Sari direct la conținut

Sibex: Volumul transferurilor s-a redus pe segmentul derivatelor

HotNews.ro

La mijlocul saptamanii, sedinta de tranzactionare de pe piata Sibex a ilustrat apropierea vacantei de Craciun, volumul transferurilor reducandu-se fata de media lunii in curs pe segmentul derivatelor. In schimb, pe piata spot, participantii au tranzactionat cu intensitate crescuta pe sistemul alternativ de tranzactionare administrat de bursa sibiana, unde s-au remarcat tranzactiile cu actiunile Prodplast Imobiliare. De-a lungul zilei participantii au transferat 56.980 actiuni PPLI la preturi intre 3,00 si 3,55 lei/actiune.

Cotatia actiunii PPLI s-a depreciat puternic pentru a doua zi la rand, pretul afisat la ora inchiderii indicand o scadere de 59 bani, adica 16,4%. In sedinta de marti, cotatia PPLI se depreciase cu 5,27%. Investitorii au mai tranzactionat si aproape 3500 de actiuni Sibex, la preturi intre 1,43 si 1,53 lei/titlu, cotatia depreciindu-se cu 5 bani si inchizand pe minimul zilei.

Pe segmentul futures, volumul de la ora 17.30 era de sub 1000 contracte, cu o valoare de aproape 3 milioane lei. DESIF5 s-a mentinut cel mai tranzactionat produs, plasamentele realizandu-se pe toate cele patru scadente disponibile, in conditiile unor fluctuatii mixte. Pe scadenta martie 2011, cea mai lichida, DESIF5 au deschis ziua pe plus, intrand insa apoi pe scadere si evoluand astfel pana spre ora pranzului, moment dupa care cotatia a intrat pe plus. La ora 17.15, DESIF5 martie 2011 castigau 0,57%. Cotatia pentru iunie 2011 se afla pe minus cu 0,21%. Numarul pozitiilor futures deschise pe DESIF5, raportat la scadenta apropiata (martie) a continuat sa creasca, inregistrandu-se circa 500 pozitii noi.

Dupa ce ieri participantii s-au aratat interesati de evolutia cursului de schimb, sesiunea de azi a confirmat ca perechea euro/leu este in continuare vizata de speculatori, inregistrandu-se tranzactii pe trei scadente. Aprecierea leului fata de moneda unica europeana indicata de cursul oficial publicat de BNR a atras atentia investitorilor de pe piata sibiana asupra contractului futures EUR/RON. Analistii din piata estimeaza ca aceasta apreciere s-ar putea baza pe fluxul de valuta ce intra de obicei in tara inainte de sarbatori, odata cu revenirea muncitorilor romani din statele europene. In acest context, pentru scadenta martie, leul s-a apreciat fata de euro cu aproape un ban (0,20%), scaderile cotatiei monedei unice fiind si mai importante pe celelalte doua scadente tranzactionate: 1,05 bani pentru Iunie, respectiv si 1,36 bani pentru septembrie 2011.

Si pe contractul futures pe Dow Jones s-a observat efectul apropierii sarbatorilor, volumul fiind in scadere. In contextul in care bursele europene au inregistrat evolutii mixte ale cotatiilor indicilor, iar cotatia futures a DJIA a avut o evolutie aproape liniara in SUA in asteptarea anuntarii evolutiei PIB-ului in trimestrul al treilea, cotatia futures a DEDJIA_RON crestea usor cu 11 puncte pe scadenta martie 2011. Economia SUA a crescut cu o rata anualizata de 2,6 procente la trimestrul al treilea marcand astfel o revenire care s-ar putea extinde si in 2011.

Pe piata aurului cotatiile SIBGOLD_RON se apreciau cu 2 dolari pe decembrie 2010 si 3,9 dolari pe februarie 2011, in conditiile in care, conform Bloomberg care citeaza o lucrare de analiza tehnica a Barclays Capital, aurul ar putea creste pana la 1.480 dolari/uncie dupa ce in luna curenta a spart nivelurile record. Aurul cu livrare imediata a atins in 7 decembrie recordul de 1.431,25 dolari/uncie, scazand apoi la 1.361,39 in 16 decembrie. Metalul pretios se indreapta catre a zecea crestere anuala in conditiile in care criza datoriilor suverane din zona UE si pachetul de stimuli financiari din SUA au avut ca efect cresterea cererii de aur.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro