Sari direct la conținut

VIDEO Incepe Jazz And More Festival Sibiu 2009

HotNews.ro

Cea de-a V-a editie a festivalului de muzica Jazz And More se va desfasura la Sibiu, in perioada 16-19 octombrie, informeaza organizatorii. Evenimentul va fi gazduit de Teatrul Gong din Sibiu si va prezenta cele mai reprezentative curente muzicale contemporane.

Jazz And More Festival Sibiu este festivalul celor mai reprezentative curente muzicale contemporane. Ideea festivalului a venit de la necesitatea suplinirii lipsei de informare a publicului din aceasta nisa muzicala, de elucidare a confuziilor, de iesire din izolare si de conectare la timpul prezent, la contemporaneitate. Sibiul ar putea deveni prin acest festival cel mai reprezentativ exponent al muzicii de avangarda din Romania. Aproape ca nu exista nici o activitate culturala care sa apara mai efemera, mai volatila ca improvizatia muzicala.

Jazz-ul, muzica contemporana, muzica creativa, muzica libera si muzica improvizata sunt domenii muzicale ce folosesc in mare masura improvizatia muzicala. Legaturile transversale dintre aceste domenii muzicale aproape ca ascund total diferentele dintre stiluri. In interiorul lor se combina mai mult sau mai putin muzica scrisa cu muzica improvizata.

Festivalul isi propune sa umple un gol din cultura autohtona si sa formeze treptat gustul publicului pentru o zona muzicala foarte speciala. Festivalul Jazz and More prezinta concerte, recitaluri de club, jam-sessions, prezentari multimedia, colocvii despre muzica contemporana, work-shop-uri de tehnica a improvizatiei. Vor fi editate CD-uri si materiale video cu artistii participanti in festival.

Festivalul se vrea o continuare a traditiei jazz-ului creativ pe care l-a avut Sibiul prin anii ’80, cand pe scena locala de jazz urcau, pe langa cei mai buni muzicieni romani, o serie de artisti consacrati ai muzicii improvizate cum ar fi: Gunter Hampel, Jeanne Lee, ROVA Saxophone Quartet, Alexander von Schlieppenbach, Albert Mangelsdorf, Evan Parker, Paul Lovens, Ernst-Ludwig Petrowski si multi altii.

Festivalul se va desfasura in perioada 16-19 octombrie 2009 la Teatrul Gong din Sibiu. Accesul publicului este permis in baza biletelor si abonamentelor. Tinand cont de numarul limitat de locuri, se recomanda rezervarea locurilor in avans. Biletele, in valoare de 25 lei / zi sau 60 lei / abonament se vand in zilele 12, 13 si 14 octombrie, intre orele 18:00 – 19:00, in holul teatrului Gong.

Detalii despre eveniment gasiti aici.

Programul festivalului

Vineri, 16 octombrie

15:00 – Atrium cafe – Masterclass despre improvizatia libera cu The Fonda/Stevens Group la ora 15:00

18:00 – Teatrul Gong – concerte:

  • Aka Free (E)
  • Irinel Anghel/Sorin Romanescu Duo (RO)
  • Szilard Mezei Trio (SRB)
  • The Fonda/Stevens Group (USA)

23:00 – Atrium Cafe – After party

Sambata, 17 octombrie

17:00 – Teatrul Gong

  • Soundcheck (PL)
  • Magda Mayas/Tony Buck Duo (D, AUS)
  • Mircea Tiberian/Maria Raducanu/Lisle Ellis (RO, USA)
  • Johnny La Marama (FIN, D, USA)

23:00 – Atrium Cafe – After party

Duminica 14 octombrie

17:00 – Teatrul Gong

  • Mikolaj Trzaska/Clayton Thomas/Tony Buck (PL, AUS)
  • Christoph Irmer/Marc Charig Duo (D, GB)
  • Cush Trio (D, CH)
  • Frank Paul Schubert Quintet (D, FIN, AUS)

23:00 – Atrium Cafe – After party

Aka Free Trio – Josefa „Chefa” Alonso (sax sopran), Olie Brice (bas), Javier Carmona (percutie)

Aka Free s-a format in Madrid-ul anilor 2002 pentru a prezenta compozitiile saxofonistei Chefa Alonso, dar si pentru a comunica stilul muzical potrivit acestor lucrari: Free Jazz. Un stil considerat de avangarda sau cel putin de esenta a muzicii contemporane, Free Jazz-ul a fost mereu ignorant in Spania, tara de origine a grupului Aka Free. Grupul este format in prezent din Chefa Alonso (Soprano Sax, Compozitor), Nick Malcolm (trompeta), Olie Brice (Bas) and Javier Carmona (percutie).

Chefa Alonso si-a inceput cariera Jazz in septetul El combo de Sara, deschizand concertele muzicienilor ca: Pharoah Sanders, Don Pullen, Art Blakey & the Jazz Messengers, Phil Wood, etc. Mai tarziu a format duoul de success Alonso y Williams, care a cantat in toata Spania, Anglia si Germania. A fost membra in Baldo Martinez Quintet inregistrand CD-ul No pais dos ananos, considerat numarul doi in topul celor mai bune CD-uri ale anului. Din ‘95 s-a implicat in interpretarea si predarea muzicii improvizate, in teatru, dans prin compozitii dedicate si interpretari, in Aka Free in mod special.

Mark Charig & Christoph Irmer – Mark Charig (trompeta), Christoph Irmer (vioara)

Mark Charig este un exponent major al trompetei din scena britanica si europeana de jazz din ultimele trei decenii. Charig a fost autodidact si a inceput sa profeseze in diverse formatii de blues si soul. Primul mare concert a fost pe aceeasi scena cu Stevie Wonder in 1966. La sfarsitul anilor ’60 canta in grupul lui Long John Baldry, Soft Machine si formatia lui Keith Tippett. Charig a fost prezent si pe cateva albume marca King Crimson. La mijlocul anilor ’70 a fost in turneu cu grupul Red Brass alaturi de cantareata Annie Lennox. Este membru al London Jazz Composers Orchestra, traieste in Germania si face parte din Wuppertal based Conduction Orchestra.

Christoph Irmer canta muzica contemporana improvizata la vioara. Muzica lui este distribuita printr-o multime de CD-uri inregistrate. Albumul cel mai cunoscut publicului este Clearings, produs in 2004. Nascut in 1958 in Germania la Herford, Christoph Irmer a studiat vioara in Wuppertal, centru cultural esential pentru Free Jazz si muzica improvizata. A devenit un participant activ in comunitatea artistica de aici. In 1994 s-a implicat in proiectul marelui cotrabasist Peter Kowald, 365 Days In Town, iar mai tarziu s-a ocupat de finantarea unor concerte si a unui festival anual de muzica improvizata, teatru si dans, Klappstuhlfest. Este membru in London Improvisers Orchestra si alte ansambluri, cum ar fi Fineworks din Cologne.

Cush – Uwe Oberg (pian), Saadet Türköz (vocal), Jörg Fischer (percutie)

Cush imbina intr-un flow liber cantecele traditionale cu improvizatia contemporana si jazz.

Saadet Türköz se trage din Istanbul, are stramosi cazaci si se amesteca intr-un mod unic cu radacinile culturii lor. Cush prezinta cantece traditionale turcesti si cazace cu improvizatie libera.

In muzica lui Oberg se gasesc particule din jazz si din muzica noua. Cu partile sale de pian preparat muzica poarta ascultatorul in peisaje sonore iesite din comun. Uwe Oberg apartine celor mai interesanti pianisti ai noii generatii.

Jörg Fischer este unul din cei mai surprinzatori bateristi tineri ai scenei de “free music”. Interpretarea sa se incadreaza in traditia energetica a free jazzului, un magician al sunetului ce nu se teme de intalniri improvizatorice.

Fonda/Stevens Group – Joe Fonda (bas), Michael Jefry Stevens (pian), Herb Robertson (trompeta), Harvey Sorgen (percutie)

In ultimii 15 ani, prin lansarea a noua CD-uri, F/S Group a devenit unul dintre cele mai implinite ansambluri de Jazz improvizat. Trasand limita intre doua stiluri, post-bop si free jazz, F/S Group a produs albume de foarte buna calitate, pastrand egalitate in afisarea ego-urilor din trupa.

Pianistul Michael Kerfry a cantat cu Dave Douglas, Mark Feldman, Gerry Hemingway, Billy Martin (Medeski-Martin-Wood), Pheeroan Aklaff, Leo Wadada Smith etc. Printre cele mai recente inregistrari ale sale: The Equinox Trio: Dominic Duval, The Fonda Stevens Group „Evolution” si Stevens, Siegal and Ferguson „Panorama”.

Michael Kerfrz a compus peste 250 de lucrari pentru diverse ansambluri si este un profesor experimentat. Basistul Joe Fonda si-a castigat reputatia internationala in ultimii ani inregistrand si cantand cu Anthony Braxton. De curand si-a lansat primul album solo.

Maestrul percutiei Harvey Sorgen a colaborat cu Anthony Braxton, Bruce Hornsby, Jack De-Johnette, Bob Weir, David Torn, Ahmad Jamal, Los Lobos, Art Lande, Roswell Rudd, NRBQ si Bill Frisell. Este membru in trupa rock Hot Tuna si are multe de povestit despre arta percutiei. A lasat prima lectie video pentru percutie, Drumming Made Easy, disponibila prin Homespun Tapes.

Herb Robertson este recunoscut ca unul dintre cei mai inovativi improvizatori de trompeta al secolului 20. A inregistrat cinci albume ce-i poarta numele si a aparut alaturi de Bill Frisell, Wayne Horvitz, John Zorn, Bobby Previte etc.

SjöströmRuppSchubertThomasBuck Quintet – Harri Sjöström (saxofon), Frank Paul Schubert (saxofon, alto si soprano), Olaf Rupp (chitara), Clayton Thomas (bas), Tony Buck (percutie)

Harri Sjöström, nascut in 1952 in Turku/ Finland, a studiat in anii ’70 in San Francisco si traieste din 1985 in Berlin. Este o figura centrala a scenei improvizatorice europene. Proiectele sale cuprind Quintet Moderne, alaturi de Paul Lovens, Teppo Hauta-aho si Phillip Wachsmann, Quartetul Wait (cu Bernhard Arndt, Chris Dahlgren si Tuomas Ojala) si Duoul Bernhard Arndt-Harri Sjöström. In 1990 a inceput o colaborare cu Cecil Taylor, din care au rezultat numeroase CDuri. A avut turnee alaturi de Derek Bailey, Alexander von Schlippenbach si multi altii.

Olaf Rupp incepe la 12 ani ca autodidact cu ceea ce azi numim „muzica improvizata”, „muzica in timp real” sau „compozitie in timp real”. In anii ’90 el canta in special la chitara electrica. La chitara acustica, a dezvoltat o tehnica noua de interpretare, pentru a produce sunete noi; o tehnica folosita si de compozitorii muzicii spectrale, in muzica scrisa. A cantat cu Lol Coxhill, Tony Buck, John Zorn, Joe Williamson, Paul Lovens, Butch Morris si Michael Wertmüller.

Frank Paul Schubert s-a nascut in 1965. A studiat saxofonul in Aachen si traieste din 1999 in Berlin. De la inceputul anilor ’90 a putut fi ascultat la diverse festivaluri. Orientarea sa muzicala se intinde de la jazz contemporan la muzica de camera improvizata, de exemplu in duo cu pianistul Antonis Anissegos, ajungand pana la peisajele sonore abstracte ale formatiei Grid Mesh (cu Andreas Willers si Rudi Fischerlehner). A mai participat la concerte/turnee/productii muzicale alaturi de Johannes Bauer, Kalle Kalima, Willi Kellers, Jan Klare, Burkard Kunkel, Björn Lücker, Helmut „Joe” Sachse, Alexander von Schlippenbach, Günter Baby Sommer etc.

Clayton Thomas, nascut in 1975, traieste in Berlin si in Sydney. A inceput ca autodidact. A fost setat de la inceput pe muzica improvizata si a studiat mai tarziu cu Wilber Morris, Henry Grimes si Peter Kowald. A cantat cu muzicieni din toate generatiile, cum ar fi: Peter Brötzmann, Alex v. Schlippenbach, Sonny Simmons, Marilyn Crispell, Jon Rose, Jim Denley, Newton Armstrong, Daniel Carter, Mike Pride, Mary Halvorson, Makigami Koichi. In Australia, Clayton Thomas este o personalitate centrala a muzicii improvizate, este fondatorul festivalului NOWnow si a seriei de concerte „if you like improvised music, we like you” si conduce The Splinter Orchestra.

Tony Buck, nascut in 1962 in Sydney, este un percutionist si baterist australian. Absolvent al New South Wales Conservatorium of Music, a fost parte a scenei australiene de jazz. Buck este membru al trioului The Necks si liderul formatiei Peril, fondata in Japonia cu Otomo Yoshihide si Kato Hideki. A initiat la inceputul anilor ’90 L’Beato, o formatie apartinand rockului industrial, o reminiscenta a grupului Tackhead, care in scurta sa existenta a produs un EP cu titlul The Piston Song. Tony Buck traieste in Berlin si Australia. El canta in Berlin in diverse formatii, dar si solo. Este interesat in mod special de improvizatia libera si muzica in timp real.

Irinel Anghel & Sorin Romanescu

Intre experiment muzical si experiment spiritual, programul propus de cei doi artisti aduce pe scena un proces de descoperire a sinelui si o interactiune exprimata muzical printr-o calatorie sonora in care improvizatia este rezultatul inducerii unei stari modificate de constiinta. Aceasta se obtine prin acoperirea ochilor in timpul concertului si tehnici de respiratie pregatitoare pentru intrarea intr-o stare de meditatie. Lipsa contactului vizual inlesneste coborarea in interior, conectandu-te mai usor la profunzimile Sinelui. Exista o apropiere a acestui experiment de practicile shamanice, in care subiectul aflat in stare alpha calatoreste spontan sau ghidat in zone necunoscute intalnite prin activitatea imagistica a subconstientului. Avand ochii acoperiti cu o panza neagra, Irinel si Sorin isi dau intalnire in aceasta dimensiune si lasa sa se manifeste o comunicare sonora de dincolo de controlul mental al transmiterii starilor.

Irinel Anghel si Sorin Romanescu sunt doi muzicieni care aparent vin din lumi muzicale diferite (muzica clasic-contemporanaa si cea de jazz) si care au colaborat in diferite proiecte de muzica scrisa si improvizata in ultimii opt ani. Muzica improvizata, performance, stare de comuniune spirituala – pot fi descrieri ale propunerilor acestui duo.. Instrumentele folosite de cei doi muzicieni, obiectele, gesturile, recuzita – se pot schimba de la un concert la altul.

Johnny La Marama – Kalle Kalima (FIN) (chitara), Chris Dahlgren (USA) (tobe), Eric Schaefer (G) (percutie)

Johnny La Marama are un sunet, un groove, o melodie asa de sinistra si aventurista ca intreaga sa existenta. Chitaristul finlandez Kalle Kalima, basistul newyorkez Chris Dahlgren si bateristul german Eric Schaefer pun in joc trei directii de experiente si predilectii muzicale.

„Nu este o impartire traditionala a rolurilor solistilor, noi deschidem prin groove spatii comune, in care dezvoltam incet o arhitectura. Chiar de cand am cantat prima data impreuna s-au cristalizat imediat structuri de cantece. A fost intotdeauna un groove, un fel de song intre hip-hop, drum’n’bass si rock. Ne face placere sa combinam rock-ul, jazz-ul si muzica noua in acest groove”.

Magda Mayas-Tony Buck Duo – Magda Mayas (pian), Tony Buck (percutie)

Un duo care improvizeaza intampina multe pericole: nivelul talentului sau/si al vigilentei fiecaruia pot fi prea diferite, viteza suprapunerilor poate ramane mereu disonanta, o persoana poate sa traga prea mult intr-o directie etc. Dar din primele sunete cantate si pana la ultima nota aceste doua talente sunt in echilibru perfect.

Nascut in Sydney in 1962, Tony este vazut ca un artist extrem de creativ, aventuros si experimentat. A fost implicat in cele mai variate proiecte muzicale. Lasand la o parte The Necks, este cunoscut pentru Peril, fiind liderul trupei de industrial din anii ’90. Dupa absolvirea conservatorului din New South Wales Tony, Buck s-a implicat foarte mult in scena jazz-ului din Australia.

Magda Mayas canta la pian si traieste in Berlin. A studiat jazz si improvizatie la Universität der Künste, Conservatorium van Amsterdam in 2001, cu Misha Mengelberg. A obtinut o diploma la Hochschule für Musik Hanns Eisler cu Georg Graewe, in 2005.

Mikolaj Trzaska / Clayton Thomas / Tony Buck

Clayton Thomas canta la contrabass si activeaza pe plan local intr-un spectru larg de improvizatii si experimente acustice. Este Australian, dar in prezent traieste la Berlin.

„Incerc sa-mi echilibrez munca dedicata esteticii acustice si electronice in paralel, in timp ce conserv energia muzicii care mi-a schimbat viata. Ma inspir din muzica tuturor timpurilor, invat cu placere de la si impreuna cu improvizatori, artisti ai sunetelor, compozitori si ganditori activi si cu impact asupra secolului in care traiesc.”

Mikolaj Trzaska se prezinta ca un muzician, saxofonist, bas clarinetist si compozitor. Este unul dintre fondatorii scenei „yass” (scena de avangarda a jazz-ului polonez). Cariera lui reprezinta o neintrerupta calatorie cu puncte intermediare numite „concerte”.

Se inspira din jazz-ul european si ii poarta un deosebit respect si admiratie jazzmanului francez Louis Sclavis. Multumita colaborarilor cu Peter Friis Nielsen, Peter Ole Jorgensen si Peeter Uskyla se simte mai aproape si de Scandinavia. Mikolaj Tryaska este un explorator ce nu poate canta intr-un singur grup in aceasta viata.

Soundcheck – Maciej Kocinski (sax alt, tenor, sopran, clarinet, EWI), Krzysztof Dys (pian), Marcin Chenczke (dbass), Krzysztof Szmanda (percutie)

Un grup nou, format din tineri foarte experimentati. Soundcheck a aparut in 2002, in Polonia, A incantat toate festivalurile din tara si din exterior. Repertoriul trupei contine lucrarile liderului Maciej „Kocin” Kocinski, dar si compozitii scrise de membrii trupei, chiar si inovatii vizavi de standardele jazz-ului. Grupul a castigat premii la toate concursurile nationale dintr-o tara unde jazz-ul cantareste greu. Soundcheck a inregistrat doua albume primite cu entuziasm de critici si public. In prezent, trupa se pregateste sa lanseze un material nou.

Szilard Mezei Trio – Szilárd Mezei (viola), Ervin Malina (bas), István Csík (percutie)

Trio-ul canta muzica contemporana improvizata, in general propriile compozitii marca Mezei. Szilárd Mezei, liderul acestui grup, se arata interesat in mod deosebit in explorarea relatiei dintre improvizatie si compozitie, incadrand elemente din jazz intr-o autentica muzica folk. Ca un tanar muzician a urmat drumul inaintasilor sai: Béla Bartók si György Szabados.

Nascut in Serbia in ’74, membru activ al minoritatii ungare din regiunea multietnica Vojvodina, isi termina studiile de vioara in Senta si Subotica urmand cursuri de compozitie pentru patru ani la Universitatea de Arte din Belgrad. Szilard Mezei apare ca violonist, violist, contrabasist si compozitor in diverse formatii (de la duo la nonet).

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro