Oren David, ambasadorul Israelului in Romania: Exportul de diamante si investitiile in energii regenerabile sunt urmatoarele coordonate ale cooperarii economice israeliano-romane
Relatiile diplomatice ale Romaniei cu Israelul au aceeasi vechime ca statul insusi: 60 de ani, aniversati in 8 mai, potrivit calendarului evreiesc. La nivel politic, relatia este aproape perfecta, a declarat ambasadorul Oren David intr-un interviu pentru HotNews.ro, iar relatiile economice sunt in plina dezvoltare. Energiile regenerabile si inalta tehnologie sunt urmatoarele domenii pentru investitiile israeliene, in timp ce comertul ar putea capata o noua dimensiune: exportul de diamante in Romania.
Informatia pe scurt:
- In primele doua luni ale lui 2008, numarul turistilor romani in Israel a crescut cu 142% fata de perioada similara a anului precedent. Dupa eliminarea vizelor de la 1 martie 2008, se asteapta o crestere semnificativa a acestuia.
- Noi investitii israeliene vor fi in managementul apei si in domeniul energiilor regenerabile.
- Autoritatile romane au recunoscut Holocaustul, dar proiectul privind construirea unui memorial al Holocaustului nu a inregistrat nici un progres.
Reporter: De curand s-au implinit 60 de ani de la crearea statului Israel. Romania a stabilit relatii diplomatice inca de la inceput si ele au fost intotdeauna bune. Au existat totusi, de-a lungul timpului, puncte sensibile in aceste relatii?
Oren David: Raspunsul e nu, ceea ce e minunat. Nu avem nimic de corectat in relatia noastra diplomatica. Scopul nostru este insa de a le imbunatati, chiar si cand lucrurile par perfecte. Relatiile cu Romania sunt unice in multe sensuri: Romania este singura tara din aceasta zona care a mentinut relatii diplomatice continue cu Israelul, timp de 60 de ani. Vorbim despre aniversarea a 60 de ani a Israelului, dar in acelasi timp de 60 de ani de relatii diplomatice cu Romania. Dupa 1989 relatiile au devenit mai puternice si mai profunde si acopera toate componentele posibile.
Oren David si-a inceput anul trecut mandatul de ambasador in Romania. El a fost directorul Departamentului Economic din cadrul MAE israelian, iar anterior a lucrat la misiunea israeliana la Natiunile Unite, pe probleme de afaceri politice la Consiliul de Securitate si Secretariatul ONU. A mai fost consul la Toronto si a lucrat si la Departamentul pentru America de Nord din cadrul MAE israelian. David a facut studii de relaţii internationale si stiinte politice si are un masterat in studii europene la Universitatea ebraica din Ierusalim.
Carte de vizita Oren David
Cand vine vorba despre domeniul economic, sunt atat de multe companii israeliene care au decis sa vina in Romania. Au ales Romania ca destinatie a activitatilor lor sau ca „hub” pentru a-si dezvolta afacerile in intreaga regiune. Cooperarea acopera toate domeniile economice, incepand cu hi-tech si comunicatii. In cer, satelitii israelieni ofera servicii companiilor de telecomunicatii romanesti, iar sub pamant, avem structuri si cabluri pentru managementul apei.
Sunt investitii si in piata imobiliara, in domeniul hotelier, al vestimentatiei sau in industria alimentara. Poti vedea de la fereastra mea reclamele la firme israeliene (n.r. panorama de la fereastra biroului ambasadorului este asupra Pietei Unirii): Elite, Prigat, Kenvelo, Fox, Banca Leumi. In domeniul financiar Banca Leumi a intrat in Romania acum un an si jumatate si are deja 37 de filiale in toata tara si se extinde in continuare.
Sunt companii israeliene de asigurari, de consultanta financiara. Tnuva a intrat pe piata anul trecut si uitati-va unde e acum. Sunt studiouri de film israeliene in Romania, investitiile sunt in toate domeniile, ceea ce este intr-adevar izbitor.
Reporter: Din enumerarea dumneavoastra, ceea ce aveti de facut ca ambasador in Romania pare foarte usor: relatia economica este infloritoare, cea politica fara absolut nici o problema. Ce obiective v-ati propus anul trecut, cand v-ati inceput mandatul?
Oren David: Este usor, dar si mai dificil este ceea ce am de facut, pentru ca provocarea este sa faci mai mult in aceste conditii. Este mai usor sa lucrezi atunci cand relatia nu este perfecta. Insa am realizat ceva deja, eliminarea vizelor pentru romani. Vizele au fost o problema foarte mare, dar din 1 martie 2008, romanii care merg in Israel nu mai au nevoie de vize.
Reporter: Aveti o estimare, a crescut numarul turistilor romani in Israel dupa eliminarea vizelor?
Oren David: Numarul romanilor care au vizitat Israelul a crescut cu 72% in 2007 in comparatie cu 2006, chiar dinainte de ridicarea vizelor, dupa cum se vede. Si a ajuns la mai mult de 20.000 de persoane in 2007. Potrivit datelor noastre, romanii care au mers in Israel in ianuarie si februarie 2008, deci tot inainte de eliminarea vizelor, a crescut cu 142% fata de perioada similara a anului precedent. Ne putem doar imagina ca numarul va creste acum, ca vizele au fost eliminate.
Evident, exista si cateva exceptii pentru care mai este nevoie de vize: cei care au lucrat in Israel, cei care au rude care muncesc in Israel, trebuie sa isi clarifice statutul inainte de a merge acolo. Dar 99% dintre romani pot merge fara vize.
Reporter: Cele patru zboruri zilnice intre cele doua tari sunt in masura sa incurajeze un numar mare de turisti de ambele parti?
Oren David: Sunt patru zboruri pe zi si nu sunt suficiente. Cu greu gasesti un loc la avion. Exista turisti romani care merg in Israel si sunt turistii israelieni care vin in Romania si au descoperit atractiile acestei tari cu mult timp inainte: 120.000 de turisti israelieni vin in Romania anual. In plus, sunt multi oameni de afaceri care vin din Israel, fac naveta. Multi lucreaza aici in timpul saptamanii, iar in week-end merg acasa.
Unii dintre ei, mai mult de 5.000 de fapt, s-au mutat in Romania, pentru ca nu mai vor povara navetei, insa au rude care vin sa ii viziteze in Romania. Din Israel in Romania este evident de ce avem nevoie de aceste zboruri. Dar si in sens invers este valabil, intrucat oamenii de afaceri calatoresc in ambele sensuri, iar turistii romani au descoperit Israelul, care este o tara unica. Incercam, in viitor, sa suplimentam numarul zborurilor spre si dinspre Israel.
Israelienii aduc in Romania know-how in managementul apei si tehnologii hi-tech
Reporter: Investitiile oamenilor de afaceri israelieni in Romania sunt in jur de 2 miliarde de dolari. Cum functioneaza relatia in sens invers, care sunt oportunitatile pe care le ofera Israelul oamenilor de afaceri romani?
Oren David: Prezenta oamenilor de afaceri romani pe piata israeliana va fi din ce in ce mai mare. Israelul este un important centru al tehnologiei de varf, in cele din urma el va atrage si mai multi investitori romani. Este a doua Silicon Valley, cu 1.500 de start-up-uri, in special in cercetare si dezvoltare. Companiile israeliene sunt pe locul doi dupa cele americane in cotatiile de pe Wall Street, iar companii precum Comverse sau ECtel au contribuit la inventiile in domeniul telecom.
Reporter: Cand vom vedea investitii mai consistente si mai intense a companiilor hi-tech in Romania? Este un domeniu in care este loc de investitii substantiale.
Oren David: Investitiile in domeniul IT si comunicatii exista deja, principalele companii israeliene de telecomunicatii lucreaza in Romania, isi extind business-ul si au centre de cercetare si dezvoltare in Romania inca din 2000. Se intampla deja foarte multe in acest domeniu. Putem insa sa facem mai mult in domeniul energiilor regenerabile.
Reporter: Israelul are o experienta in acest sens si stiu ca a existat interes din partea unor investitori israelieni pentru Romania. S-a concretizat ceva in acest sens, au fost incheiate contracte?
Oren David: Exista deja investitii in managementul apei. Sistemul de irigatii dezvoltat in Israel – bazat doar pe folosirea picaturilor de apa, in diferite grade de sofisticare – a fost introdus si este folosit, intr-o anumita masura, in Romania. Iar in privinta infrastructurii, multe firme israeliene au incheiate contracte cu autoritatile locale pentru proiecte comune. Dar nu este de ajuns.
Ne gandim sa aducem o delegatie din Israel, formata din oameni de afaceri din domeniul managementului apei si din mediul academic. Vom avea un mare eveniment, in cadrul caruia vom organiza seminarii la care vor participa, dar in acelasi timp vom aranja si intalniri intre mari companii israeliene si companii romanesti similare. Scopul este de a vedea ce putem face mai mult in acest domeniu.
Reporter: Aveti o expertiza in panourile solare, iar in Romania din ce in ce mai multi devin interesati de producerea energiei din surse alternative. In ce masura a existat interes pentru Romania din partea companiilor din domeniu?
Oren David: Energiile regenerabile sunt un domeniu minunat nu numai din punctul de vedere al economiilor care se pot face, dar si al mediului. Companiile israeliene au investitii si in acest domeniu, mai ales in ceea ce priveste infrastructura. Una dintre companiile israeliene din domeniul energiei solare introduce in Romania din ce in ce mai multa tehnologie, o alta acorda atentie reziduurilor de gaze, iar o alta introduce consumul bazat pe energie solara in niste hoteluri din Constanta.
Acum trei zile am avut o intalnire cu o companie din domeniul apei, care va aduce know-how in Romania si a facut un parteneriat cu o companie romaneasca. Este vorba de MIA. Companiile israeliene sunt implicate in proiecte majore de infrastructura in intreaga tara. Managementul apei si energia solara pot deveni mai importante in relatiile noastre economice. Au inca un mare potential.
Reporter: Anticipam venirea in Romania a unor mari companii israeliene anul acesta, precum a fost Tnuva anul trecut?
Oren David: Potrivit estimarilor noastre, in Romania exista 5.135 de companii, iar numai anul trecut au aparut noi afaceri cu capital israelian. In 2007 erau 4.000 si intr-un an au crescut cu aproape 25%. Este dificil si pentru noi sa tinem evidenta si sa stim exact ce se intampla, intrucat unele companii sunt mici, altele de nivel mediu, dar si mari companii. Sunt convins ca si in urmatorii doi ani vom avea un numar semnificativ de companii israeliene care vor intra pe piata romanesca.
Exportul romanesc de materii prime a scazut in favoarea exportului de utilaje si aparatura
Reporter: Care sunt produsele romanesti care intereseaza piata israeliana? In anii trecuti era o preponderenta a materiilor prime.
Oren David: Imaginea schimburilor comericale este foarte fragmentata, pentru ca situatia nu include turismul, transporturile, serviciile, produsele sofware. Stim insa ca exporturile Israelului constau preponderent in inalta tehnologie, insa importurile din Romania cuprind si ele tehnologie, masini, utilaje. Poate fi tehnologie de nivel mediu sau mic, dar este tehnologie. De ambele parti, chiar daca e diferita in acuratete. Mai importam din Romania lemn si metale, materii prime. Insa situatia s-a schimbat fata de anii anteriori, pentru ca in principal importam utilaje.
Cred ca un produs care se poate exporta din Israel in Romania sunt diamantele. Israel este centrul numarul doi in industria de prelucrare a diamantelor din lume. Pot fi exportate nu numai diamantele, ci si bijuteriile israeliene. Cred ca este o cerere in Romania pentru bijuteriile din Israel si pentru diamante si cred ca ea va creste.
Reporter: Aveti niste cifre?
Oren David: Cifrele sunt mici, nu apar in statistici, dar industria diamantelor reprezinta un pic mai putin de o treime din exporturile noastre. Este substantiala si este o componenta importanta a exporturilor noastre in America de Nord, in Europa de Vest si in Asia – in Japonia, Hong Kong, China, diamantele devin din ce in ce mai importante, intrucat exista consumatori pentru bijuterii in general. Si in Romania poate fi facut mai mult. Este o situatie pe care o cercetam acum, este pe agenda noastra.
Tot mai multi israelieni de origine romana solicita redobandirea cetateniei romane
Reporter: Acum multi ani, muncitorii romani plecau in Israel sa lucreze in constructii, acum s-au reorientat spre Spania si Italia. In acest moment aveti o situatie a romanilor care mai lucreaza in Israel?
