Despre indicele oficial al pietei imobiliare si influenta sa asupra preturilor
Am aflat ieri din Gandul cateva detalii legate de indicele oficial al pietei imobiliare care urmeaza a fi lansat de Institutul National de Statistica incepand cu 2010, iar Mihai Marcu a dezvoltat subiectul intr-o directie interesanta: expunerea bancilor pe piata imobiliara.
Eu voi incerca sa duc discutia intr-o alta directie: care va fi impactul acestui indice asupra preturilor pe piata imobiliara.
Indicele oficial al pietei imobiliare se calculeaza pe baza datelor oferite de catre notari, respectiv a preturilor reale de tranzactionare. Vom mai afla vechimea imobilului, vom sti daca acesta a fost cumparat prin credit sau cu bani cash etc, si mai mult, vom avea practic un pret de referinta pentru orice tip de locuinta situata intr-o anumita zona.
Acum, sa facem urmatorul rationament: multi dintre vanzatori/cumparatori au tendinta de a declara la notar preturi de tranzactionare mai mici decat cele reale pentru a plati impozite mai scazute, limita de jos fiind reprezentata de grilele de pret ale notarilor.
Tranzactia comunicata la un pret mai mic decat cel real este „pasata” de notar mai departe, iar INS va comunica la randul sau o valoare a indexului mai mica decat cea reala. Nu cu mult, insa este suficient ca indexul respectiv sa aiba o valoare mai mica cu 5-10% comparativ cu cea considerata reala.
Odata ce acest indice va fi lansat pe piata, absolut toti cumparatorii se vor raporta la acesta, in timp ce vanzatorii nu pot cere preturi mari motivand ca indicele este calculat luand in considerare preturile mai mici declarate la notar.
Citeste restul articolului si comenteaza pe Khris.ro.