Noi informatii despre Programul Casa: Bancile participante nu vor percepe comision pentru rambursarea anticipata, iar clientii trebuie sa dovedeasca doar faptul ca nu au o casa in momentul solicitarii
In celebrul deja program „Prima casa” este vorba de fapt despre „singura casa” la momentul solicitarii creditului. Premierul Emil Boc a explicat mai multe detalii legate de acest program in cadrul emisiunii „Nasul” de joi, 20 mai, de la B1TV. Intre informatiile detaliate se gasesc urmatoarele: nu sunt conditii de varsta; nu va exista comision de rambursare anticipata. Conditia: sa nu detii o locuinta in momentul in care mergi la banca.
De unde si cum vin banii
Potrivit premierului Emil Boc, sunt folosite pentru acest program 100 milioane de euro – prevazute deja din bugetul de stat in scopul furnizarii de garantii. „Din 100 de milioane de euro, potrivit regulilor existente la Fondul de garantare, se vor putea garanta case in valoare de un miliard de euro, pentru ca se multiplica de zece ori. Asta este mecanismul Fondului de garantare. Cum functioneaza acesta? Ei au urmatorul calcul. Din 100 de credite pe care le-am dat, cam zece sunt cu problema… Deci, ei primesc 100 de milioane si garanteaza locuinte in valoare de 1 miliard de euro”, a spus Boc la emisiunea „Nasul”.
Acesta a mai declarat ca nu exista conditii de varsta pentru a beneficia de aceste garantii.
„In acest moment, Ministerul Finantelor, domnul Pogea si echipa pe care o conduce, lucreaza la cerintele minimale adresate bancilor si va fi o licitatie. Spunandu-se bancilor, toate care doriti sa veniti in acest program, sa dati credite care sunt garantate de stat – va dati seama ce avantaj pentru banci! Practic impart riscul cu statul. Pana acuma riscul era luat, practic, de catre ele. Acum il impart cu statul acest risc – sa dati credite mai bune pentru cei care nu au prima locuinta”, a explicat Boc.
Conditii impuse bancilor
„Doua conditii sunt absolut obligatorii. In primul rand, sa nu cereti mai mult de 5% avans pentru locuinta. Asta este o conditie pe care o vom pune bancilor […] A doua conditie importanta este costul efectiv al finantarii, dobanda. Acele banci care vor da cele mai mici dobanzi se califica – prin dobanda, comisioane, costuri de administrare si asa mai departe. Pe langa aceste doua conditii de baza mai punem inca doua: nepenalizarea rambursarii anticipate a creditului. De exemplu, eu iau un credit pe 30 de ani, dar dupa 10 ani sau dupa 5 ani am bani sa achit tot creditul. Acum te penalizeaza”, a spus Boc.
Acesta a mai adaugat ca vor include si conditii legate de sistemul de evaluare al imobilului acceptat in garantie.
Premierul a declarat ca a fost luata in considerare o medie de 50 de mii de euro, ca pret al locuintelor, „pentru ca practic media pe tara nu va fi 60 de mii, s-ar putea sa fie de 20.000 – 30.000”.
Programul poate fi multiplicat
Emil Boc: „Vreau sa va spun ca daca programul va fi de succes il vom multiplica de 2 ori, de 3 ori, de 4 ori, pentru ca bani exista […] Daca vom observa ca este un program de succes, vom mai lua inca 100 de milioane de euro, inca 100 de milioane de euro si in loc sa garantam pentru un miliard de euro locuinte, vom garanta de 3 miliarde de euro locuinte, daca programul va fi de succes si va merge mai departe. Deci bani exista si daca va functiona bine, va fi unul care va fi alimentat periodic de catre guvern. Incepem cu 100 de milioane de euro, se dau credite, repet, care garanteaza locuinte in valoare de 1 miliard de euro.”
Nivelul de 5% al TVA, pentru prima locuinta, va fi pastrat
„Nu am modificat legislatia nici acum, este acolo pastrat, nu am modificat asta. O sa vedem daca ne gandim, dar nu am vazut in nici un fel legislatia”, a declarat Boc, cu referire la TVA.
Nu am cerut sa nu fi avut in trecut o locuinta
Emil Boc: Nu am cerut sa nu fi avut in trecut o locuinta… noi ne pregatim ca in maxim doua luni de zile tot mecanismul cu licitatia cu bancile – aici mai dureaza, pana negociezi cu bancile, sa le ordonezi, sa le spui cat primeste fiecare in functie de criteriile pe care noi le impunem si intra in program. In maxim 60 de zile, noi speram, poate si mai repede, ca programul sa fie operational, astfel incat in iulie-august omul sa mearga la banca si cand merge la banca el nu trebuie sa aiba imobil in proprietate, asta este conditia.
Raman in continuare neclarificate o serie de probleme – asa cum sunt detaliate pe mai multe bloguri care au abordat acest subiect.
- – DAE practicata de banci – ar trebui impus un plafon maxim?
- – Avand garantia statului, bancile pot imprumuta practic pe oricine, aruncand riscurile in curtea Guvenului, respectiv in curtea noastra, a celor care platim taxele
- – Neavand restrictii legate de costuri si nici risc de neplata, sistemul bancar ar putea castiga bani frumosi din afacerea asta.
- – Cum bancile vor relaxa in mod sigur conditiile de creditare pentru participantii la acest program, este posibil ca o parte dintre proaspetii proprietari sa devina viitori “homelesi” din cauza ca somajul, cresterea nerestrictionata a costului creditelor, propria fragilitate financiara si dorinta de a deveni proprietari cu orice pret ii va pune in imposibilitatea platii ratelor.
- – Desigur, statul poate face protectie sociala preluandu-le datoriile insa in acest caz, ar trebui sa ne intrebe si pe noi daca suntem de acord sa le platim.
In acelasi timp, Mihai Marcu, pe blogul Economia pe intelesul tuturor, scrie:
- – O usurinta in acordarea de credite garantate ar duce la distorsionarea pietei imobiliare prin cresterea prețurilor la apartamentele ieftine spre 60.000 EUR, suma pe care si-ar putea permite oricine, deci pretul minim al unui apartament ar trebui sa fie cel putin atat.
- – Pe langa faptul ca ajutorul de stat sub forma unor garantii publice este foarte bine legiferat de directivele UE, legea (daca va exista) va trebui sa fie foarte atent gandita incat sa-si indeplineasca scopul de protectie sociala, iar bancile sa nu abdice de la standardele normale de creditare. Nu este necesar un ANL 2.
Nota: HotNews.ro a solicitat Ministerului Finantelor Publice informatii suplimentare pe tema Programului „Prima casa”, in special Memornadumul aprobat in sedinta de Guvern de miercuri, 20 mai, insa reprezentantii MFP nu au raspuns solicitarii.