Sari direct la conținut

Reducerea cheltuielilor nu genereaza crestere economica

HotNews.ro

De cand a picat motiunea, iar guvernul are astfel cale libera sa implementeze programul “anticolaps”, nu se discuta decat despre reduceri de cheltuieli: scad pensiile si salariile – inclusiv cele “nesimtite -, se reduc drastic cheltuielile statului cu achizitia de bunuri si servicii, veniturile de zeci de mii de lei incasate lunar de reprezentantii guvernului in tot felul de AGA vor fi obligatoriu donate intr-un cont de solidaritate etc., scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Nu am auzit insa pe nimeni sa discute despre masurile de relansare economica ce vor fi luate in perioada urmatoare. Trebuie sa intelegem un lucru – scaderea cheltuielilor publice nu genereaza crestere economica, ci doar ofera guvernului cateva luni de respiro, timp in care autoritatile trebuie sa gaseasca metode de crestere a veniturilor la buget, astfel incat, la inceputul anului viitor, atat pensiile cat si salariile sa revina la valoarea de acum.

In ultimele sase luni din acest an, deficitul bugetar va fi tinut sub control doar datorita acestor reduceri. Ce se va intampla insa anul viitor? Pentru ca reducerile de pensii si salarii sa nu fie perpetuate si in 2011, este necesar sa se intample doua lucruri – sistemul public sa devina mai eficient, iar economia sa revina pe crestere.

Timp de zeci de ani, statul s-a dovedit un prost manager, si nu am motive sa cred ca aceasta situatie se va schimba peste noapte. Pe partea de venituri, inteleg ca se doreste cresterea incasarilor la buget prin combaterea evaziunii fiscale. In acest sens, este bine de stiut ca de la inceputul anului, desi in strada au fost scosi zeci de mii de politisti, jandarmi, inspectori fiscali, vamesi etc, s-au confiscat 120 milioane de tigari de contrabanda, respectiv 2-3% din totalul tigarilor contrafacute. Adica extrem de putin.

Tot acest sistem de fentare a statului s-a dezvoltat in ani de zile, poate zeci de ani, astfel incat este improbabil ca amploarea evaziunii fiscale sa fie redusa semnificativ in doar cateva luni, asa cum doreste guvernul.

Si atunci, de unde poate veni salvarea? Din economia reala, singurul domeniu care poate scoate Romania din situatia in care se afla. Are insa guvernul un program concret de sprijinire a economiei reale? Eu nu l-am vazut.

Comenteaza peblogul lui Cristian Orgonas.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro