamma ce rezulta din explozia unei supernove nu dureaza mai mult de cateva ore.

„Cunoastem obiecte din galaxia noastra ce pot produce explozii in lant sau repetate, insa acestea ar fi de milioane de ori mai slabe decat explozia pe care o observam acum. Este cu adevarat extraordinar”, a sustinut Andrew Fruchter, astronom la Space Telescope Science Institute din Baltimore.

Acest fenomen cosmic a fost initial semnalat la 28 martie de satelitul american Swift, satelit conceput special pentru a detecta exploziile de raze gamma din Univers.

Swift a localizat sursa acestei explozii in constelatia Dragonului, in centrul unei galaxii situate la 3,8 miliarde de ani lumina de Pamant (1 an lumina este egal cu 9.460 de miliarde de kilometri).

Potrivit cercetarilor, ar putea fi vorba despre explozia unei stele ce a trecut prea aproape de o gaura neagra din centrul galaxiei.

Aproape toate galaxiile, inclusiv Calea Lactee, au in centrul lor o gaura neagra cu o masa de peste 1 milion de ori mai mare decat cea a Soarelui. Forta gravitationala imensa exercitata de aceasta gaura neagra a prins probabil o stea supermasiva care este in prezent consumata treptat.

Conform modelului de calcul folosit de astronomi, rotatia rapida a gaurii negre in jurul axei sale formeaza un fascicol de raze gamma si raze X, care se rotesc in jurul axei sale, ca un far.

Aceasta puternica emisie de energie este vizibila atunci cand „jetul de energie” este indreptat inspre noi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro