Sari direct la conținut

Hotul de curent de la firma si riscurile concedierii in Germania

HotNews.ro
Curent de la firma, Foto: Hotnews
Curent de la firma, Foto: Hotnews

In luna iulie a anului trecut, un specialist IT a fost concediat de o companie din Germania pentru ca si-a incarcat telefonul mobil la locul de munca. Barbatul de 41 de ani a castigat in cele din urma procesul, dupa ce la concediere compania n-a avut nimic altceva sa-i impute decat paguba pe curentul electric, de 1,8 centi. Dupa doua recursuri in instanta, sentinta fara drept de apel a fost data zilele trecute. Nu este pentru prima data cand un angajat este concediat in Germania pentru pagube de valoare nesemnificativa, aduse firmei.

Cazul „Emmely”, in care o casiera a fost concediata pentru valorificarea a doua bonuri gasite pe tejghea, in valoare de 1,30 euro, este doar unul dintre precedente. „Emmely“ a fost concediata in februarie 2008, dupa 31 de ani de munca neintrerupta intr-un supermarket. In ultima instanta de judecata, casiera a castigat recursul impotriva deciziei de concediere a angajatorului.

Si specialistul IT concediat pentru „furt de curent“ a facut recurs, iar tribunalul de munca din Siegen i-a dat castig de cauza, inca din luna ianuarie 2010. Aceasta sentinta a fost confirmata acum si de tribunalul din Hamm, a doua instanta de judecata a cazului numit. In argumentarea sentintei, judecatorul a invocat „valoarea baneasca nesemnificativa“ si „indelunga relatie de munca“ a specialistului IT, angajat de 19 ani in firma.

De doi bani dreptate

Seria de angajati concediati in Germania „pentru maruntisuri“, incepand cu anul declansarii crizei, 2008, si continuand cu 2009 si 2010, e din ce in ce mai lunga. Cauta oare patronii nod in papura unor angajati pentru a-si „rationaliza“ cheltuielile de personal?

Iunie 2010: Tribunalul de munca din Erfurt suspenda decizia de concediere a casierei care a valorificat doua bonuri de ambalaj, in valoare de 1,30 euro, gasite in supermarket. Dupa doi ani prin tribunale, „Emmely“ se poate intoarce la vechiul loc de munca.

Martie 2010: O ingrijitoare de batrani din Konstanz a recuperat din gunoi o punga cu sase placintute umplute (Maultaschen). Concediata cu efect imediat, ingrijitoarea de 58 de ani a ajuns, in instanta de judecata, la o intelegere cu caminul de batrani: concedierea ramane valabila, ea primeste o plata compensatorie.

Noiembrie 2009: In procesul „Cearta pe chifle“, secretara unei societati imobiliare din Westfalen accepta, in final, o compensatie „acceptabila din punct de vedere social“. Femeia a fost concediata dupa 34 de ani de munca la companie, pentru ca luase fara sa plateasca, de la bufetul firmei, doua chifle si o chiftea.

Octombrie 2009: Un angajat a luat de la firma, fara permisiune, cutii de carton folosite, pentru a-si impacheta lucrurile, la mutare. La tribunalul de munca din Villingen-Schwenningen, angajatul si angajatorul au ajuns la o intelegere: concedierea ramane in picioare, plata compensatorie se ridica la 6.000 de euro. Aceste compensatii banesti primite de la firme sunt insa luate in calcul de Oficiul Fortelor de Munca, daca omul ramane somer. Pana cand nu le-a cheltuit, acesta nu primeste ajutor social de la statul german.

Septembrie 2009: Un brutar din Bergkamen si-a uns o chifla cumparata cu pasta preparata in brutaria la care lucra. Tribunalul de munca din Hamm decide anularea concedierii acestuia, deoarece paguba adusa firmei este „nesemnificativa“.

Iulie 2009: Unei ajutoare de bucatar de la un spital din Heilbronn i se reproseaza furtul a trei chifle. Decizia de concediere nu este anulata in instanta, insa clinica isi retrage acuzatia de furt si plateste femeii salariul pana la finele lunii septembrie 2009.

Iulie 2009: O firma de colectare de gunoaie din Mannheim concediaza cu efect imediat un angajat, tatal a doua fetite, care a luat din gunoi un scaunel de voiaj pentru copii si l-a dus acasa. Dupa doua recursuri, concedierea a fost anulata in februarie 2010 de Tribunalul de munca din Mannheim.

Pentru suspiciunea de a fi furat noaptea 1,5 kg de metal din containerul cu deseuri al unei firme din Reutlingen, un maistru este concediat imediat. Desi furtul din toamna lui 2008 nu poate fi dovedit, angajatorul si angajatul cu vechime in firma de peste 20 de ani ajung, dupa doi ani de certuri si judecata, la o intelegere.

In prezent, o femeie de serviciu de 32 de ani din Baden-Baden se judeca pentru locul de munca. Patronul ii reproseaza ca ar fi furat o sticla cu suc de portocale. Cazul va fi judecat in instanta, in luna octombrie 2010.

Mai bine nu

Ca angajat in Germania, este bine de stiut ce ai, dar mai ales ce nu ai voie sa faci, ca sa nu fii zburat de la firma, caci „alti 100 asteapta la usa“.

Consumul de alcool e in general interzis, eventual cu exceptia unui paharel de sampanie la aniversari. Dependenta de alcool e considerata boala si nu e motiv de concediere. Insa ea este un astfel de motiv, daca munca e neglijata si angajatul refuza terapiile de dezalcoolizare. Pentru consumul de droguri, sau simpla lor posesie la locul de munca, poti fi imediat concediat, deoarece incalci legea.

Vizita la medic trebuie sa aiba loc, de regula, in afara orelor de program. Exceptie fac imbolnavirile acute si programarile fixe. Despre ultimele, patronul trebuie sa fie informat in timp util. Daca esti bolnav, certificatul trebuie sa ajunga la firma in maximum trei zile. Daca boala se prelungeste peste masura, in anumite circumstante seful poate concedia angajatul si rationaliza postul.

Jignirile la serviciu sunt in Germania, in general, tabu. Mai ales daca se adreseaza sefului, in prezenta subalternilor. Pentru altercatii violente sau batai cu colegii, poti fi imediat concediat.

Trebuie sa fii punctual la locul de munca, chiar daca trenurile sau metrourile sunt in greva. Pentru intarzieri repetate si dupa avertisment prealabil, poti fi insa concediat. Daca nu te poti intoarce la serviciu dintr-un concediu in strainatate, unde au izbucnit greve, demonstratii sau razboi, nu poti fi dat afara. Insa in tot acest interval de timp, salariul nu iti merge.

Uzul internetului, al masinii de timbrat scrisori si al altor utilitati apartinand firmei este si el reglementat, variaza de la caz la caz. Este insa interzisa copierea de date sau material informativ de la firma. Acest lucru este considerat furt si atrage dupa sine concedierea.

Cheltuielile de deplasare trebuie sa fie redate corect, iar daca te urci la Business- in loc de Economy-Class, fara ca firma s-o fi permis, risti sa acoperi diferenta de bani. Cadourile materiale sau banesti primite de la clienti trebuie sa fie predate firmei. Tot asa si milele de zbor acumulate ca bonus. Cine accepta cadouri mai mari de 25 de euro (in institutiile publice 5 euro) se face susceptibil de coruptie.

Si pentru prestatii nesatisfacatoare poti fi concediat. Angajata unei case de expeditii din Germania a facut in mod repetat, la expedierea pachetelor, de trei ori mai multe greseli decat colegele ei, dupa cum a evaluat firma. Dupa mai multe avertismente, patronul a concediat-o iar tribunalul de munca a considerat legala decizia acestuia.​

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro