Raport OCDE/FAO: Preturile la alimente vor creste intre 20 si 80% in perioada 2008-2017, fata de deceniul anterior
Preturile la alimente vor depasi, in deceniul urmator, nivelul mediu din ultimii zece ani si vor inregistra valori „fara precedent pentru aproape toate produsele agricole”, indica un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE ) şi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) publicat joi. Potrivit documentului, citat de AFP, pretul carnii va creste cu 20%, cel al zaharului cu 30%, iar la ulei cu mai mult de 80%.
Studiul celor doua organizatii se inscrie in contextul ingrijorarilor privind securitatea alimentara si al revoltelor cauzate de foametea din Africa, Asia si Caraibe, au argumentat reprezentantii OCDE/FAO.
„Comparativ cu media perioadei 1998-2007, proiectiile de preturi pentru perioada 2008-2017 indica o crestere de 20% pentru carnea de vita si porc, de 30% pentru zaharul brun si alb si cresteri intre 40 si 60% pentru grau, porumb si lapte praf”, indica documentul. Tot in aceeasi perioada, pretul la unt si oleaginoase este estimnat sa fie majorat cu mai mult de 60%, iar pretul uleiurilor vegetale vor creste cu mai mult de 80%.
Cresterea preturilor, incepand cu 2005-2006 „este, in parte, efectul conditiilor meteorologice nefavorabile in marile regiuni din lume in care se produc cereale”, dar si cresterii productiei de biocombustibili, indica raportul.
In 2017, 40% din culturile de porumb ar putea fi destinate producerii de biocombustibili, indica studiul, iar „productia de etanol va cunoaste un progres rapid, ajungand la 125 de miliarde de litri in 2017, de doua ori mai mult decat in 2007”.
Estimarile specialistilor sunt ca productia mondiala de orez va creste cu 10% in perioada 2008-2017, favorizata de recoltele mai mari din tarile Asiei de Sud si Sud-Est, se mai arata in document.
Preturile ridicate la alimente – castigatori si perdanti
Potrivit studiului, castigatorii vor fi fermierii din tarile dezvoltate si in curs de dezvoltare.
Perdantii sunt mai numerosi, si anume „o mare parte a fermierilor din tarile in curs de dezvoltare care nu sunt conectati la piete si nu vor beneficia de avantajele situatiei”. Acestora li se adauga persoanele sarace din zonele urbane ale tarilor in curs de dezvoltare, care sunt importatori neti ai produselor alimentare. Situatia lor se va agrava, estimeaza studiul OCDE/FAO.
Tarile mai putin dezvoltate – in special cele cu un puternic deficit alimentar – vor fi mai vulnerabile, iar aprovizionarea cu alimente va fi aleatorie din cauza faptului ca alimentele de baza sunt scumpe, iar preturile instabile, se arata in raport.