Oren David: Le pastram o amintire foarte frumoasa romanilor, erau bine calificati, foarte constiinciosi, politicosi. Acum nu mai vin in Israel, dar avem un numar redus de menajere, care au venit sa munceasca in urma cu ani de zile si au devenit, intr-un fel, parte a familiilor israeliene. Astfel, inca avem romani care muncesc in Israel – chiar daca ar fi mai bine platiti in Spania sau Italia, avand in vedere valoarea euro – dar prefera sa ramana aici.
Reporter: Am inteles ca multi dintre cetatenii israelieni de origine romana solicita acum cetatenia romana. Este o consecinta a faptului ca Romania este acum membra a UE?
Oren David: Romanii sunt a treia comunitate ca marime si a ajuns la 400.000 de persoane. Evident ca acum, cand Romania este membra a UE, exista o tendinta de a cere cetatenia romana, fiind nascuti in Romania sau urmasii celor nascuti in Romania. Este o tendinta reala si este mai usor sa te deplasezi in UE cu un pasaport romanesc, chiar daca israelienii nu au nevoie de viza in tarile UE. Insa sunt ghisee speciale pentru cetatenii UE, deci e mai usor daca ai pasaport romanesc.
Pe de alta parte, exista aceasta tendinta si printre cei 5.000 de cetateni israelieni care traiesc in Romania, oameni de afaceri care s-au mutat in Romania. Este si pentru ei mai usor sa vina cu pasaport romanesc, pentru ca pot sta o perioada mai lunga de timp, se pot bucura de toate drepturile romanilor si sa-si desfasoare activitatea mai usor.
Romania a facut multe in recunoasterea Holocaustului, dar mai sunt lucruri restante
Reporter: Potrivit evaluarii dvs., considerati ca autoritatile romane au gasit rezolvarea justa a problemelor comunitatii evreiesti din Romania: restituirea proprietatii, administrarea cimitirelor si locasurilor de cult evreiesti, recunoasterea Holocaustului sau antisemitismul?
Oren David: Cred ca s-au facut multe. Exista o zi a Holocaustului, care este sarbatorita peste tot in Romania, in 9 octombrie, cand a fost prima deportare a evreilor in Transnistria. Istoria Holocaustului este predata in Romania, insa inteleg ca este o cerere mai mare din partea elevilor de liceu decat profesori care sa le predea aceste cursuri. A fost desemnat un loc pentru un memorial al Holocaustului, in octombrie 2006, de catre presedintele Basescu, dar acel loc este in aceeasi situatie in care era in octombrie 2006, nu s-a construit memorialul. Exista si legislatie impotriva discriminarii si a antisemitismului, dar din informatiile mele ea nu este aplicata atunci cand este nevoie.
Reporter: Aveti exemple concrete?
Oren David: Pentru un raspuns la aceasta intrebare va recomand sa va adresati Institutului „Elie Wiesel”, pentru ca ei sunt cei care ne ofera informatii in acest sens. Institutul Wiesel este un alt exemplu al progresului facut de Romania in recunoasterea Holocaustului si in lupta antisemitismului. Este un institut foarte activ, nu numai ca lupta impotriva antisemitismului, dar au facut o serie de seminarii despre istoria evreilor din Romania, despre Holocaust. Cred ca au fost facute multe in acest sens, dar – asa cum am aratat – mai sunt domenii in care mai pot fi facute lucruri.
Reporter: Autoritatile au recunoscut Holocaustul, insa exista voci care sustin ca in Romania n-a existat un Holocaust. Exista o dihotomie in modul de a percepe acest fenomen in Romania?
Oren David: Va pot spune doar ca din experienta mea – sunt in Romania de 10 luni – toti oamenii pe care i-am intalnit, toate audientele carora m-am adresat au fost foarte politicoase, prietenoase fata de Israel si am simtit o solidaritate fata de Israel si destinul evreilor. Am citit despre incidente care apar, am citit despre audierea ambasadorului Iosiper (n.r. ambasadorul Romaniei in Israel, care a fost chestionat anul trecut cu duritate – de reprezentantii PRM – despre originile sale, in momentul in care a fost audiat de comisia parlamentara care i-a dat avizul favorabil pentru a deveni ambasador).
Dupa cel de-al doilea razboi mondial, am sperat ca sentimentele antisemite sa dispara. Sperantele noastre insa nu s-au materializat. Dar tind sa fiu optimist si cred ca se diminueaza semnificativ in tarile occidentale si crestine.