400 milioane lei, restantele IMM-urilor la banci. Ion Dragulin (BNR): "Unele banci sunt mai exigente decat reglementarile BNR"
HotNews.ro
Volumul restantelor IMM-urilor la banci s-a dublat in numai un an, de la 200 milioane lei in toamna anului 2007 la 400 milioane lei, in noiembrie 2008, potrivit datelor prezentate de Ion Dragulin, Director Directia de stabilitate financiara, BNR, in cadrul dezbaterilor EU-COFILE – ziua a IV-a.
Principalele date prezentate de Ion Dragulin:
- Companiile se finanteaza in procent de 45% din afara tarii.
- Finantarea IFN reprezinta 6% din PIB si asigura 52% din totalul finantarii pentru populatie, in RON, in timp ce creditele bancare in RON reprezinta numai 40,4%.
- Comertul, serviciile si transporturile au o dinamica foarte mare. Intensitatea creditarii pe corporatii este mai mica decat cea pentru IMM. Companiile, corporatiile sunt finantate masiv din exterior.
- Structura restantelor, dupa domenii de activitate: volumul in crestere rapida de tot: de la 0,2 miliarde RON la 0,4 miliarde RON in noiembrie 2008.
- In aceeasi tendinta sa incriu si restantele la credite acordate populatiei
- Doar 15% din IMM-uri apeleaza la banci
- Sursele principale de finantare ale IMM-urilor sunt proprii actionari si creditele comerciale
Efectele crizei:
- Este clar ca va fi ceva, nimeni nu stie cat de puternic se va simti.
- Sentimentul general si alimentat de autoritati din alte tari ca epoca finantarilor bancare de la mama pe termen lung este trecuta. Inseamna ca, direct sau indirect, bancile sau subsidiarele din Romania sunt invitate sa faca un efort de substitutie.
- Se poate constata viteza cu care bancile au trecut la o politica agresiva de atragere a depozitelor
„Odata cu noul regulament de creditare va creste calitatea noilor portofolii”
- Regulamentul 11/2008 (noul regulament de creditare) marcheaza trecerea de la goana pentru cantitate la fuga dupa calitate
- unele banci sunt mai exigente decat regulamentul BNR
- noile grade de indatorare sunt peste valorile efective practicate de banci in cazul clientilor cu risc mai mic
- cererea catre carduri – poate fi produsul care se va dezvolta
- Am comparat noii indicatori ai fiecarei banci cu valorile raportate de ei ca fiind media efectiva. Toate aceste medii efective sunt mult sub plafonul fixat de Regulament. Ca atare, nu putem spune ca prin acest regulament se inceteaza creditarea populatiei.
- Pe termen scurt, sunt scadente la companii + banci 5,4 miliarde euro credite financiare externe si 3,6 miliarde euro credite intre compania mama si filiale. Neinnoirea unei parti dintre acestea va presupune apel la finantarea de la bacile autohtone.
Concluzii
- evolutia creditarii interne va depinde tot mai mult de capacitatea bancilor de a atrage resurse pe plam ointern
- Riscurile din activitatea de creditare sunt in crestere si s-ar putea amplifica semnificativ.
- Oportunitatile de creditare sunt: proiectele de infrastructura, populatia, IMM-urile si firmele care se finantau de la extern si nu mai au asemenea posibilitati.