Comoara din Catedrala Patriarhiei: icoanele mari ale catapetesmei, realizate în plin comunism de pictorița Casei Regale, Ottilia Oteteleșanu
De-a lungul celor aproape 400 de ani de istorie, Catedrala Patriarhală din București a fost zguduită de cutremure, afectată de incendii, jefuită de puterile ocupante și bombardată.
În timpul Primului Război Mondial, două proiectile au străpuns bolta pridvorului mare și reședința patriarhală, iar tezaurul religios, cu numeroase obiecte liturgice de artă veche, a fost trimis, pentru bună păstrare, la Moscova, și acolo a rămas.
În anii ’60, Catedrala a fost restaurată din grija Patriarhului Justinian Marina, supranumit „Patriarhul Roșu”, iar catapeteasma a fost înzestrată cu patru mari icoane împărătești, extraordinar de frumoase, realizate în tehnica email, de către una dintre cele mai mari artiste ale secolului XX, Ottilia Michail-Oteteleșanu (1885-1974). Ucenicul ei a fost Părintele Arsenie Boca, angajat la Atelierele Patriarhiei pe post de „pictor-muncitor”.
În copilărie, Ottilia Michail-Oteteleșanu a luat lecții de pictură la îndemnul lui Nicolae Grigorescu, care era prieten al tatălui său.