Medvedev vrea o „împărțire liniștită” a Ucrainei cu România, Ungaria și Polonia pentru a evita un nou război mondial
Un nou război mondial este probabil, însă el nu este inevitabil, a declarat marţi vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, care a subliniat că o „împărţire liniştită” a Ucrainei este „mai bună” decât un război mondial şi a invocat în acest context „aspiraţii” ale Poloniei, Ungariei şi României, informează TASS. Declarațiile belicoase vin la scurt timp după ce șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că locul Ucrainei este în alianța militară nord-atlantică.
„Lumea este bolnavă şi, foarte probabil, se află în pragul unui nou război mondial. Este el inevitabil? Nu, nu este”, a spus Medvedev, susţinând un discurs în faţa participanţilor maratonului „Ştiinţa”.
Potrivit lui Medvedev, Rusia a fost „trasă în război, prin ciocnirea a două părţi ale unui singur popor”, notează Agerpres.
În opinia lui, perspectiva unui război nuclear nu doar că există, ci este în creştere.
În acest context, el a calificat drept perfidie discuţiile despre agenda ecologistă, în condiţiile în care se pune problema supravieţuirii omenirii.
„Încetaţi să mai suferiţi pentru că temperatura a crescut cu un grad într-un an sau într-o perioadă. (…) În opinia mea, asta este nimic faţă de perspectiva de a ne pomeni în epicentrul unei explozii cu o temperatură de 5.000 de kelvin, cu o viteză de 350 de metri pe secundă şi o presiune de 3.000 de kg pe metru pătrat, cu o radiaţie ionizantă şi impuls electromagnetic. O astfel de perspectivă există azi? Din păcate, da. Şi ea creşte în fiecare zi din motive cunoscute”, a spus Medvedev.
„Și România visează de mai multe decenii”
Fostul președinte rus a declarat că Rusia ar putea folosi prima arme nucleare dacă agresiunea la adresa ei va ameninţa însăşi existenţa statului rus.
El a afirmat că este mai bună o „împărţire liniştită” a Ucrainei, decât statutul ei de membru în NATO sau un război mondial.
„Lăcomia şi răutatea, ura, ambiţiile sunt mai puternice decât raţiunea şi gândirea sănătoasă. Polonia să-şi ia regiunile vestice ale Ucrainei, dar să spunem direct, şi Ungaria şi România visează de mai multe decenii”, a afirmat Medvedev.
Potrivit lui Medvedev, liderii Poloniei discută cu autorităţile ucrainene despre înfiinţarea unei confederaţii, „iar de aici nu este departe nici până la unire, cum era înainte”.
În opinia lui Medvedev, Polonia şi alte ţări vor să-şi pună în aplicare planurile cât mai repede, „cât nu s-a închis fereastra posibilităţilor”, şi Rusia şi reprezentanţii Occidentului colectiv nu au ajuns la acorduri principiale.
Totodată, Medvedev a afirmat că toţi politicienii europeni depind de SUA, „chiar şi cei mai liniştiţi, mai loiali, cu care noi (Rusia) avem relaţii normale”.
Occidentul „şi-a bătut joc de Rusia”
În plus, Dmitri Medvedev consideră posibilă „separarea” unor state din componenţa SUA şi a declarat că va ţine pumnii pentru Texas”, dacă acest stat va dori să devină independent faţă de Washington.
El nu a exclus posibilitatea ca următorul preşedinte al SUA să devină „legendarul” Elon Musk, care are „o popularitate mult mai mare decât însuşi (Donald) Trump şi cu atât mai mult decât (Joe) Biden”.
În discursul său, Dmitri Medvedev a reiterat acuzaţiile la adresa Occidentului, care „şi-a bătut joc şi a încercat să slăbească Rusia”.
Nu este pentru prima dată când Dmitri Medvedev face declaraţii controversate şi invocă ameninţarea unui război nuclear.
Locul de drept al Ucrainei este în NATO
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut săptămâna trecută prima sa vizită la Kiev de la invazia pe scară largă a Rusiei, în semn de susținere pentru Ucraina, care se pregătește să lanseze o contraofensivă, transmite Reuters.
Viitorul Ucrainei se află în NATO, a spus șeful alianței militare occidentale, Jens Stoltenberg, care a subliniat că va ajuta Kievul să facă tranziția de la echipamentele și doctrinele din epoca sovietică la standardele NATO.
„Permiteți-mi să fiu clar: locul de drept al Ucrainei este în familia euro-atlantică. Locul de drept al Ucrainei este în NATO. Și, în timp, sprijinul nostru vă va ajuta să faceți acest lucru posibil”, a declarat Stoltenberg reporterilor în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev.
Șeful alianței nord-atlantice a promis că Ucraina va primi în continuare sprijin militar, afirmând că, până în prezent, aliații NATO au antrenat zeci de mii de trupe ucrainene și au oferit un ajutor militar în valoare de 65 de miliarde de euro numai în ceea ce privește ajutorul militar.
Ucraina așteaptă invitația în NATO
„NATO este alături de voi astăzi, mâine și atâta timp cât va fi nevoie”, a declarat Stoltenberg, înainte de a-l invita pe Zelenski la summitul NATO de la Vilnius din iulie.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că a sosit momentul ca NATO să ia decizia politică de a invita Ucraina să se alăture alianței militare și că Kievul dorește să știe când va deveni membru.
Liderul ucrainean a mai spus că summit-ul NATO care va avea loc la Vilnius în iulie ar putea deveni „istoric”, sugerând că acela va fi momentul în care speră că Ucraina va fi invitată oficial în alianță.
Urmărește ultimele evoluții din a 426-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.