Sari direct la conținut

Ministrul german al Integrarii ii trimite pe romani la scoala

HotNews.ro
Multikulti la Stuttgart, Foto: Hotnews
Multikulti la Stuttgart, Foto: Hotnews

Presiuni de integrare. E o formula care nu face casa buna cu eleganta ocolire, in Germania, a imperativului „trebuie“ (muss). Si totusi, asta doreste ministrul de stat Maria Böhmer (CDU). Reponsabila pentru migranti, refugiati si integrare din cabinetul Merkel constata ca numarul romanilor si bulgarilor imigrati in Germania e in continua crestere, iar acestia, fiind cetateni ai UE, nu pot fi obligati sa ia parte la cursurile de integrare de 600 de ore, impuse cetatenilor din statele terte, cum ar fi Turcia.

Referindu-se la aceste cursuri, Böhmer cere „dreptul de solicitare a lor si pentru migrantii din tarile UE. Aceasta ii ajuta pe oamenii din Romania si Bulgaria sa se integreze in tara noastra“ a declarat ea pentru publicatia Focus, citata in Open-Report.de.

De la intrarea in Uniunea Europeana, numarul acestor imigranti a crescut. In raportul de imigratie se arata ca 57.273 de romani si 29.221 de bulgari s-au stabilit in Germania, in anul 2009. Cifrele denota o crestere cu circa 20% fata de anul anterior, romanii situandu-se in statisticile de imigratie din Germania pe locul al doilea, dupa polonezi. Iar trendul de crestere continua.

Open Report mai scrie si despre imigrantii manati de saracie, care se inscriu in „zona gri“ a statisticilor. Ei intra in Germania cu vize de turisti, de trei luni, raman insa mult mai multa vreme, sau circula din tara in tara. Intre acestia, se spune in material, sunt multi roma. Doar in Berlin, cifra lor s-ar ridica la 3.000. Intr-o locuinta se adapostesc pana la 40 de astfel de persoane, iar in cartierele Neukölln si Kreuzberg s-ar fi ridicat chiar tabere, in aer liber.

Primarul districtului Centru din Berlin, Christian Hanke, cere de la statul german mai multe „oferte de integrare“ si cresterea coercitiei in invatarea limbii germane, dat fiind faptul ca, din 2014, cetatenii din aceste tari se vor putea stabili oriunde, in UE. Hanke merge pe linia ministrului Böhmer, care inca din toamna anului trecut punea in dezbatere crearea unui minister separat, care sa se ocupe de problemele de integrare a strainilor. „Cred ca un minister al integrarii la nivel federal ar fi adecvat“, a declarat ea pentru Hamburger Abendblatt.

Tema integrarii strainilor din Germania a fost scoasa de la naftalina la nivel politic anul trecut, mai cu seama dupa aparitia controversatei carti a lui Thilo Sarrazin, „Deutschland schafft sich ab” (Germania se dezintegreaza, ed. DVA, 2010). Pe langa afirmatiile sale referitoare la identitatea genetica a unor popoare si etnii, autorul a avertizat asupra pericolului pe care l-ar reprezenta imigratia islamica. Din cauza ratei de natalitate scazute, in randul populatiei autohtone, Germania ar deveni „mai mica si mai proasta”, zice el.

Sarrazin a pus degetul pe rana spunand si ca ca atentia acordata acestei problematici este insuficienta, iar „despre costurile sociale ale unei migratii necontrolate se tace chitic…si politic corect”. Ulterior, presedintele partidului crestin-social, Horst Seehofer, s-a pronuntat impotriva unei imigratii sporite din Turcia si tarile arabe, iar cancelarul Angela Merkel a declarat ca proiectul multiculturalismului a esuat, in Germania.

Deschidere la nivel politic se arata insa in ceea ce priveste acordarea cetateniei germane strainilor care indeplinesc conditiile necesare: perioada de rezidenta, ocupatie, testele de limba germana si cunostinte generale despre tara. „De la cine traieste pe termen lung in Germania, se asteapta ca acesta sa spuna DA Germaniei si sa devina cetatean german.” a spus Böhmer. Tot ea s-a pronuntat pentru cresterea numarului de functionari publici cu trecut migrationist.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro