Sari direct la conținut

Unul din 5 cazuri de tuberculoză din UE se înregistrează în România. Institutul Marius Nasta anunță o „creștere majoră” a numărului de cazuri în anul 2022, față de 2021

HotNews.ro
Beatrice Mahler, Foto: Inquam Photos / George Calin
Beatrice Mahler, Foto: Inquam Photos / George Calin

​Unul din 5 cazuri de tuberculoză din Uniunea Europeană se înregistrează în România, iar în anul 2022, numărul îmbolnăvirilor a înregistrat „o creștere majoră” în țara noastră, comparativ cu anul 2021, a anunțat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, vineri, într-o conferință de presă. Chiar dacă este o boală care se tratează, tuberculoza aduce cu sine și „un grad destul de mare de stigmă”, amintește Paula Rusu, pacientă vindecată de tuberculoză, devenită apoi vocea pacienților cu tuberculoză din România.

Pandemia a ținut bolnavii de tuberculoză departe de spitale

24 martie este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, iar mesajul din acest an este „Da, putem elimina tuberculoza”. La nivel global, tuberculoza rămâne una dintre cele mai mari provocări endemice, cu 1,6 milioane de decese înregistrate în 2021.

În anul 2022 s-au înregistrat în România 8.824 de cazuri de tuberculoză, față de 7.618 cazuri în anul 2021, arată datele statistice provizorii ale Programului Naționale de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei.

Aceste date reflectă noua realitate cauzată de impactul pandemiei de COVID-19, care a ținut departe de spitale bolnavii suferinzi de alte probleme de sănătate în afara infecției cu SARS-COV-2, inclusiv tuberculoză, arată managerul Institutului Marius Nasta.

Incidența înregistrată în 2022 a ajuns la 46,1 cazuri la suta de mii de locuitori, de la 39,7 cazuri înregistrate la suta de mii de locuitori, în anul precendent.

Dacă numărul județelor cu incidență mare (roșu) a rămas comparabil în ultimii doi ani, numărul județelor cu incidență medie (galben) între 37,1 și 59 de cazuri la suta de mii de locuitori a crescut de la 12 în anul 2021, la 19 în anul 2022. Cel mai mare număr de cazuri de tuberculoză au fost diagnosticate în județele: Iași – 476 de cazuri, Dolj – 430 de cazuri, Bacău – 327 de cazuri și Botoșani – 327 de cazuri.

327 de copii au fost diagnosticați cu tuberculoză în anul 2022, cu o incidență de 10,7 la 100.000 copii, sub nivelul celei din 2019, care a fost de 12,7.

În acest context, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta a dezvoltat o colaborare cu Facultatea de Geografie a Universității din București, Centrul de Analiză Integrată și Management Teritorial și Centrul de Inovație și E-Health al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila, pentru a analiza impactul pandemiei COVID-19 asupra diagnosticării tuberculozei.

Analiza datelor evidențiază o scădere abruptă a cazurilor diagnosticate în 2020, cu peste 30%, în condițiile în care media de scădere a incidenței cazurilor de tuberculoză anterior pandemiei a fost în România de 5,7 %. Cercetarea demonstrează că, în județele în care personalul medical a fost implicat aproape total în limitarea efectelor pandemiei, diagnosticarea tuberculozei a scăzut aproape la jumătate.

Cel mai mare program de screening activ al tuberculozei în România, derulat de Institutul Marius Nasta. Incidența depistată de caravanele mobile, de 5,6 ori mai mare decât cea calculată la nivel național

Efectul prezenței caravanelor Screening TB în zonele cu incidența cea mai mare din România (Botoșani, Vaslui, Iași, Teleorman, Giurgiu, Dâmbovița) în perioada de debut a pandemiei a dus la creșterea gradului de diagnostic al tuberculozei.

În anul 2022, este pentru prima oară când se observă tendința de creștere a cazurilor depistate după pandemia care a avut un impact masiv asupra gradului de depistare. Acest amănunt impune o concentrare atentă asupra depistării precoce/a screeningului cazurilor de tuberculoză, dar și măsuri care să vizeze creșterea aderenței la tratament, concomitent cu intervenții de reducere a stigmei specifice acestei patologii.

Analizând situația din București, unde incidența cazurilor de COVID-19 a fost cea mai mare din România, un beneficiu în lupta împotriva tuberculozei l-a constituit debutul proiectului pilot al Ministerului Sănătății, de tratare în ambulatoriu a pacientului cu tuberculoză. A fost ușurat astfel accesul la tratament și diagnostic a pacienților din zona București – Ilfov.

Doar în județul Timiș, diagnosticarea tuberculozei a păstrat ritmul din anii prepandemici.

Dezvoltarea serviciilor specifice de către Ministerul Sănătății după impactul pandemiei COVID-19 se înscrie în linia globală lansată de Stop TB Partnership: „Da, putem elimina tuberculoza”.

Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta derulează în prezent cel mai mare program de screening activ al tuberculozei în România – www.screeningtb.ro. Proiectul se află în ultimul an de implementare, până în acest moment intrând în screening 79.418 persoane din 33 de județe (datele parțiale de la începutul lunii ianuarie).

Proiectul vizează populația din zonele rurale cu acces dificil sau deficitar la servicii medicale, persoane fără adăpost și consumatori de droguri injectabile din marile aglomerații urbane și persoane private de libertate.

Incidența depistată de caravanele mobile Screening TB în aceste zone vulnerabile este de 258,7 cazuri la suta de mii de locuitori, de 5,6 ori mai mare decât incidența calculată la nivel național.

Proiectul a beneficiat de ajutorul partenerilor implicați: Asociația Română Anti-Sida, UNOPA, Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate, Asociația Samusocial, Fundația Romanian Angel Appeal, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoza Multi drogrezistentă.

Investiții în rețeaua de pneumologie

Rețeaua de pneumologie a beneficiat în 2022 de investiții substanțiale în aparatură și reactivi pentru diagnosticul tuberculozei, prin finanțări primite în cadrul a 2 proiecte.

1. Proiectului ROU-T-MoH ”Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România” finanțat de Fondul Global de luptă împotriva HIV, Tuberculozei și Malariei a dotat cu echipamente și medicamente rețeaua TB:

  • 35 de aparate GeneXpert de ultimă generație
  • 5 aparate moderne de radiologie mobilă
  • peste 40.000 de teste rapide de diagnostic al TB sensibile și multidrog rezistente
  • dotarea laboratorului Institutului Național de Sănătate Publică cu aparate de diagnostic genetic – RT-PCR și aparat de secvențiere genom viral
  • laboratorul Național de referință al Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta a fost dotat cu echipamente moderne pentru diagnosticul molecular al TB

Aparatura de diagnosticare mobilă a tuberculozei a ajuns în zone greu accesibile din județele Maramureș, Tulcea, Bacău, Botoșani, Iași, județe care în parte se confruntă și cu problema migrației transfrontaliere în contextul războiului din Ucraina.

Institutul Marius Nasta / Foto: Inquam Photos – Octav Ganea

2. Proiectul ”Consolidarea controlului tuberculozei în România prin implementarea Strategiei WHO END TB 2016-2020”, finanţat prin Granturile SEE 2014-2021 (Norvegia, Islanda, Liechtenstein), derulat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, coordonat de Ministerul Sănătății a completat dotările cu:

  • 17 echipamente Genexpert
  • 9 aparate MGIT de cultură în mediul lichid
  • 8 echipamente de depistare a tuberculozei latente
  • 80 de echipamente de nebulizare pentru controlul infecției TB și 30 echipamente pentru testarea eficienței nebulizării.

„Da, putem elimina tuberculoza! Investind în screening, diagnostic și tratamentul tuberculozei. Tuberculoza se vindecă!”, este mesajul Institutului Marius Nasta, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro