Sari direct la conținut

Discutie online Scepticul Michael Shermer: Nicio religie nu ar trebui predata in scoli

HotNews.ro

Michael Shermer, una dintre cele mai importante personalitati ale vietii intelectuale americane, s-a aflat in redactia HotNews.ro si a discutat online cu cititorii despre Darwin, evolutie si argumentele impotriva „designului inteligent”. Shermer este editorul revistei Skeptic Magazine, licentiat in psihologie, masterand in psihologie experimentala si doctor in Istoria Stiintei, publica saptamanal pentru Scientific American si este profesor adjunct la Claremont University.

  • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Shermer spune despre sine ca este un sceptic. De altfel, este si intemeietorul asociatiei Skeptic si editorul revistei cu acelasi nume. Pentru Shermer gandirea sceptica nu este insa un mod de viata, ceva asemanator unei religii sau ideologii, ci doar un mod de a gandi, o metoda ce te ajuta sa testezi diferite afirmatii si pretentii teoretice. A fi sceptic inseamna a cere probe si dovezi clare pentru a crede ceva.

Aceasta gandire sceptica o foloseste Shermer si in cartea sa „Why Darwin Matters: Evolution and the Case Against Intelligent Design”. El aduce o serie de argumente impotriva teoriei creationiste a „Intelligent Design” conform careia diversitatea vietii pe Pamant poate fi explicata mai bine prin interventia unei inteligente calauzitoare – Dumnezeu sau extraterestri – decat prin actiunea evolutiei sau a selectiei naturale. Conform autorului american, creationismul nici nu este o teorie stiintifica iar oamenii resping inca teoria evolutiei din cauza a diferite temeri si motive, frica de ateism, de relativism moral sau pentru ca, din cauza propriului ego, nu se pot inchipui rude cu animalele.

Cartea a primit multe aprecieri pentru curajul ei de a intra in polemica cu adeptii creationismului, polemica pe care oamenii de stiinta au evitat-o de obicei, in ultimele decenii.

Vezi si:

Dr Michael Shermer va sustine o conferinta cu aceeasi tema in Bucuresti 9 septembrie 2009, ora 17.45, în Amfiteatrul Titu Maiorescu al Facultatii de Filosofie a Universitatii Bucuresti (Splaiul Independenţei nr. 204). Conferinta este organizata de Asociatia Umanista Romana.

Vineri, 11 septembrie, Michael Shermer se va gasi la Cluj unde va prezenta la ora 15, in sala Jean Monnet a Facultatii de Studii Europene, cartea „De ce cred oamenii în bazaconii?”

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro