Cum scapam de impozitul forfetar pentru IMM (1): Infiintarea de Persoane Fizice Autorizate, in loc de SRL
Forma de organizare juridica “persoana fizica autorizata” prezinta o serie de avantaje fata de SRL, aceasta, in special in cazul microintreprinderilor. Pe site-urile si forumurile specializate in domeniul juridic sau de consultanta sunt analizate avantajele si dezavantajele precum si legislatia specifica.
Cine poate fi P.F.A.?
Cei care se incadreaza intr-una din categoriile de mai jos poate obtine cu usurinta statutul de Persoana Fizica Autorizata (P.F.A.): cei care au o profesie liberala (medic, avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect, executori judecatoresti, experti tehnici, traducatori, sportivi sau alte profesii reglementate);
- cei care vor sa realizeze fapte de comert (activitati de productie, activitati de comert, organizarea de spectacole culturale, sportive, distractive, activitati de intermediere: contractul de comision, de mandat, de reprezentare, de agent de asigurare, vanzarea in regim de consignatie a bunurilor, transport de bunuri si de persoane);
- cei care au o meserie (electrician, mecanic auto, tamplar, zidar, economist, inginer, etc);
- cei care vor sa-si valorifice drepturile industriale (inventii, know-how, marci inregistrate, procedee tehnice) sau din drepturi de autor si drepturi conexe prin orice forma (contracte de cesiune, inchiriere, colaborare, cercetare, franciza).
(sursa: www.itmconsulting.ro)
Avantaje PFA (www.consultanta-pfa.ro , www.avocatnet.ro)
- Toate veniturile obtinute de catre PFA sunt legale si la vedere.
- Poate obtine un credit bancar la nivelul veniturilor reale obtinute.
- Beneficiaza de asigurare sociala de sanatate.
- Conform legii orice persoana care obtine venituri impozabile are obligatia sa plateasca 6,5 % din veniturile obtinute. Astfel, fiecare PFA are obligatia de a vira trimestrial contributia aferenta veniturilor obtinute.
- Beneficiaza de asigurare sociala in sistemul public de pensii.
- Conform legii orice persoana este obligata sa fie asigurata in sistemul public de pensii.
- Astfel, in baza unei declaratii de asigurare, PFA se poate asigura la un venit fix lunar care nu poate fi mai mic de 318 lei. La acest venit asigurat se plateste o contributie in cota de 29%, respectiv la un venit de 318 lei o contributie de 92 lei/luna.
- Aceasta valoare variaza de la an la an si este stabilita de Casa de Pensii la inceputul fiecarui an, in functie de valoarea venitului mediu pe economie.
- PFA beneficiaza de concediu medical.
- PFA poate beneficia de indemnizatia pentru concediu medical daca se inregistreaza si achita la Casa de Asigurari Sociale de Sanatate o contributie trimestriala in valore de 0,85% din veniturile obtinute.
- PFA beneficiaza de concediu medical in baza certificatului medical eliberat de medical de familie (sau institutia abilitatata). Acest certificat trebuie depus la Casa de Asigurari Sociale de Sanatate.
- PFA beneficiaza de concediu de sarcina si lauzie si de indemnizatia de ingrijire copil pana la doi ani.
- Pot fi deduse (scazute din venituri) toate cheltuielile legate de business, plus cele declarate:
- intretinerea propriului apartament,
- amortizarile si dobanzile legate de achizitionarea unui autoturism, o achizitie imobiliara etc.
- Tinerea contabilitatii in partida simpla.
- PFA-ul poate dispune de banii „afacerii” in orice moment.
- Persoana fizica care desfasoara activitati economice in mod independent are calitatea de angajat propriu.
- Persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent nu pot angaja persoane cu contract individual de munca pentru desfasurarea activitatilor pentru care s-a obtinut autorizatia.
Impozite si contributii mai mici:
- contributie la sanatate 6,5%
- impozit pe venit 16% (calculat pe diferenta intre veniturile impozabile si cheltuielile deductibile) *
* sau o suma fixa, determinata pe baza normelor anuale de venit
Avantaje angajat care opteaza pentru PFA vs Carte de Munca ( sursa: www.itmconsulting.ro)
- Posibilitatea de a presta servicii in baza calificarii avute pentru orice client;
- Posibilitatea deducerii cheltuielilor (abonament telefon pe PFA, combustibil daca detii autoturism si se face un contract de comodat intre persoana fizica si PFA, o parte din cheltuielile locuintei unde se desfasoara activitatea etc);
- Impozitul pe venit e fix (16% din venitul in sistem real sau din norma de venit) si dupa achitarea acestuia, nu trebuie justificata utilizarea banilor;
- In cazul in care persoana care este si PFA este in continuare si angajat, impozitul se diminueaza cu un procent intre 0 si 50%;
- Usurinta in infiintarea si desfiintarea persoanei fizice autorizate;
- Contabilitatea se tine in partida simpla, care este extrem de usoara si nu necesita cunostinte deosebite de contabilitate.
Dezavantaje angajat care opteaza pentru PFA vs Carte de Munca
Este necesara incheierea unui contract cu Casa de Asigurari de Sanatate pentru plata CAS.
Legislatia PFA poate fi gasita aici http://www.itmconsulting.ro/Legislatie-PFA.php sau aici www.consultanta-pfa.ro
Detalii despre infiintarea, pas cu pas, a unei PFA pot fi aflate direct din experienta celor care au facu deja acest demers, precum este cea descrisa pe acest blog.