Sari direct la conținut

Programul "Prima Casa": Guvernul va garanta 80% din creditul pentru achizitia primei locuinte, maximum 60.000 de euro

HotNews.ro

Guvernul a aprobat, miercuri, prin memorandum, programul „Prima Casa”, destinat sprijinirii persoanelor care achizitioneaza pentru prima data o locuinta si nu au beneficiat in trecut de credit ipotecar. Prin acest program, Guvernul va garanta 80% din valoarea imprumutului pentru cumpararea locuintei. Potrivit premierului Emil Boc, programul va fi operational in maximum 60 de zile.

Valoarea maxima a creditului va fi de 60.000 de euro, iar pentru beneficiari nu va exista limita de virsta. Conditia esentiala este ca potentialii baneficiari sa nu fi beneficiat pina acum de un credit ipotecar.

Programul va fi derulat prin bancile care vor fi selectate dupa urmatoarele criterii de eligibilitate:

– Costul creditelor

– Reteaua de distributie

– Durata de aprobare a creditului

– Avansul solicitat beneficiarului.

Imprumuturile obtinute in cadrul acestui Program vor avea costuri mai reduse intrucat, prin garantarea creditului de catre stat, bancile nu vor mai trebui sa-si faca provizioane, a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.

Declaratiile lui Emil Boc:

  • Modalitatea de realizare a acestui program este facuta prin intermediul garantiei de stat. Vor putea fi garantate imprumuturi pentru achizitionarea de locuinte, in valoare de 1 miliard de euro.
  • Valoarea maxima a creditului, care va fi garantata, este de 60 de mii de euro. Practic, aproximam ca pretul mediu cu care se va achizitiona o locuinta la nivel de tara va fi de 60 de mii de euro.
  • Prin acest program dorim sa ii sprijinim in mod direct pe toti cei care se afla in fata achizitionarii primei case.
  • Stim ce dificultati exista. Fie nu exista banii necesari pentru plata avansului, fie uneori nu exista salariu suficient pentru a-ti putea plati ratele la banca.
  • Prin acest program, dam aceasta garantie de stat, in valoare de 80% din valoarea locuintei, care va oferi un sprijin direct, pe de alta parte, si sectorului constructiilor, extrem de important in Romania, pentru relansarea activitatii economice.
  • In maximum 60 de zile, programul va fi operational si toti cei interesati si care vor intruni conditiile vor putea beneficia de acest program.

Declaratiile lui Gheorghe Pogea:

  • Acest proiect are un scop social, dar are si unul economic. Cel economic inseamna ca acest proiect va conduce la deblocarea creditarii, relansarea pietei imobiliare si impulsionarea sectorului de constructii.
  • Stiti foarte bine care este situatia in sectorul imobiliar: multe dintre persoanele care vor sa isi cumpere o casa fie nu au avansul necesar pe care il solicita bancile, fie nu au suficiente garantii pentru a se putea imprumuta. In plus, stim foarte bine ca costurile creditarii astazi, in conditiile crizei economico-financiare, sunt relativ ridicate.
  • Cum functioneaza acest program? Statul va garanta practic 80% din valoarea creditului care urmeaza sa fie contractat de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, fond care exista si caruia ii vom extinde obiectul de activitate in sensul ca va putea garanta inclusiv creditele ipotecare ale bancilor.
  • Resursele in baza carora Fondul va garanta creditele ipotecare vor fi asigurate dintr-un imprumut in valoare de 100 de milioane euro, care va fi garantat de stat in proportie de 80%. Fiind garantia suverana a statului, costurile asociate acestuia vor fi foarte mici.
  • Fondul National de Garantare a creditelor va acorda garantii pentru creditele ipotecare care vor fi luate de persoane care doresc sa isi cumpere case in valoare totala de aproximativ un miliard de euro.
  • Injectarea unui miliard de euro si sprijin pentru achizitia acestor locuinte vor fi in natura, credem noi, sa deblocheze piata imobiliara, sa relanseze sectorul constructiilor si sa asigure pentru multe mii de persoane o dorinta pe care o au de multa vreme – sa isi cumpere o locuinta.
  • Cine vor fi beneficiarii? Persoane fizice care doresc achizitionarea primei locuinte, fie din imobile noi sau din fondul locativ existent si care nu au mai beneficiat de un credit ipotecar.
  • Valoarea maxima a creditului va fi 60 de mii de euro, bancile care vor participa in acest program vor trebui sa indeplineasca criterii de eligibilitate. Vor fi clasificate cele care au un cost total al creditarii cat mai scazut, au o retea de distributie – filiale in teritoriu, ca sa poata face fata solicitarilor din oricare judet al tarii, durata de aprobare a creditului este relativ scurta – acesta este un criteriu extrem de important, iar avansul pe care il solicita beneficiarului la acordarea creditului ipotecar este cat mai mic, avand in vedere ca acest Fond de Garantare preia o parte din risc.
  • Practic, normele stabilite de BNR pentru evaluarea capacitatii de rambursare vor ramane in continuare in picioare.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro