Sari direct la conținut

Emil Boc, despre impozitul forfetar: "Aceasta masura propusa are ca scop doar partea aceasta de combatere a evaziunii fiscale" 

HotNews.ro

Premierul Emil Boc a declarat pentru Radio Romania Actualitati, ca raspuns la o intrebare despre introducerea impozitului forfetar, ca „Evaziunea fiscala este mare in Romania. Eu, ca prim-ministru, am cerut ca inainte de a lua orice masura sa vedem cum putem combate evaziunea fiscala. Cei care trebuie sa plateasca in mod legal niste impozite si taxe la stat sa le plateasca, sa nu fie doua categorii de intreprinderi: unii care sunt corecti si isi platesc si pe aceia sa-i jupuim, iar altii mai smecheri, care gasesc tot felul de subterfugii, nu platesc impozit si taxe, sa-i lasam deoparte”, a spus Boc. El a mai explicat ca actul normativ pentru ajustarea bugetului de stat va fi prezentat Birourilor Permanente ale celor doua Camere dupa discutarea sa cu partenerii sociali si dupa sosirea scrisorii de la FMI, adica in circa 7-10 zile.

Fragmente din interviul acordat Radio Romania Actualitati (sursa: www.gov.ro):

Realizator: As vrea sa revin la ceea ce spuneati dumneavoastra legat de stimularea Intreprinderilor Mici si Mijlocii. O multime de intreprinderi sau voci din mediul privat se plang de faptul ca intentionati sa introduceti impozitul forfetar si spun ca, dimpotriva, acesta va sterge de pe harta economica o multime de firme mici.

Emil Boc: In acest moment exista la Ministerul Finantelor o analiza cu privire la modalitatile prin care sa combatem evaziunea fiscala.

Realizator: Dar la ce nivel este evaziunea fiscala acum ?

Emil Boc: E foarte mare. Las Ministerul Finantelor sa dea aceste cifre oficiale.

Realizator: Orientativ..

Emil Boc: Evaziunea fiscala este mare in Romania. Eu, ca prim-ministru, am cerut ca inainte de a lua orice masura sa vedem cum putem combate evaziunea fiscala. Cei care trebuie sa plateasca in mod legal niste impozite si taxe la stat sa le plateasca, sa nu fie doua categorii de intreprinderi: unii care sunt corecti si isi platesc si pe aceia sa-i jupuim, iar altii, mai smecheri, care gasesc tot felul de subterfugii, nu platesc impozit si taxe, sa-i lasam deoparte.

De aceea, aceasta masura propusa – si, Ministerul de Finante o analizeaza si cu partenerii sociali si cu patronatele, in momentul de fata – are ca scop doar partea aceasta de combatere a evaziunii fiscale. In ce forma va fi finalizata, dati-mi voie sa asteptam negocierile de la Ministerul de Finante si sa vedem in ce forma va fi ea prezentata, dar – va repet – ea are ca obiectiv diminuarea evaziunii fiscale si nu impunerea unei fiscalitati spoliatoare acolo unde, evident, exista lucru corect, se platesc impozitele si taxele si se face treaba in aceasta tara. Si, tot in sprijinul intreprinderilor mici si mijlocii – si repet, programul despre care am vorbit de 142 milioane de euro pe ansamblu, din care 61 milioane de euro tocmai pentru a sprijini IMM-urile sa angajeze someri, suportand 50% din costurile de salarizare pe o perioada de 12 luni, uneori mergand chiar pana la 24 de luni, printr-un program pe care il derulam la Ministerul Muncii si, din 31 martie, programul este deschis pana la 31 octombrie, dupa principiul „primul venit, primul servit”, tocmai sa aducem bani in economie si sa dam sperante ca locurile de munca pot fi ocupate.

Realizator: Cand credeti ca lucrurile vor fi publice sau cand vor fi gata modificarile la Codul fiscal? Nu cand intra in vigoare, cand vor fi gata, cand vom sti despre ele?

Emil Boc: Nu as vrea sa dau termene care sa constituie un element de presiune. Vreau ca lucrurile acestea sa mearga natural, pe baza dialogului social care exista in acest moment, antrenat de Guvernul Romaniei si, in al doilea rand, sa fie discutate cu partenerii, atat…

Realizator: Dar nu va sunt necesare aceste modificari pentru …

Emil Boc: .. pentru finalizarea actului normativ care va fi prezentat si Birourilor permanente ale celor doua Camere. Eu cred ca pana la sfarsitul acestei saptamani vom putea avea o forma preliminara a acestor discutii, o forma preliminara a actului normativ…

Realizator: … care sa fie discutat si cu sindicatele si cu patronatul..

Emil Boc:..obligatoriu

Fragment din interviu, legat de actul normativ care pregateste rectificarea bugetara:

Emil Boc: Ca sa punem in ordine lucrurile, in acest moment, Romania se afla intr-o faza avansata de negociere cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International in vederea incheierii unui acord de imprumut in valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro. Scrisoarea Guvernului Romaniei, in acest moment, se afla atat la Bruxelles, cat si la Washington, adica la Comisia Europeana si la sediul Fondului Monetar International, urmand a primi raspunsul de la aceste structuri institutionale pe baza negocierilor care au avut loc la Bucuresti.

Urmeaza, ca in aceste zile, scrisoarea sa fie inaintata Guvernului Romaniei, astfel incat sa putem semna oficial acordul de imprumut cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International. In cadrul acestui acord exista mai multe conditionalitati, pe care Romania trebuie sa le indeplineasca.

Aceste conditionalitati, in mare, ar fi urmatoarele: pana la data de 4-8 mai, Romania sa emita un act normativ prin care sa ajusteze bugetul de stat in conformitate cu evolutia economica a tarii. In al doilea rand, e vorba de elaborarea legii salarizarii unice, e vorba de elaborarea legii responsabilitatii fiscale si elaborarea unei legi cu privire la sistemul de pensii si aceste acte normative trebuie sa fie elaborate pe parcursul anului 2009.

In privinta primului element, e vorba de aceasta ajustare bugetara, care poate implica si o rectificare bugetara. Ar fi posibil sa implice doar unele masuri, care dupa aceea sa se regaseasca intr-o viitoare rectificare bugetara, sau acele masuri sa se regaseasca deja direct intr-o eventuala rectificare bugetara.

Am convenit la nivel parlamentar, ca fiind vorba de o decizie importanta ce va fi luata printr-o ordonanta de urgenta, in virtutea raporturilor constitutionale intre Guvern si Parlament, Guvernul lucrand sub controlul Parlamentului, sa informam Birourile Permanente ale celor doua Camere cu privire la continutul deciziei Guvernului, sau la modul in care Guvernul vede aceasta situatie. Intrucat scrisoarea de la Comisia Europeana, respectiv Fondul Monetar International nu a ajuns inca pe masa guvernantilor nostri, pentru a putea trece, practic, la elaborarea actului normativ, el fiind doar in faza de proiect, am convenit, la nivelul Coalitiei, ca prezentarea in cadrul sedintei Birourilor Permanente reunite ale celor doua Camere sa aiba loc dupa ce aceasta scrisoare ajunge la Bucuresti, dupa ce proiectul de act normativ exista discutat cu partenerii sociali, cu sindicatele si patronatele si inainte de trecerea lui prin Guvern, sa-l prezentam Birourilor Permanente pentru eventualele corectii.

Din acest punct de vedere pot sa va spun ca in urmatoarele 7-10 zile, evident ca vom avea o discutie la nivelul Birourilor Permanente in urma acordului cu Fondul Monetar International.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro