Sari direct la conținut

Cinci lucruri pe care cei de la spital nu ti le spun

HotNews.ro

Imaginea unei camere de spital in filme: o rezerva uriasa, plina de flori, unde asistentele sunt dragute cu bolnavii, iar medicii salveaza zeci de vieti pe zi. Imaginea unui spital obisnuit din Romania? 5-6 bolnavi intr-un salon cu pereti scorojiti, unii stau si cate doi in pat, asistente cu o figura acra, tot timpul nemultumite cand nu primesc o atentie de la pacienti. La ce trebuie sa te mai astepti cand te internezi in spital, afla din articol.

1. „S-ar putea sa pleci mai bolnav decat te-ai internat!”

Incercarea de a reduce cheltuielile din sistemul sanitar si microbii care au devenit rezistenti la medicamente fac ca an de an, numai in America, in jur de 2 milioane de bolnavi sa paraseasca spitalele cu boli pe care nu le-au avut la internare. Potrivit statisticilor, 90 de mii dintre acestia mor.

Cu toate medicamentele si metodele moderne de tratament, cea mai sfanta metoda sa te feresti de microbi este sa te speli pe maini. Cateterele sunt si ele o sursa de microbi, asa ca pacientii ar trebui sa le intrebe zilnic pe asistente daca mai e nevoie sa le tina la mana.

2. „Fugiti de spitale in luna iulie, ca de …”

Pe cat se poate, feriti-va sa va internati in spital vara, mai ales in iulie. Aceasta este luna in care studentii la medicina devin stagiari, stagiarii devin rezidenti, iar rezidentii – medici specialisti. Cu alte cuvinte, nu veti sti niciodata pe mana cui incapeti.

In America, in aceasta perioada, in spitalele universitare, se inregistreaza cu 8 pana la 14 decese mai mult decat intr-o perioada obisnuita.

In plus, ar fi bine sa incerci sa-i convingi pe medici sa te opereze dimineata, de preferat, in prima parte a saptamanii, cand sunt mai odihniti si inainte sa li se dea programul peste cap.

3. „Ups, nu asta era rinichiul bolnav!”

In ultimii ani, atat medicii, cat si asistentele fac tot mai multe greseli. Potrivit unui raport al Institutului de medicina din SUA, cel putin un milion si jumatate de pacienti sunt in pericol, in fiecare an, pentru ca li se da medicatie gresita.

In aceasta situatie se afla, in medie, un bolnav pe zi, din fiecare spital american. Unul dintre motivele pentru care se produc asemenea greseli: doar 10% dintre spitale sunt computerizate in totalitate, dispunand de o baza de date in care apar toate bolile de care a suferit pacientul si la ce medicamente este alergic.

4. „Nu toate spitalele sunt la fel”

Cum deosebesti un spital bun de unul mai putin bun? Nu trebuie sa consideri ca un spital este bun doar pentru ca ai nascut acolo si ai avut parte de o ingrijire foarte buna. Asta nu inseamna ca are si cei mai buni profesionisti cand vine vorba de o interventie pe cord.

Pentru cea din urma, ar trebui sa mergi la un spital unde se fac o multime de astfel de interventii.

5. „E o urgenta? Asteptati sa va chemam inauntru.”

Daca nu te aduce o salvare, poti astepta sa te vada un medic, la urgenta, chiar mai bine de o ora. Daca nu este cu adevarat o urgenta, ar fi bine sa mergi la o policlinica.

Mergand la urgenta, nu faci decat sa pui in pericol viata celor care au cu adevarat nevoie de consult medical. Daca totusi doctorul tau este de garda si vrei sa te vada, ar fi bine sa ocolesti camera de garda intre orele 15 si 1 noaptea.

Sursa: smartmoney.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro