MFP: Finantam deficitul, dar la dobanzi mai mici de 10% la lei
In lipsa banilor de la FMI, necesarul de finantare al Ministerului Finantelor Publice (MFP) va fi asigurat fie de pe piata interna, dar la randamente mai mici de 10%, fie prin emiterea de eurobonduri, a explicat secretarul de stat in MFP, Bogdan Dragoi, la Summit Economic Forum 2009.
Dragoi a spus ca MFP nu va accepta sa plateasca bancilor un randament de peste 10 la suta la titlurile de stat, dupa ce „foamea” de bani a facut ca sumele atrase din piata in primele 10 luni din 2009 sa fie de 4 ori mai mari fata de intregul an 2008.
„Un maxim de 10%, e un pret corect. E posibil sa mai emitem si titluri in valuta. Pentru finalul anului, finantarea se va face de pe piata interna, in euro si lei”, a confirmat Dragoi.
Intentia finantelor de a-si acoperi deficitul bugetar (cheltuieli publice mult mai mari decat veniturile din impozite si taxe incasate) a fost intarita de viceguvernatorul BNR Cristian Popa, care a declarat ca MFP se poate imprumuta in euro de pe piata interna, bancile putand sustine nevoia de finantare a Statului.
Practic, atata vreme cat BNR sustine leul, teama Finantelor de a plati randamente mai mari din cauza derapajelor valutare este, pe moment, anihilata. „Targetul nostru de deficit a ramas 7,3% din PIB. Vom face tot ceea ce ne sta in putinta pentru a ne incadra tinta”, a adaugat Dragoi.
MFP a programat pentru luna in curs licitatii pentru titluri de stat in valoare de circa 6 miliarde de lei, dupa ce in octombrie a atras doar 2,53 miliarde de lei, mai putin de jumatate din valoarea programata.
In cazul in care ratele de dobanda pe termen scurt continua sa scada nu este exclus ca banca centrala sa organizeze o operatiune de piata monetara pentru a extrage din piata excesul de lichiditate.
Cea mai recenta licitatie pentru vanzarea de certificate a fost organizata luni, cand Finantele au vandut certificate de trezorerie in valoare de 104,3 milioane lei, de zece ori mai mica decat valoarea programata a emisiunii, la un randament mediu de 10% pe an.