Sari direct la conținut

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale: gradul de absorbtie a fondurilor in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala a crescut de la 7,4% in 2009 la 17,72% 2010

HotNews.ro

Gradul de absorbtie a fondurilor in Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) a crescut pana la 17,72%, in 2010, fata de 7,4% cat era in anul 2009, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara, in cadrul prezentarii raportului de activitate a ministerului. Ministrul a promis ca in anul 2011 procentul va creste si mai mult si ca procedurile necesare pentru obtinerea de fonduri europene vor fi simplificate si transparentizate.

In anul 2010 au avut loc 12 sesiuni de depurere de proiecte pentru PNDR, care au adunat peste 34.000 de proiecte conforme, cu o valoare totala de peste 2,563 miliarde de euro. Dintre acestea, aproape 19.000 au fost selectate, cu o valoare totala de 1,765 miliarde de euro. Tot in anul 2010, in cadrul PNDR au fost incheiate 14.823 de contracte, cu o valoare de 1,580 miliarde de euro.

Conform datelor publicate in Raport, Ministerul Agriculturii a reusit sa faca plati ce reprezinta mai putin de 50% din banii alocati schemei de plata unica pe suprafata prin intermediul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), in valoare de 336 de milioane de euro, dintr-un total de 700 de milioane alocate de Uniunea Europeana. Comparativ, in anul 2009 au fost folositi 610 milioane de euro, dintr-un total de aproape 620 de milioane euro alocati.

In ceea ce priveste platile facute prin intermediul mecanismelor Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), in anul 2010 au fost absorbite 26% din fonduri, totalizand aproximativ 556 de milioane de euro, dintr-un total de aproape 2,097 miliarde de euro. Fondurile din aceasta categorie sunt folosite pentru sprijinirea zonelor defavorizate, pe trei axe: sprijin pentru zona montana defavorizata, sprijin pentru zone defavorizate – altele decat zona montana si plati de agro-mediu.

Pentru anul 2011, MADR si-a asumat ca obiectiv principal cresterea absorbtiei de fonduri europene si lansarea unei campanii de promovare si informare cu privire la oportunitatile de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala.

In cadrul conferintei de presa sustinute pentru prezentarea raportului, Valeriu Tabara a declarat ca Romania este pregatita sa reia exportul de carne de porc incepand cu luna aprilie-mai, subliniind ca este necesar ca agricultura romaneasca sa se orienteze mai mult catre export. El a propus un sistem de compartimentare a traseului carnii de porc, de la producatorii de furaje si pana la procesatorii de carne, in asa fel incat Romania sa nu aiba nevoie sa apeleze la importuri pentru a-si asigura necesarul de carne: “Nu este posibil ca procesatorii sa importe si sa nu-i aiba ca parteneri pe crescatorii romani. Trebuie sa putem sa deschidem piata externa – nici un fermier roman nu va progresa cat timp este blocat aici. Romania nu este o tara care sa se limiteze la o piata ingusta, restransa”, a declarat Valeriu Tabara.

Ministrul a subliniat potentialul agricol al Romaniei, care, daca ar fi folosite eficient terenurile, ar putea sustine o populatie de 80 de milioane de locuitori. El a respins estimarile bancii japoneze Nomura, care plaseaza Romania pe pozitia a 12-a in cadrul unui top al tarilor care ar putea fi lovite de foamete.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro