Adrian Vasilescu (BNR): Banca Nationala va elibera in piata, in urmatorii ani, inca 11 miliarde de euro
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat ca BNR nu agreaza cuvantul „relaxare” si ca vor fi eliberate in piata treptat cele 12 miliarde de euro aferente rezervelor atrase de BNR pana in prezent. „Intr-unn moment in care creditarea alerga cu un tren Intercity, acum alearga cu o cursa pentru navetisti”.
Dezbaterile au avut loc in cadrul conferintei „Retail Banking – 2:0 The post crisis version” organizata de Finmedia.
Adrian Vasilescu:
- BNR nu agreaza acest cuvat relaxare si nici nu are de gand sa relaxeze politica monetara. As vrea sa spun foarte limpede, ca sa nu se nasca visuri. BNR a facut o conventie cu FMI si CE – s-a angajat sa diminueze treptat nivelul RMO.
- 1 mld euro au si fost eliberati – exprima suma care ar fi revenit pasivelor de peste 2 ani in valuta. Mai sunt 11 miliarde.
- BNR nu se grabeste sa arunce aceasta suma pe piata, ca sa inunde piata interbancara cu valuta, ar fi o mare eroare. Acum, cand ne luptam cu criza, toti specialistii au ajuns la concluzia ca nu de idei geniale este nevoie ci de mai putine erori.
- Aceasta suma s-a adunat la BNR intr-un moment in care creditarea alerga cu un tren Intercity, acum alearga cu o cursa pentru navetisti.
- Pentru fiecare euro fiecare banca trebuia sa duca 40 centi; le spuneam – va luam acesti bani pentru ca nu e posibil sa alerge un intercity pe o linie de personal. Ca sa tempereze creditarea, nu sa o blocheze, cum s-a spus, BNR a luat aceasta cota.
- Acum cand creditarea alearga cu cursa pentru navetisti nu mai este nevoie de aceasta presiune asupra creditarii, BNR va renunta treptat in cativa ani la acesti bani.
- Tinta este sa ajungem la intrarea in zona euro, la 2%. De la 40% in valuta, si 12% in lei sa ajungem la 2%.
Intrebarea moderatorului: Care sunt prioritatile?
Razvan Munteanu – vicepresedinte Raiffeisen:
- Prioritate: dezvoltarea unei relatii complete cu clientii, dezvoltarea dimensiunii de consiliere financiara
- Sustinerea si redemararea activitatii economice pentru ca asta va sustine si retailul
- Actiunile trebuie sa sa concentreze predominant in sfera relansarii activitaii economice
Catalin Pirvu, presedinte Piraeus Bank
- va trebui sa vedem cum ajutam cresterea economica.
- Cred ca va fi inca o prioritate cativa ani mentinerea unui portofoliu de calitate buna; raportarea la posibilitatile de rambursare, bancile fac eforturi pentru a adapta expunerile fata de clienti
Gabriel Cretu, director retail OTP Bank
- Transparenta in raportul cu clientii – cred ca adaptarea va fi facuta in mod natural.
Despre investitiile in personal:
Adrian Vasilescu:
- apare un fenomen nou si foarte grav – indivizi din banci care simt ca suntem intr-o perioada de trecere si va veni o alta etapa isi platesc cursurile din propriile buzunare pt ca bancile nu mai vor sa contribuie.
- Acest fenoment este periculos fiindca vad ca sunt oameni in banci care simt viitorul si platesc singuri cursurile ca sa invete iar bancile la nivel de management nu il vad.
- Recesiune, dar cand am spus ca bancile sunt in picioare am avut in vedere solvabilitatea si lichiditatea – nivelul este adecvat la aceasta ora; ori in conditiile astea sa nu vrei sa vezi viitorul care este foarte apropiat este grav – va veni o vreme in care personalul va trebui restructurat dar nu in sesnsul pe care-l inteleg acum – fac liste sa dea afara – ci sa intre in banci sociologi, psihologi si sa aiba de munca impreuna cu specialistii in finante. Aceasta strucrtura va avea de facut un lucru foarte important – analiza de risc.
Razvan Munteanu Raiffeisen – nu am facut nicio reducere de buget in ce priveste personalul.
- Nu sunteam foarte departe de un echilibru, nivelul anterior era de o exuberanta cotagioana, dam cateva mii de credite pe luna – nivel mai scazut fata de anul trecut dar nu foarte departe de un echilibru pe care il vom atinge.
- Mai departe va fi mai degraba o creditare activa catre clientilor de casa ai bancii, care au o activitate vompleta cu banca; este vorba de o salarizare pasiva