Sari direct la conținut

SIMULARE Strada Mantuleasa, sugrumata de viitorul bloc cu 17 etaje

HotNews.ro

Consiliul Local al Sectorului 3 a aprobat la sfarsitul anului trecut construirea unui bloc de 17 etaje pe strada Mantuleasa, chiar pe terenul unde s-a aflat scoala in care a invatat scriitorul Mircea Eliade. Constructia a fost demolata in anul 2002, fara aviz de la Ministerul Culturii, obligatoriu in acest caz. HotNews.ro va prezinta in premiera o simulare a constructiei aprobate pe str. Mantuleasa.

Dan Ionescu, specialist in monumente istorice, spune ca Mantuleasa este una dintre cele mai importante stradute din Bucuresti atat datorita faptului ca aici se petrece actiunea din nuvela „Strada Mantuleasa” scrisa de Mircea Eliade, cat si datorita arhitecturii foarte valoroase, specifica Bucurestilor de inceput de secol XIX. „Aici nu are ce cauta un asemenea monstru. Va distruge specificul acestei zone”, spune acesta.

VIDEO: Dan Ionescu despre zona Mantuleasa

Dan Marin, vicepresedintele filialei Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania, este de parere ca Planul Urbanistic de Detaliu prin care s-a aprobat acest proiect este ilegal. „In primul rand, acesta nu are avizul obligatoriu al Ministerului Culturii. In al doilea rand, conform legii, in zonele protejate cu o valoare arhitecturala si istorica ridicata, planurile de urbanism se discuta de Primaria Capitalei si se aproba de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, nu de Consiliile locale. Fiindca fiecare sector isi aproba ce vrea, de asta este haosul pe care-l vedeti”, explica acesta.

VIDEO: Dan Marin despre regimul de inaltime al zonei

Locuitorii de pe strada Mantuleasa nu sunt de acord cu constructia

Cel mai afectati sunt insa cei care locuiesc acolo. „Eu mi-am deschis o cafenea aici tocmai pentru ca imi placea strada asa cum era, nu ca sa am un ditamai blocul alaturi. Si strainii care veneau aici in cautarea lui Eliade, tot pentru asta veneau. In plus, cred ca ar fi trebuit sa stim si noi ce se face langa casa noastra, sa fim consultati, nu sa aflam de la d-voastra”, spune Bianca Benescu, adminsitratorul unei cafenele din zona.

De aceeasi parere este si vecina ei. „Blocul trebuia sa fie cel mult la inaltimea celui de langa, adica patru etaje, nu 17. O sa ne pierdem linistea. Va dati seama cate masini va aduce o astfel de constructie aici”, spune aceasta.

Ministerul Culturii va face plangere prealabila contra Primariei sectorului 3

Nici Ministerul Culturii nu este de acord cu constructia de 17 etaje de pe strada Mantuleasa. „Ministerul nu a emis nici un aviz in acest caz. E de mirare ca Primaria sectorului 3 poate sa dea astfel de avize. Constructia respectiva este mult peste ce se poate accepta in zona si ca inaltime si ca volumetrie. Ministerul analizeaza situatia si vom face plangere prealabila Primariei sectorului 3. Acesta este primul pas al procedurii de atacare in contencios a Hotararii de Consiliu local prin care s-a aprobat respectiva constructie”, ne-a declarat Irina Iamandescu, consilierul personal al ministrului Culturii, Theodor Paleologu.

Consiliul local ar putea abroga Planul Urbanistic de Detaliu

„M-am uitat pe proiect. Nu este in regula. Am vorbit cu ei si luni este sedinta Consiliului Local la sectorul 3 si pe ordinea de zi este un proiect de Hotarare prin care se abroga acest PUD”, ne-a declarat prefectul Capitalei, Mihai-Cristian Atanasoaei.

Cum a fost aprobat proiectul de pe Mantuleasa

Cladirea, care ar urma sa se construiasca pe terenul de la numerele 7-9, a fost aprobata printr-un Plan Urbanistic de Detaliu, la pachet cu alte doua constructii de patru si de zece etaje, pe data de 6 noiembrie 2008.

Ansamblul va adaposti birouri. Turnul are aviz de la Primaria sectorului 3, semnat de arhitectul-sef de sector, Stefan Dumitrascu.

Beneficiarul acestui proiect este firma Leader Properties. Pe terenul din strada Mantuleasa nr. 7-9 au fost mai multe constructii datand de la inceputul secolului XIX, dar acestea au fost demolate in 2002, fara aviz de la Ministerul Culturii si Cultelor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro