Sari direct la conținut

Seful Comisiei de Prognoza: Nu va fi o criza imobiliara, ci poate o incetinire a ritmului de crestere a pietei

HotNews.ro

Nu se poate vorbi despre o criza imobiliara cata vreme piata imobiliara romaneasca e facuta de constructiile in mediu rural si de cele in regie proprie, plus economia neagra din constructii. Unele preturi pe rezidential au mai scazut, insa nu din cauza micsorarii activitatii, ci din cauza perceptiei pietei, a declarat sambata seful Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu.

„In Romania, segmentul rezidential valoreaza doar 15 % din valoarea tuturor constructiilor. Noi estimam ca in 2009, constructiile vor creste cu 13 %, in conditiile unei cresteri economice de 6 %. Anul acesta, constructiile vor creste cu 29 %. Putem sa crestem mai mult decat alte tari, dar vom asista la o incetinire de ritm. Despre o criza imobiliara nu cred ca se poate vorbi, cata vreme piata imobiliara romaneasca e facuta de constructiile in mediu rural si de cele in regie proprie, plus economia neagra din constructii. Ponderea cea mai mare in total constructii o au cele ingineresti si din fonduri publice, care detin 60% din valoare”, a spus seful Comisiei Nationale de Prognoza, Ion Ghizdeanu, in cadrul unui workshop organizat la Sinaia de catre Ministerul de Finante.

Seful Prognozei admite ca preturile pe segmentul rezidential au scazut, insa nu din cauza unor contractii ale pietei. „Da, au mai scazut unele preturi pe rezidential, insa nu din cauza micsorarii activitatii, ci din cauza perceptiei pietei. Un indicator foarte bun pentru piata constructiilor este numarul de autorizatii acordate pentru constructii, care, la nivelul inclusiv al lunii august, s-au majorat”, a declarat Ghizdeanu. Potrivit acestuia, CNP estimeaza ca pe primul semestru din 2009 vor fi finalizate un numar de circa 70.000 de constructii.

Varianta finala a prognozei de toamna publicata de CNP indica pentru anul viitor o crestere cu 4,7% a industriei si cu 5,8% a serviciilor, in timp ce agricultura va avea o dinamica de 3,5%, pe fondul unei productii bune si in 2008.

Fata de varianta preliminara a prognozei, publicata la sfarsitul lunii septembrie, CNP a revizuit in scadere estimarile privind sectorul industrial atat pentru 2009, dar si pentru 2008. Pentru acest an, industria este creditata cu un avans de 4,8%, fata de 5,4% in prognoza precedenta.

De asemenea, CNP anticipeaza o temperare semnificativa a consumului populatiei, de la o crestere cu 10% in 2008 la 7,1% in 2009. Si in acest caz, datele au fost revizuite sensibil in scadere, varianta preliminara aratand o crestere cu 11% pentru acest an si 7,6% anul viitor.

Ghizdeanu: Ponderea mare a autoconsumului ar putea sa ne protejeze de criza

Potrivit sefului CNP, desi criza economica internationala va afecta tara noastra, in special mediul privat, unde am putea asista la cresterea numarului de someri, Romania poate evita efectele negative, avand in maneca doua atuuri. „Ar fi culmea sa spuna cineva ca Romania e inafara turbulentelor din jurul nostru. E o certitudine ca 2009 e un an cu multe incertitudini si cu anumite efecte negative. In acelasi timp, Romania poate sa fie ferita de criza efectiva.

Romania are doua atuuri, ambele provenind din subdezvoltarea pietei. Primul este ponderea mare a consumului de produse agroalimentare si cele pentru gospodarie, care atinge 65% din bugetul familial. Al doilea element este autoconsumul. Romania, chiar mai mult decat Bulgaria, are o economie naturala, de autoconsum, care este mai putin flexibila la criza. E o structura anormala daca vreti, dar asta e adevarul”, a spus Ghizdeanu.

Comisia Nationala de Prognoza a revizuit in scadere estimarea privind cresterea economica din 2009, de la 6,5% la 6%, anticipand incetiniri ale activitatii in toate sectoarele, cu un declin mai puternic in cazul constructiilor, unde se asteapta, totusi, un avans de 12,8%, fata de 28,8% in acest an.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro