CNCD și CNA s-au autosesizat în cazul atacurilor lansate de România TV după moartea jurnalistei Iulia Marin
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat și va analiza responsabilitatea persoanelor care au comentat în mai multe emisiuni la România TV moartea jurnalistei Iulia Marin, a declarat vineri, la Rock FM, președintele CNDC, Csaba Asztalos.
- „Am luat la cunoștință și de acest apel și de incident în sine. Am avut o discuție pe grupul nostru de comunicare internă din colegiul director și decizia este să demarăm o autosesizare în acest caz”, a spus Csaba Astzalos la Rock FM.
În cazul în care stabilește că a fost comisă o faptă de discriminare, CNCD poate aplica amenzi între 2.000 și 100.000 de lei.
Csaba Asztalos a spus că acest caz va fi analizat atât de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, cât și de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), pentru că în acest dosar cele două instituții au competență partajată.
- „CNA discută responsabilitatea titularului licenței (n.r. – România TV), iar CNCD are competența de a discuta responsabilitatea persoanelor fizice (n.r. – moderator și invitați) care săvârșeșc o faptă de discriminare.
- O să luăm în dezbatere incitarea la ură și discriminarea prin încălcarea demnității umane (…)
- Este o problemă reală în România stigmatizarea persoanelor care au anumite suferințe de sănătate mintale, pornind de la depresie (..)
- Din ce am înțeles de la specialiști, este extrem de important pentru aceste persoane să fie integrate în societate, să fie integrate în muncă”, a spus președintetele CNCD.
Mircea Toma, membru CNA, a anunțat joi seară, într-o intervenție în podcastul „Judecata de Acum” că unii membri ai instituției s-au autosesizat.
- „CNA are instrumente mai puternice decât CNCD și cred că sistemul de sancționare, dincolo de amenzile pe care le aplică CNA și despre care mai aflăm din comunicatele CNA, ei au un instrument de sancționare foarte eficient și descurajator: suspendarea emisiei pe o anumită perioadă de timp”, a afirmat Csaba Asztalos.
Amintim că la România TV, în ultimele două zile, moartea jurnalistei Iulia Marin a fost calificată, la emisiunea lui Victor Ciutacu, prin fraze precum: „Oamenii ăia sunt tulburați psihic, produceau materiale de presă”, „Pixul domnișoarei Marin e o armă. Care folosită cu ticăloșie poate distruge destine”, „Rătăcită promovată ca experiment de presă” sau „N-aș lăsa un om cu probleme psihice să lucreze la mine”.
Zeci de redacții (printre care și HotNews.ro), jurnaliști, asociații medicale, organizații nonguvernamentale și personalități din România au semnat un apel contra discursului care incită la ură și discriminare practicat de postul România TV după moartea jurnalistei Iulia Marin, la doar 32 de ani.