Consiliul Investitorilor Straini: Ucraina si Rusia, principalele concurente ale Romaniei in atragerea investitiilor. ARIS: 77 de proiecte de investitii de 8,7 miliarde euro, in pregatire
Atractivitatea Romaniei nu mai este ce-a fost odata, statul roman trebuie sa faca eforturi, sa aiba o strategie si sa gandeasca niste masuri concrete pentru a face fata competitiei altor tari, in principal Ucraina si Rusia, in ce priveste atragerea investitorilor straini. Declaratia a fost facuta de catre Doina Ciomag, director executiv la Consiliul Investitorilor straini, joi, cu ocazia lansarii Raportului Mondial al Investitiilor 2009.
Romania a avut avantaje care au atras investitorii fara prea mari eforturi, pana la schimbarea contextului economic. Acestea au tinut de potentialul pietei, inainte de aderarea la Uniunea Europeana, dar si de perspectivele conferite de cresterea economica deosebita, in perioada de dupa aderare, a explicat Doina Ciomag.
Acum insa, odata cu schimbarea contextului economic, Romania trebuie sa faca eforturi pentru a atrage investitorii. Principalul factor care poate influenta decizia acestora este infrastructura, a mai spus directorul executiv al Consiliului Investitorilor Straini.
„Chiar si investitorii deja prezenti resimt problema infrastructurii. Ford si Renault se vor confrunta cu reale probleme in perioada urmatoare: produc, si trebuie sa distribuie produsele”, a mai spus Doina Ciomag. Posibile domenii in care investitorii straini ar putea fi atrasi sunt agricultura, energia si constructiile, mai spune reprezentanta CIS.
Pe de alta parte, Raluca Anghel, reprezentanta Agentiei Romane de Investitii Straine sustine ca, in prezent, ofera asistenta pentru 22 de proiecte mari de investitii care au „intrat” deja in Romania. Acestea ar insuma peste 1 miliard de euro si vor crea 6.230 locuri de munca. Mai multe informatii nu pot fi facute publice deocamdata despre acesti investitori – potrivit ARIS.
Agentia mai are in diferite faze de implementare alte 55 de proiecte ale investitorilor straini, care intentioneaza sa intre pe piata, si care ar insuma 8,7 miliarde de euro, a mai declarat Raluca Anghel. Aceasta a mai spus ca nici unul dintre investitorii pe care ii consiliaza ARIS nu s-a retras, pana acum, din Romania.