Departamentul de Lupta Antifrauda: Valoarea sumelor afectate de nereguli, in cadrul programului ISPA, a scazut cu 40% fata de anul 2008
Departamentul de Lupta Antifrauda a transmis ca, potrivit Raportului asupra intereselor financiare ale Uniunii Europene lansat miercuri, 15 iulie, la Bruxelles, Romania a descoperit si notificat cele mai multe cazuri (246), impactul financiar al acestora fiind insa foarte redus.
„In Romania se inregistreaza cel mai scazut impact financiar al neregulilor, acestea afectand doar 2% din valoarea totala a proiectelor in cadrul carora au fost identificate. Comparativ cu anul trecut, valoarea sumelor afectate de nereguli pe programul ISPA a scazut cu 40%”, arata comunicatul DLAF.
Alte informatii despre raportul Comisiei Europene:
- La nivelul recuperarii financiare, se remarca faptul ca in Romania rata de recuperare este peste media europeana (42% fata de 36%). Romania are de recuperat peste 25 milioane euro, sume aferente perioadei 2002-2008; pentru aceeasi perioada, rata de recuperare in Romania este de 42%, peste media europeana de 36%.
- In Raport sunt mentionate si deficientele identificate de Comisia Europeana in sistemele de management si control in cadrul programului SAPARD, in urma misiunilor de audit din anul 2008, efectuate in Romania. In luna iulie 2009 Comisia Europeana a decis insa deblocarea fondurilor SAPARD.
- Conform art. 280 din Tratatul de instituire a Comunitatii Europene, anual Comisia Europeana raporteaza Consiliului si Parlamentului European masurile luate de Comunitatea Europeana si statele membre pentru protejarea intereselor financiare ale Comunitatilor Europene.
- Raportul este intocmit de Comisie in colaborare cu statele membre, in baza unui chestionar agreat in prealabil. Contributia Romaniei este elaborata sub coordonarea Departamentului pentru Lupta Antifrauda – DLAF.
Raportul integral al Comisiei Europene poate fi consultat aici.
Nota: Vom reveni joi, 16 iulie, cu mai multe detalii legate de rapoartele OLAF si cel al Comisiei Europene asupra neregulilor financiare constatate in 2008.