Sari direct la conținut

In urma cu 2000 de ani, China si India generau 60% din PIB-ul mondial. Cum a evoluat de-a lungul istoriei topul celor mai mari puteri economice?

Businessday.ro

In ultima vreme au aparut tot felul de studii care arata ca, in urmatorii zeci de ani, China si India vor deveni cele mai mari puteri economice la nivel mondial, insa aceasta evolutie nu va face decat sa aduca inapoi in top tarile care au dominat economia mondiala de la inceputul erei noastre si pana in urma cu aproximativ 100 de ani, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

In anul 1, deci in urma cu peste 2000 de ani, PIB-ul mondial era estimat la 106,19 miliarde dolari, cea mai mare putere economica mondiala fiind India, cu un PIB de $33,75 miliarde, China situandu-se pe locul doi cu un PIB de $26,8 miliarde.

In anul 1000, PIB-ul mondial era de 116,8 miliarde dolari, iar cele doua tari generau tot 60% din valoare, Europa de Vest avand o pondere de 10%.

Mai departe, China si India au dominat economia mondiala pana la sfarsitul secolului XIX, SUA preluand conducerea in jurul anului 1900, detalii in tabelul de aici. Sumele sunt exprimate in dolari internationali la valoarea din 1990.

Sa revenim insa mai aproape de vremurile noastre. In tabelul de aici se poate observa evolutia clasamentului celor mai mari puteri economice in ultimii 40 de ani – exceptand faptul ca SUA se afla de mai bine de 100 de ani in varful topului, mutatiile de la locul doi in jos sunt foarte interesante.

In 1970, URSS era a doua putere economica a lumii, insa desi avea o populatie mai mare decat cea a SUA, PIB-ul era la jumatate fata de cel americanilor.

In anii `80 diferenta dintre rusi si americani a continuat sa creasca, astfel incat, in 1989, PIB-ul SUA era de 7 ori mai mare decat cel a URSS, falimentul sistemului comunist fiind evident.

Prognoza realizata de Standard Chartered Bank arata ca economia chineza va deveni mai mare decat cea a SUA pana in 2020, iar India si Brazilia vor fi in top 4, insa dincolo de cifre (care sunt discutabile) ramane faptul ca in anii urmatori economiile emergente vor creste mai repede decat cele mature, si este doar o problema de timp pana cand SUA va fi detronata. Ma intreb care va fi clasamentul peste 100, 200, sau 500 de ani…

Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro