Sari direct la conținut

Guvernul este pe cale sa sacrifice economia pentru a obtine pacea sindicala inainte de alegeri

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a recunoscut marti ca Guvernul ia in considerare cresterea TVA incepand cu anul viitor si, in plus, a mai spus ca agreeaza in principiu cresterea salariului minim pe economie de la 600 de lei acum, la 740 de lei anul viitor si 1.300 lei in 2014, asa cum cer sindicatele, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

Nu mai are rost sa discutam despre efectele cresterii fiscalitatii pe timp de criza, pentru ca toata lumea stie cum stau lucrurile, insa nu ma pot abtine sa nu spun ca Guvernul prefera sa sacrifice pentru a nu stiu cata oara economia pentru a-si cumpara pacea sindicala inainte de alegeri.

In urma cu doua zile, aproape un milion de bugetari au fost in greva partiala sau totala, nemultumiti fiind de Legea de salarizare unica si de faptul ca le sunt impuse anumite masuri de reducere a cheltuielilor, cum ar fi cele 10 zile fara plata pe care fiecare bugetar ar trebui sa le ia pana la sfarsitul anului.

Greva a fost doar una ‘de control’, pentru ca nu a tinut decat o zi, insa liderii sindicali au atentionat ca daca ‘problemele’ nu se rezolva, bugetarii vor intra in greva pe termen nelimitat, ceea ce poate genera efecte negative de imagine atat pentru partidul aflat la guvernare, cat si pentru unul dintre candidatii la prezidentiale.

Prin urmare, Guvernul a invitat sindicatele la discutii si impreuna au cazut de acord ca salariul minim trebuie crescut cu 23% si ca Legea de salarizare unica trebuie rediscutata. In ceea ce priveste eventuala crestere a TVA, este clar ca banii astfel colectati vor fi meniti sa acopere cheltuielile suplimentare generate de nerestructurarea sectorului bugetar.

Ce inseamna cresterea TVA cu 2-3% si a salariului minim cu 23%(!!)

  1. Va creste garantat ponderea economiei subterane – o sporire a nivelului de fiscalitate pe timp de criza, determina firmele sa ascunda o parte si mai mare a afacerilor pentru a supravietui.
  2. Puterea de cumparare se va reduce. Cresterea TVA va genera inflatie, la fel si cresterea atat de mare a salariului minim.
  3. Situatia financiara a companiilor se va inrautati, iar somajul va creste. O crestere cu 23% a salariului minim inseamna o crestere semnificativa a bugetelor de salarii, insa aceste bugete nu pot creste doar pentru ca asa vrea guvernul.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Khris, un ‘blog cu atitudine’.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro