Sari direct la conținut

Mai mulți bani pentru agricultori. Șefa Comisiei Europene intervine în scandalul cerealelor ieftine din Ucraina

HotNews.ro
Șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen, Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia
Șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen, Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus trei măsuri după ce oficiali din cinci țări au cerut sprijin în contextul cerealelor ucrainene ieftine, printre care și premierul Nicolae Ciucă. Șefa CE a mai precizat că este nevoie de „o abordare europeană” pentru a rezolva provocările determinate de intrarea pe piaţa comunitară a grânelor provenite din Ucraina, relatează EFE și Agerpres.

Polonia, Slovacia, Bulgaria, Ungraia și România au cerut în aprilie Comisiei Europene, printr-o scrisoare, măsuri de sprijin în contextul creşterii importurilor de produse agricole ucrainene pe pieţele lor.

Preşedinta CE a subliniat că „este pe deplin conştientă de preocupările determinate de creşterea importurilor anumitor produse agricole ucrainene pe piaţa comunitară”, şi că „în virtutea pieţei unice şi a uniunii vamale este nevoie de o abordare europeană pentru a răspunde preocupărilor”, a spus purtătorul de cuvânt al CE, Dana Spinant.

În acest context, Von der Leyen a menţionat „trei propuneri” pentru a aborda situaţia.

În primul rând, Bruxellesul propune sprijinirea agricultorilor care au de suferit în urma acestei situaţii”, a precizat purtătorul de cuvânt, care a reamintit că deja Comisia Europeană a acordat 56,3 milioane de euro pentru producătorii cei mai afectaţi şi că, de asemenea, CE este pregătită pentru a acorda un al doilea pachet financiar, în valoare de 100 milioane de euro.

În al doilea rând, Comisia a informat că va adopta „măsuri preventive” pentru anumite categorii de cereale produse în Ucraina, inclusiv grâu, porumb sau floarea-soarelui.

Nu în ultimul rând, Executivul comunitar demarează o „investigaţie” privind alte posibile „produse sensibile”, a menţionat sursa citată.

Discuții cu miniștrii responsabili din țările membre

Pe de altă parte, vicepreşedintele Executivului comunitar, Valdis Dombrovskis, are prevăzut să vorbească miercuri după-amiaza despre aceste propuneri cu miniştrii responsabili din ţările UE cele mai afectate de creşterea importurilor ucrainene şi cu omologul ucrainean.

„Comisia s-a angajat să ajute Ucraina pentru ca importurile sale să poată ajunge pe pieţele mondiale”, pentru a garanta securitatea alimentară şi, în acelaşi timp, „să-i sprijine agricultorii noştri”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Uniunea Europeană a aprobat pe 22 iulie 2022 un acord pentru stabilirea aşa-numitelor „coridoare umanitare”, cu scopul de a permite intrarea cerealelor provenite din Ucraina şi a preveni o criză alimentară, dar, conform Guvernului polonez, o mare parte din aceste produse sunt stocate în silozuri poloneze, ceea ce a provocat proteste ale agricultorilor.

Măsurile luate de Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria, în criza cerealelor

Presiunea a crescut asupra Bruxelles-ului pentru a găsi o soluție la nivelul Uniunii Europene, după ce Varșovia și Budapesta au anunțat în weekend interzicerea importurilor de cereale din Ucraina, în timp ce alte țări din Europa de Est – între care România – iau în considerare și ele astfel de măsuri, a scris Reuters. Marți, Polonia a anunțat că a ajuns la un acord privind reluarea tranzitului cerealelor ucrainene pe teritoriul său începând de vineri. Importurile rămân însă oprite.

De miercuri, și în Slovacia intră în vigoare o interdicție privind importurile de cereale din Ucraina, în timp ce Ungaria va extinde această măsură la zeci de produse agroalimentare.

Potrivit unui decret publicat în noaptea de marţi spre miercuri în Jurnalul Oficial, nu vor putea fi vândute pe teritoriul ungar, pe lângă cereale şi produse oleaginoase, nici făină, miere, ulei, carne provenind din Ucraina. Aceste restricţii sunt în vigoare până la 30 iunie.

Ungaria nu interzice tranzitul acestor produse pe teritoriul său, dar la graniță ele vor fi monitorizate cu ajutorul dispozitivelor electronice și a patrulelor. Tranzitul acestor produse va fi monitorizat în toată țara, iar transportatorii care încalcă regulile riscă amendă, sancțiunile putând viza și marfa transportată.

Tot miercuri, Bulgaria a anunțat că va lua aceeași măsură ca Slovacia, Polonia și Ungaria. Bulgaria a impus o interdicție temporară asupra importurilor de produse alimentare din Ucraina, cu excepția bunurilor aflate în tranzit, a anunțat premierul interimar Galab Donev la începutul ședinței de guvern, relatează Radio Bulgaria.

România nu a luat însă nicio decizie, iar miercuri după-amiază ministrul Agriculturii, Petre Daea, are prima discuție cu omologul ucrainean în criza cerealelor.

România ia în calcul, în criza cerealelor ucrainene ieftine, nu numai suspendarea importurilor de cereale brute, ci și alte măsuri, între care oprirea importurilor de carne de pui, după modelul Ungariei, a spus miercuri premierul Nicolae Ciucă.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro