VIDEO Gabriel Sincu: "Un venit incasat o data pe an este, teoretic, ocazional. Daca insa apare si in anul urmator, de la acelasi platitor, atunci poate ridica semne de intrebare fiscului"
Consultantul fiscal Gabriel Sincu, partener la compania Mazars a explicat detalii din noile Norme pentru aplicarea modificarilor la Codul Fiscal, publicate in Monitorul Oficial nr.542 de marti, 3 august. Acesta a vorbit despre veniturile repetitive si ocazionale, despre modul de calcul a contributiilor raportat la venitul lunar si a explicat ca inclusiv societatile comerciale pot intra sub incidenta reconsiderarii activitatilor ca fiind dependente fata de un platitor, „daca inspectorul fiscal poate sa identifice faptul ca in spatele unei firme sta de fapt un salariat sau mai multi salariati mascati”. Vezi comentariile integrale ale consultantului.
Cateva explicatii:
- Atata vreme cat avem un venit pe an, putem spune ca este ocazional, nu repetitiv. Problema este daca acest venit nu cumva se repeta si in anul urmator de la acelasi angajator, in acest caz poate ridica niste semne de intrebare la un eventual control fiindca, dupa cum stim, controalele se fac pe 5 ani in urma.
- Conditiile pentru reconsiderarea activitatilor ca fiind dependente/independente se pot aplica si societatilor comerciale. Daca ne uitam in textul Ordonantei nu exista o prevedere ca aceasta clasificare ar avea in vedere numai pe cei care desfasoara activitati autorizate, atata vreme cat inspectorul fiscal poate sa identifice faptul ca in spatele unei firme sta de fapt un salariat sau mai multi salariati mascati, se poate reconsidera.
- Atata vreme cat realizez odata la doua luni, platesc pe venitul realizat in acea luna, cu baza de calcul de maxim 5 salarii medii brute lunare, iar in luna urmatoare cand nu am realizat nimic, venitul este zero. Se plateste doar in luna in care se realizeaza venitul, acesta este punctul meu de vedere.
Gabriel Sincu a discutat online cu cititorii HotNews.ro miercuri, 4 august si a raspuns la o serie de intrebari legate de Normele pentru noile prevederi fiscale.