Pwc: In Romania companiile platesc taxe de 113 ori pe an – cel mai mult din lume
Romania ocupa locul 27 in UE si locul 146 din 181 de tari in ce priveste usurinta cu care companiile pot plati taxele. In schimb, ocupam locul 181 din 181 de tari in ce priveste numarul platilor pentru achitarea taxelor.
Cele mai populare reforme in privinta taxelor si impozitelor au fost cele de reducere a cotelor de impozit pe profit, in economia a 21 de tari, arata raportul „Paying Taxes 2009”, prezentat de PricewaterhouseCoopers si care se bazeaza pe studiul „Doing Business 2009” realizat de Banca Mondiala.
Principalele idei prezentate la lansarea raportului:
Peter de Ruiter, sef departament consultanta fiscala si juridica PwC:
- Ceea ce dorim noi este o reducere a impozitelor. O tara trebuie sa stimuleze activitatea economica prin usurinta platii impozitelor.
- Criterii utilizate: companie de productie, circa 60 angajati, activitatea: circa 2 ani in urma, sa functioneze in unul din cele mai mari orase ale tarii.
- Ne axam pe 3 indicatori: numarul de impozite (la care, Romania nu se descurca prea bine), timpul necesar pentru plata impozitelor, (la care Romania se descurca relativ bine), procentul de impozit din profit – in Romania 16% este destul de scazuta, dar exista si alte taxe – salarii, asigurari sociale, care o imping in jos, in clasament, iar situatia nu este foarte favarabila, comparativ cu alte tari.
- In Romania, numarul de plati acrescut in 2007-2008, tara voastra a facut niste pasi in spate.
- In Romania, o companie plateste 113 plati in fiecare an. Anul trecut scorul era de 96.
- Timpul necesar pt a respecta obligatiile – nu a crescut: 202 ore/an
- Rata totala a taxelor din profit: 48% (46,9 anul trecut)
- Romania se situeaza pe locul 146, fata de 134 anul trecut. Acest lucru se datoreaza numarului mare de plati pe an.
- Daca analizam masurile luate in 2008 probabil vom vedea o imbunatatire a situatiei in Romania. Acestea sunt vestile bune, iar efectul se va simti in viitor:
– platile care se fac intr-un cont unic
– sistemul de transmitere electronica a documentelor
- In comparatie cu alte state, Romania este pe ultimul loc in UE. probabil ca vor exista imbunatatiri pe viitor.
- In Europa Centrala si de Est si fostele state comuniste, se afla pe locul 8. Cu siguranta se mai pot imbunatati.
- Concluziile studiului:
– un sistem fiscal trebuie sa aiba un scop foarte clar: sa se obtina venituri care sa finanteze cheltuielile publice, lucru care nu este foarte clar in Romania
– sa ajute la echilibrarea unui buget national
– sistemul trebuie sa fie stabil si consecvent, sa ajute si nu sa impiedice activitatea internatioanala, sa fie flexibil. Spre exemplu, atractivitatea Irlandei a crescut datorita sistemului fiscal.
– trebuie sa existe si posibilitatea de consultare cu actorii economici.
– trebuie sa fie accesibil utilizatorilor, aplicat intr-un mod consecvent.
- Cu siguranta, criza financiara va afecta Romania si intreaga lume, fiscalitatea trebuie sa se adapteze.
Arabela Aprahamian, senior operations officer Banca Mondiala, si-a inceput prezentarea cu cateva citate din cartea Arta Razboiului (de Sun Tzu).
„Principiile de aici se pot aplica si in business.”As vrea sa explic de de suntem in razboi. Romania a avt o crestere importanta in ultimii ani. Toate au avut loc intr-un context foarte favorabil. Efectele situatiei financiare internationale se vad si in Romania. Tara noastra trebuie sa se concentreze pe reformele structurale. Lectia din 1997 din tarile asiatice ne arata ca cel mai bine au rezistat firmele mici si mijlocii. Cele din Romania au un comportament asemanator”, a spus reprezentantul Bancii Mondiale.
Aceasta a detaliat pentru HotNews.ro: „Asemanarea se refera la faptul ca IMM-urile se indatoreaza mai putin la banci decat firmele mari si folosesc mai multe resurse proprii. Diferenta, insa, ar putea fi data de faptul ca firmele mici si mijlocii din tarile asiatice sunt extrem de competitive; nu stiu daca situatia este la fel in Romania”, a spus Arabela Aprahamian.
Intrebarea raporterului HotNews.ro: In ce masura criza financiara va afecta platile efectuate de companii la bugetul de stat?
Arabela Aprahamian: Cash flow-ul va fi afectat, ceea ce va pune cu siguranta o presiune si o noua provocare pt autoritatile centrale si locale. Cred ca cresterea eficientei acestei autoritati este foarte importanta.
Trebuie inteleasa situatia unor firme care, poate, nu-si vor mai putea plati taxele. Insa, disciplina financiara trebuie intarita, fiindca a le lasa sa aiba un astfel de comportament nu va ajuta economia Romaniei, trebuie luate masuri – ajungand chiar la executari silite.
Cred ca este importanta colaborarea cu sectorul provat fiindca aceste lucruri trebuie intelese. Comunicarea cu sectorul privat este foarte importanta. Ei trebuie sa inteleaga ca taxele sunt foarte necesare. Tot de la ei pot veni si recomandari: ce taxe pot fi platite, care este intervalul cel mai optim.
Peter de Ruiter: Impactul crizei financiare asupra capacitatii companiilor de a plati taxe va fi unul mare. Un motiv este acela ca profiturile scad, al doilea este ca nu mai ai acces la credite. Criza lichiditatilor in sine va avea, in mod cert, impact asupra platii taxelor la stat.
Rep: Puteti estima procentul cu care va scadea colectarea taxelor?
Peter de Ruiter: Nu, este prea dificil sa prezinti un procent. Dar sa abordam dintr-o alta perspectiva. In Romania, o crestere economica de 4-5% este o performanta buna in acest an. Nu suntem intr-o recesiune.
Rep: Dar anul viitor?
Peter de Ruiter: Anul viitor este anul viitor, nu stiu. Poate economia americana va avea un „boom” si totul va merge mai bine. Sa nu fim exagerat de pesimisti.
Dar Romania o duce destul de bine. Orice tara din Europa de Vest ar fi fericita sa prezinte aceste procente, de 4-5%.
Va fi o criza de lichiditati in Romania? Pe termen scurt, desigur, fiindca sistemul bancar este in stand-by. Dar din momentul in care bancile vor reincepe sa lucreze, companiile isi vor putea plati taxele si economia va merge mai departe.