50 de tari raspund la criza: reducerea impozitului pe profit si scutirile temporare de taxe – in topul masurilor
Majoritatea tarilor analizate au adoptat masuri care prevad reducerea unor taxe si impozite sau diferite stimulente acordate investitorilor, arata un studiu asupra masurilor anticriza la nivel mondial, realizat de catre Deloitte.
Din perspectiva fiscala, abordarile statelor analizate variaza de la pachete de stimulente adoptate formal, la masuri ad-hoc, prevederi temporare sau accelerarea introducerii unor masuri deja planificate, sau toate la un loc, arata studiul realizat de compania de consultanta.
Bugetele de stat sau legislatia fiscala ale unor tari au reprezentat o „platforma” pentru multe masuri care sunt adoptate. In unele cazuri, masurile vizeaza in mod special declinul activitatii economice dar, in alte cazuri, ating in mod accidental efectele crizei. Se observa ca, la anumite tari, masurile planificate nu erau menite neaparat sa faca fata situatiei actuale, dar din cauza necesitatilor urgente, au trecut mai rapid prin mecanismul legislativ si au intrat in vigoare, se mai arata in documentul Deloitte.
O parte dintre tarile si masurile adoptate, cuprinse in studiu:
- Belgia: TVA pentru constructia de locuinte noi a fost redusa, de la 21% la 6% si pentru locuinte sociale, de la 12% la 6%. Pentru primele 3 trimestre din 2009, companiile care se confrunta cu dificultati financiare, nu vor fi penalizate daca intarzie plata TVA.
- Bulgaria: O scutire de taxe pe o perioada de 5 ani pentru investitorii in regiuni defavorizate a fost introdusa recent. Totusi, inca se asteapta aprobarea Comisiei Europene pentru aceasta.
- Canada: Taxele vamale au fost eliminate pentru 214 categorii de produse din sectorul instalatiilor si echipamentelor.
- In Cehia, rata de impozit pe profit a fost redusa de la 21% la 20%, rata contribuțiilor sociale de sanatate pentru angajați și angajatori a fost redusa, iar rambursarile de TVA se soluționeaza mai repede pentru contribuabilii care depun electronic declarațiile fiscale.
- In Ungaria, o serie de masuri fiscale au fost propuse in vederea impozitarii consumului si nu a venitului; impozitul pe venit si contributiile sociale aferente vor fi reduse. TVA a fost majorata, in Ungaria, de la 20 la 23% si au mai crescut anumite accize.
- O masura similara a fost adoptata in Lituania, unde TVA a fost crescuta de la 18 la 19% incepand cu 1 ianuarie.
- Marea Britanie a redus cota de TVA pentru o perioada de un an de la 17,5% la 15% si a permis amanarea platii impozitelor pentru societatile care au fost afectate de perioada de criza dar care, desigur, pot demonstra necesitatea unor astfel de amanari.
- Atat Olanda, cat si Spania au introdus masuri stimulative referitoare la metode de amortizare accelerata pentru investitiile efectuate in 2009.
- Danemarca: Guvernul a anuntat la 20 februarie ca firmele pot sa amane plata unor taxe cu o luna de zile, din cauza crizei creditelor. Aceasta regula va fi valabila timp de 6 luni. Se asteapta demararea unei reforme a sistemului fiscal, care va intra in vigoare in curand si care presupune reducerea impozitelor pentru persoane fizice.
- Estonia: nicio modificare in sistemul fiscal. Guvernul va face ajustari pentru a nu mai exista deficit bugetar. Ar putea fi folosita rezerva de stat pentru a sustine descresterea PIB-ului.
- Grecia: Impozitul anual pentru companiile din industria hoteliera va fi redus de la 0,1% la 0,033% in 2009 si 2010 si impozitul minim de 1 euro/mp va fi desfiintat. De asemenea, pentru 2009, creditele companiilor hoteliere precum si noile imprumuturi contractate de operatorii din turism nu vor mai fi impozitate cu 0,6%.
- Pentru Romania, sunt mentionate masurile referitoare la scutirea de impozit pe dividende, reducerea taxelor pentru investitii in cercetare-dezvoltare.
- Portugalia: Un nou regim de stimulente fiscale va fi aplicat investitiilor realizate in 2009 in anumite sectoare precum agricultura, sectrul forestier, minerit si majoritatea industriei prelucratoare. Este vorba despre o deducere fiscala aferent impozitului pe profit din 2009.
- Polonia: nu au fost inca anuntate masuri
- Cele mai consistente masuri au fost adoptate in Singapore. Spre exemplu, conditiile solicitate pana acum pentru o scutire de taxe a dividendelor din surse externe, a profiturilor filialelor din strainatate vor fi eliminate, temporar, si toate veniturile obtinute in afara tarii, remise in Singapore, vor fi scutite de impozit. O schema de credite pentru crearea de locuri de munca, pe durata de un an, permite angajatorilor sa primeasca un grant cash pentru plata salariilor. O alta masura se refera la o reducere de 40% a impozitului pe proprietate industriala si comerciala.
- Slovacia: Anumite masuri legate de amortizarea activelor tangibile precum si rambursarea TVA in 30 de zile, in loc de 60 de zile. Cea din urma masura nu a fost luata neaparat ca raspuns la criza economica, dar va avea efecte pozitive.
- Slovenia: Rambursarea TVA in 21 de zile, fata de maximum 60, termenul valabil in prezent.
- Suedia: Angajatorilor li se va permite sa plateasca anumite taxe partiale legate de contributiile sociale ale angajatorilor. Daca va fi aprobata de parlament, se va aplica contributiilor aferente lunii februarie.